• Beleggers hebben de afgelopen week heel wat te verduren gehad, van een aanslag op Donald Trump tot een wereldwijde computerstoring.
  • Toch heeft de beurs zich goed staande weten te houden.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken hoe de Amerikaanse financiële markten de zomer ingaan.

ANALYSE – Het zijn tijden van onverwachte gebeurtenissen. Eerst was er een aanslag op Donald Trump, en vrijdag was het een flinke computerstoring die beleggers verraste. Hoewel de potentiële gevolgen van deze gebeurtenissen groot kunnen zijn, hebben financiële markten zich staande weten te houden.

Trump heeft geluk gehad en zou electoraal gezien zelfs kunnen profiteren van de aanslag. De storing bij besturingssysteem Windows bleek al snel geen beveiligingslek of cyberaanval te zijn. Hierdoor bleef het effect op de beurzen beperkt.

Tussendoor was er ook economisch nieuws van de Amerikaanse koepel van centrale banken. De Federal Reserve signaleerde dat de economische bedrijvigheid zich in een bescheiden groeitempo bevindt. Van euforie was geen sprake, want er was weinig vooruitgang bij het terugdringen van de inflatie.

De Europese Centrale Bank (ECB) handhaafde de rente donderdag, zoals verwacht, na de verlaging in juni. De boodschap was duidelijk: men zal in september kijken wat de volgende stappen zijn. Voorlopig blijft de inflatie waarschijnlijk hoger dan de doelstelling van 2 procent tot ver in 2025.

Kortom, in zowel de VS als Europa blijft de inflatie hardnekkig, en zorgen hoge restrictieve rentes voor economische tegenwind. Pas in het vierde kwartaal is er mogelijk ruimte voor renteverlagingen.

Dit bleek ook uit de leidende indicatoren in de VS, die opnieuw zijn gedaald. Afgezien van een korte opleving in februari, dalen deze indicatoren al meer dan twee jaar. Ze voorspellen momenteel dat de afkoeling van consumentenbestedingen de groei van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal van dit jaar zal terugdringen tot ongeveer 1 procent op jaarbasis, wat weinig optimisme biedt.

Renteverlaging in de VS komt in zicht

Maar er is ook goed nieuws. We zijn al een tijdje op zoek naar een bepaalde ontwikkeling in de rentemarkten, die deze week weer een stapje dichterbij is gekomen.

De zoektocht richt zich op het vinden van een hogere bodem in de koers van 30-jaars staatsobligaties van de VS (te zien in de bovenstaande grafiek). Dit is een cruciale stap om de neerwaartse trend die sinds 2020 aanhoudt te doorbreken. De grafiek toont de obligatiekoersen, waarbij de renteontwikkeling precies het tegenovergestelde is van deze koersen.

De euforie van het vierde kwartaal van 2023, afgebeeld door de snel stijgende lijn, is inmiddels genormaliseerd. Nu lijkt er ruimte te zijn voor verdere stijgingen van de obligatiekoersen, wat betekent dat de rentes mogelijk dichter bij de 4 procent of zelfs iets eronder kunnen komen te liggen.

Het effect op de aandelenmarkten dat hiermee gepaard zou moeten gaan, is ook in de afgelopen weken verder gevorderd. Het aantal bedrijven dat de interesse van beleggers trekt, is toegenomen, wat zorgt voor een breder draagvlak. Deze verbreding van de markt is een positief teken voor de houdbaarheid van de opwaartse potentie op de beurs.

Praktisch betekent dit dat nu ook aandeelhouders van andere bedrijven dan de tien grote, Amerikaanse techbedrijven in het zonnetje worden gezet. Dit is hoogstnodig in een zeer eenzijdige markt die al een tijdje een flinke helling beklimt.

Dit blijkt bijvoorbeeld uit de opwaartse beweging van de Dow Jones Industrials-index, die 30 grote bedrijven in de VS omvat, en de grafiek van de Russell 2000, een Amerikaanse small-cap index.

Hoewel de Russell 2000 nog geen all-time high bereikt heeft, staat de koers op het hoogste punt in ongeveer 30 maanden. Er zit nog wel zo’n 10 procent stijgingsruimte in, richting het vierde kwartaal, gezien het effect van de vooruitzichten van lagere rente voor deze bedrijven.

Het geld is dus naar deze kleinere bedrijven gevloeid, maar waar komt het dan vandaan?

Techbedrijven krijgen tikje op de beurs

Voor het beantwoorden van die vraag kijken we naar de bekende, Amerikaanse Nasdaq-index.

De cirkel in deze grafiek is ter illustratie van wat er in de rentemarkten gezocht wordt: het verhaal van de eerste hogere bodem, waar alle grote bewegingen mee beginnen.

De grote opgaande beweging in de NASDAQ is onmiskenbaar aanwezig. Daarbinnen vinden kleine kortstondige correcties plaats, maar per saldo is het een hele gezonde opleving.

De kleine neerwaartse krul aan de rechterkant toont dat de techsector de afgelopen sessies enige verkoopdruk heeft gekend, wat tot lagere koersen heeft geleid. Dit is echter geen reden tot zorg, aangezien een kleine correctie normaal is binnen een sterke opwaartse beweging.

En zo gaat de VS de zomer in: met de verwachting van iets lagere rentes in het vierde kwartaal, en nog altijd dominante techbedrijven, maar ook een toenemend draagvlak op de beurs.

Volgende week werpen we een blik op de stand van zaken in Europa, waar momenteel ook interessante ontwikkelingen plaatsvinden op de beurs.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden, kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.