- De Amerikaanse economie vertoont tekenen van verzwakking, maar het moet nog blijken of dat tot een recessie leidt.
- Als er een recessie komt, kan de brede S&P 500-index terugzakken tot 5.000 punten, verwachten analisten van Bank of America.
- De handelsoorlog van president Donald Trump kan hierbij een bepalende factor worden.
- Lees ook: De kracht van periodiek beleggen: dit is het voordeel van elk maand een vast bedrag opzij zetten om vermogen op te bouwen
Beleggers die vrezen dat de Amerikaanse economie dit jaar in een recessie kan belanden, moeten zich schrap zetten voor een correctie van aandelenmarkten met meer dan 10 procent. Dat stellen analisten van Bank of America.
De beursstrategen van de bank zien de brede S&P 500-index in zo’n scenario dalen tot 5.000 punten. Dit betekent dat de benchmarkindex nog eens 12 procent kan zaken vergeleken met het niveau van deze week.
Na een daling tot 5.000 punten kan wel weer een opleving tot 5.500 punten volgen richting het eind van het jaar, denken de beursstrategen. Sinds de start van dit jaar is de S&P 500-index met ruim 3 procent gedaald.
Het basisscenario van de analisten van Bank of America blijft overigens dat aandelen uiteindelijk hoger zullen eindigen. Strategen rekenen erop dat de S&P 500-index eind dit jaar tussen de 5.885 punten en 6.175 punten eindigt.
Zorgen om recessie in de VS raken beurs
Een recessie staat de laatste tijd op de radar bij meer beursstrategen op Wall Street. Dit is het gevolg van relatief zwakke economische cijfers in combinatie met oplopende spanningen in de handelsoorlog van president Trump.
De mediaan van de door de markt ingeschatte kans op een recessie steeg vorige week naar 33 procent, vergeleken met 0 procent afgelopen november, volgens een analyse van econoom David Rosenberg.
Median market implied recession odds

De Amerikaanse economie zal dit kwartaal naar verwachting met 1,8 procent krimpen, volgens de meest recente raming van de Atlanta Fed., dat onderdeel is van het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Als er twee opeenvolgende kwartalen van krimp zijn, is in technische zin sprake van een recessie.
“De implicatie voor beleggers is dat ze het totale portefeuillerisico moeten verlagen, totdat er meer duidelijkheid komt over het verdere verloop. Wij adviseren tactisch de blootstelling aan defensieve sectoren in de aandelenportefeuille te verhogen en tegelijkertijd vastrentende waarden te overwegen ten opzichte van aandelen,” schreef Rosenberg afgelopen week in een toelichting.
LEES OOK: Beleggen in Japan en China biedt kansen, nu de Amerikaanse beurzen kwakkelen, volgens grote vermogensbeheerder BlackRock