Voor miljoenen Amerikanen is er niks belangrijker dan de natuur en het klimaat.

Van het beschermen van meren en bossen tot het beperken van de CO2-uitstoot, veel kiezers willen in aanloop naar de presidentsverkiezingen weten of de federale overheid een actieve rol gaat spelen bij de aanpak van klimaatproblemen.

Maar een andere groep kiezers wil juist dat de overheid helemaal geen streng klimaatbeleid gaat voeren, omdat de economische voordelen van oliewinning van cruciaal belang zijn. Ook zijn zij tegen de internationale afspraken die zijn gemaakt in de strijd tegen klimaatverandering, omdat daarmee de autonomie van de VS in het geding komt.

Maar één ding is duidelijk: het overgrote deel van de kiezers is ervan overtuigd dat de aarde opwarmt.

Volgens een onlangs gehouden enquête van Yale Program on Climate Change Communication gelooft 72 procent van de Amerikanen in klimaatverandering, terwijl slechts 15 procent dat expliciet niet doet. Uit dezelfde enquête blijkt dat 58 procent van de Amerikaanse denkt dat de opwarming van de aarde door mensen wordt veroorzaakt, terwijl 29 procent denkt dat het een natuurlijk proces is.

En die verschillende kijk op de oorzaak van de klimaatverandering heeft de politieke verdeeldheid in de afgelopen jaren flink vergroot. De Democraten dringen aan op meer beschermende maatregelen voor de natuur en het klimaat, terwijl de Republikeinen juist meer oog hebben voor de belangen van de olie- en gasindustrie.

Dit zijn de opvattingen van de presidentskandidaten Joe Biden en Donald Trump over het klimaat.

Zo denkt Joe Biden over het klimaat

Biden probeert zich al langer te profileren als een van de meest milieuvriendelijke presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis en volgt daarmee het spoor van zijn voormalige baas, president Barack Obama.

Onder Obama sloten de VS zich aan bij het Klimaatakkoord van Parijs, een internationaal verdrag dat de uitstoot van broeikasgassen fors moest terugdringen. Maar president Donald Trump trok zich toen hij het Witte Huis betrad terug uit het verdrag, dat volgens hem desastreus is voor de Amerikaanse economie.

Op de dag dat Biden aantrad als president, sloot hij zich weer aan bij het Klimaatakkoord, waardoor de VS weer op één lijn zaten met de bijna 200 landen die hebben beloofd de CO2-uitstoot flink te gaan beperken.

Op diezelfde dag trok Biden ook een belangrijke vergunning in voor het oliepijplijnproject Keystone XL, waar veel Democraten, milieugroeperingen en inheemse Amerikaanse gemeenschappen tegen zijn.

In september 2023 schrapte Biden zeven boorcontracten in het Arctic National Wildlife Refuge, in het noordoosten van Alaska, die tijdens de ambtstermijn van Donald Trump waren toegekend.

Ook heeft Biden nieuwe regels ingevoerd voor het Environmental Protection Agency (EPA), waardoor de uitstoot van vrachtwagens en personenauto's in de toekomst aan banden wordt gelegd en olie- en gasbedrijven aan strengere eisen moeten voldoen in hun rapporten over methaanuitstoot.

Zo denkt Donald Trump over het klimaat

De mening van Trump over het Klimaatakkoord van Parijs is duidelijk.

Tijdens zijn eerste termijn in het Witte Huis draaide hij een aantal belangrijke milieumaatregelen terug, stond hij meer houtkap toe en verlaagde hij de efficiëntienormen voor vaatwassers en gloeilampen.

In april 2024 vroeg Trump om 1 miljard dollar aan Amerikaanse oliebedrijven voor zijn verkiezingscampagne en beloofde hij in ruil daarvoor 110 miljard aan financiële voordelen voor de olie-industrie en minder strenge regels.

Ook keert Trump zich tegen de steun die Biden verleent aan elektrische auto's, omdat de massale productie daarvan de economie zou beschadigen. Hij hoopt dat een dergelijke boodschap goed aanslaat op plekken als Michigan, waar hij in november de zittende president wil verslaan.

In het voorstel Project 2025, waarin Trump uiteenzet wat hij wil gaan doen aan het begin van zijn tweede termijn, staat wat hij van plan is met de olie- en gasindustrie. Zijn twee doelen voor het ministerie van Energie zijn duidelijk: "zorg voor innovatie in de private sector door een einde te maken aan alle overheidsbemoeienis" en "stop de oorlog tegen olie en gas".

LEES OOK: Biden benadrukt zijn ‘groene prestaties’ om jonge kiezers te trekken – maar die hebben geen idee wat de president heeft gedaan voor het klimaat