Als werkgever ben je altijd op zoek naar kundig en gemotiveerd personeel. En als je dat vindt, wil je dat natuurlijk graag aan je binden. Scholingsmogelijkheden horen daar bij. Een werkgever die zijn werknemers de kans geeft regelmatig bij te leren en investeert in hun persoonlijke ontwikkeling is een aantrekkelijke werkgever.

Bovendien is scholing de enige mogelijkheid om bij te blijven in een steeds veranderende markt.  Dat is ook de mening van Frank Thewessem, Directeur HR Solutions bij Randstad. Bekijk de video waarin hij meer vertelt over het binden en boeien van personeel.

Echter, investeren in de scholing van je medewerkers kost geld en als je dat geld uitgeeft, wil je natuurlijk wel dat jouw organisatie profiteert van de opleiding waar je in investeert. Daar kun je afspraken over maken. Maar er bestaan ook regelingen die een deel van de kosten van de scholing van personeel financieren. De Werkpocket 2014 van Randstad geeft enkele voorbeelden.

Studiekostenregeling

Het is heel gebruikelijk om een studiekostenregeling af te spreken met je werknemer. Zeker bij meerjarige en dure opleidingen. In de studiekostenregeling leg je vast wat de rechten, plichten en verantwoordelijkheden van werkgever en werknemer zijn als de werknemer zich laat bijscholen.

Zo spreek je bijvoorbeeld af wie voor de kosten opdraait als de werknemer wil vertrekken. Vaak wordt de afspraak gemaakt dat hoe langer de werknemer in dienst blijft, hoe minder studiekosten hij betaalt bij uitdiensttreding. Zo loop je minder risico dat een nieuwe werkgever profiteert van de studiekosten die jij voor je werknemer hebt gemaakt.

Opleidings- en Ontwikkelingsfonds

Soms hoef je de kosten voor een opleiding helemaal niet op je te nemen. De meeste brancheorganisaties hebben namelijk hun eigen Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (O&O-fonds), ook wel Scholingsfonds of Sectorfonds genoemd. Hier kun je als werkgever terecht voor scholingsprojecten, cursussen of een loopbaanadviseur.

Als het om een erkende opleiding gaat, hoef je vaak niet te betalen. De opleiding wordt dan betaald met scholingsgelden uit het opleidingsfonds van de brancheorganisatie of met Europese subsidies. Indirect betaal je echter wel mee aan de opleiding want je stort jaarlijks een bijdrage in het fonds.

Subsidies

Als je oudere werklozen aanneemt, kun je subsidie aanvragen om hen op te leiden. De subsidie is onderdeel van het Actieplan 55PlusWerkt en bedraagt maximaal € 750,-, inclusief btw. Je vraagt hiervoor een voucher aan bij het UWV. In de Randstad Werkpocket lees je aan welke voorwaarden de werknemer moet voldoen.

En dan is er nog de Subsidieregeling praktijkleren. Die kun je aanvragen als je leerlingen of studenten die aan de voorwaarden voldoen het vak laat leren bij jou in de praktijk. Welke voorwaarden dat zijn lees je tevens in de Werkpocket.

Al met al is het absoluut de moeite waard om je in de mogelijkheden te verdiepen. Want gekwalificeerde werknemers zorgen niet alleen voor een hoog niveau van het werk in je organisatie, ze zijn ook vitaler, productiever en gemotiveerder. Bovendien ben je een interessante werkgever voor nieuw talent.

Dit is het zesde artikel in een reeks van De maand van HR. De Maand van HR wordt mede mogelijk gemaakt door het nieuwe platform van Randstad: Randstad 24 HR.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl