Een skivakantie is niet goedkoop. Behalve aan de reis en het verblijf moet je ook flink in de buidel tasten voor skipassen en een skiuitrusting. Hoe houd je de kosten binnen de perken?
Naar verwachting ruim een miljoen landgenoten gaan deze winter op wintersport. Een weekje skiën kost gemiddeld zo’n 600 euro per persoon. Voor een gezin van vier personen komt dat neer op ruim 2.000 euro. Door slimme keuzes te maken kun je flink besparen op dit bedrag.
Ga in het laagseizoen
Ben je niet gebonden aan schoolvakanties, boek je wintersportvakantie dan in het voor- of naseizoen: de eerste drie weken van januari of na half maart. Je betaalt dan een stuk minder voor de accommodatie en voor een eventuele treinreis.
Mijd hotspots
Alpenlanden zijn populair, maar wel relatief duur. Wil je echt voordelig uit zijn, richt je blik dan eens oostwaarts. In landen als Roemenië, Tsjechië, Bulgarije, Slovenië, Macedonië en Bosnië-Herzegovina ben je voor een weekje skiën al snel de helft goedkoper uit dan in een groot wintersportoord in Oostenrijk. Ook wat dichter bij huis, in Sauerland en het Zwarte Woud, zijn de prijzen voor overnachtingen vaak een stuk vriendelijker.
Bedenk wel dat veel van deze wintersportoorden wat minder hoog liggen en dus minder sneeuwzeker zijn. Ook zijn sommige skigebieden wat kleiner.
Neem ook de kosten voor het vervoer in je afweging mee. Voor een vakantie in Oost-Europa zul je waarschijnlijk het vliegtuig moeten pakken. Vlieg je met een lagekostenmaatschappij, dan kunnen de kosten meevallen, maar je kunt per saldo ook duurder uit zijn.
Gaat je voorkeur uit naar de Alpen, dan kun je geld besparen door een accommodatie te kiezen die wat verder van de skipiste af ligt. Vaak kun je gebruik maken van een gratis skibus.
Ga naar de boer of een camping
Ook in Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland of Italië is het mogelijk om met een beperkt budget te overnachten. Een appartement is vaak goedkoper dan een hotel, omdat je niet buiten de deur hoeft te eten. Nog voordeliger is logeren bij een boer (agritoerisme).
Een andere optie is kamperen op een wintercamping. Reken hiervoor op circa 400 euro voor een gezin van vier personen in een populair wintersportoord. Zorg wel voor een goed geïsoleerde en geventileerde caravan en een goede voortent. Sommige campings beschikken over een droge stalling voor ski's.
Boek zelf
Je kunt ook geld besparen als je rechtstreeks je accommodatie boekt. Kies je voor een reisorganisatie, boek dan heel vroeg of juist heel laat, zodat je kunt profiteren van een vroegboekkorting of een lastminute-aanbieding. Ook via een veilingsite kun je soms een interessante deal sluiten. Let wel goed op de vertrekdata.
Kies het voordeligste vervoer
Reis je met vier of vijf personen, dan is de auto vaak het goedkoopste vervoermiddel. Voor een retourtje met een dieselauto moet je rekenen op circa 200 euro en voor een benzineauto op ongeveer 290 euro. Zorg wel voor winterbanden, want deze zijn in veel landen verplicht, op straffe van een forse boete. Je kunt de reiskosten wat drukken door je tank in het goedkoopste land te vullen.
Snuffel ook eens naar busreizen, in combinatie met accommodatie en een skipas. Hier zitten vaak interessante aanbiedingen bij. Je bent wel gebonden aan een opstapschema en dus wat minder flexibel. Ook gelden er beperkingen in de hoeveelheid bagage die je mag meenemen. Meestal ligt de limiet op één grote koffer van maximaal twintig kilogram, plus een ski-uitrusting. Levensmiddelen mag je meestal niet meenemen. Ga je met de bus, zorg er dan voor dat je vlakbij de piste of de halte van de skibus logeert. Je hebt immers geen auto tot je beschikking.
Tijdens het wintersportseizoen rijden er ook treinen naar de bergen. De prijs hangt af van het comfort: een zitplaats is duurder dan een slaapplaats. Voor een slaapplaats met de Alpenexpress naar Oostenrijk in het hoogseizoen moet je rekenen op circa 250 euro per persoon, plus enkele tientjes voor het vervoer naar je wintersportplaats. Een slaapcoupé voor zes personen huren kost 1.524 euro, ofwel 254 euro per persoon. Kies je voor het laagseizoen, dan betaal je ongeveer de helft minder. Er bestaan ook skitreinen voor jongeren. Deze zijn een stuk voordeliger.
Vergelijk skipassen
Skipassen nemen een flinke hap uit het vakantiebudget. De kosten variëren van 70 euro tot meer dan 200 euro voor zes dagen. Op deze website kun je de prijzen vergelijken. Een skipas voor meer dagen is meestal goedkoper dan losse dagkaarten. Maar als je onverhoopt een dag niet gaat skiën krijg je geen geld terug. Soms krijg je korting op een skipas als je deze reserveert in combinatie met een busreis of accommodatie.
In veel skioorden kun je kiezen voor verschillende passen. Ben je een beginner of reis je met kleine kinderen, kies dan een pas voor een kleiner gebied.
Bespaar op je ski's
Je kunt ski's huren in verschillende prijsklassen. Voor de meest eenvoudige ski's moet je rekenen op 70 tot 80 euro voor zes dagen. Ski's uit het middensegment kosten 90 tot 110 euro en de meest geavanceerde exemplaren 115 tot 130 euro. Schoenen huur je voor circa 40 tot 50 euro per week. Soms krijg je korting als je alvast ski's reserveert bij je boeking.
Huur je ski's in Nederland, dan ben je vaak iets duurder uit dan wanneer je dat ter plaatse doet. Ook moet je de ski's zelf naar je vakantieadres vervoeren. Daar staat tegenover dat er meer tijd is om een keuze te maken.
Wil je eigen ski's hebben, dan moet je 400 tot 700 euro neertellen, afhankelijk van de kwaliteit en de gebruikseisen. Daar komt jaarlijks nog circa 20 euro bij om de ski's te laten slijpen en waxen. Daarmee heb je de aanschaf er na circa zes jaar uit.
Behalve de kosten spelen meer overwegingen een rol. Het voordeel van huren is dat je steeds de keuze hebt uit de nieuwste modellen en dat je de ski's niet zelf hoeft te vervoeren en te onderhouden. Het voordeel van kopen is dat je je uitgebreid kunt laten voorlichten. Wie zich in het hoogseizoen bij de lokale Skiverleih meldt, moet vaak aansluiten in een lange rij.
Wil je besparen op de aankoop van ski's, ga dan eens shoppen in een ski-outlet of kijk op Marktplaats. Je kunt ook overwegen om de ski's te kopen die je net hebt gehuurd. Vaak krijg je dan een aantrekkelijke korting. Bovendien weet je dan dat de ski's bevallen.
... en je kleding
Ook skikleding kun je huren. Ga je eenmalig op wintersport of zijn je kinderen nog in de groei, dan is dat het overwegen waard.