Kinderen slokken een groot deel van je budget op. Hoe kun je redelijk ongemerkt besparen op de kosten voor je kind?

Een gezin stichten is niet goedkoop. Voor je kind de deur uitgaat, ben je minimaal 100.000 euro armer. Volgens het CBS kost één kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar gezinsinkomen (salaris, vakantiegeld, kinderbijslag en dergelijke).

Twee kinderen benutten samen 26 procent van het geld en drie kinderen 33 procent. Bij vier kinderen staat de teller op 40 procent. In deze cijfers zijn alle kosten opgenomen, van kleding, lidmaatschap van clubjes en speelgoed tot het gebruik van elektra en water.

Hoeveel een kind in harde euro’s kost, is lastig aan te geven, want de inkomensverschillen tussen ouders zijn groot en ook het bestedingspatroon
wisselt sterk. Als je wil weten waarop jij kunt besparen, kan het een eyeopener zijn om eens alle uitgaven op een rij te zetten. Vaak wordt dan snel inzichtelijk welke posten veel geld opslokken en waarop je kunt bezuinigen.

Kinderopvang

Kinderopvangkosten nemen in veel gezinnen een grote hap uit het budget. In 2011 waren ouders hiervoor gemiddeld 2.000 euro netto kwijt. Dat is sindsdien enorm gestegen, vanwege forse bezuinigingen in de kinderopvangtoeslag.

Besparen in kinderopvangkosten is niet eenvoudig, want goede alternatieven zijn niet altijd voorhanden. Je kunt proberen je (schoon)ouders in te schakelen als oppas, maar dat kan alleen als zij niet ver uit de buurt wonen, beschikbaar zijn en tijd en zin hebben om voor je kind te zorgen. Je kunt ook proberen om met een andere ouder een deal te sluiten waarbij je ieder één dag op elkaars kinderen past. Bedenk wel dat je dan aan een ander bent gebonden en dat je een probleem hebt als de andere ouder ziek is.

Er bestaan ook ouderparticipatiecrèches: kinderdagverblijven die door ouders worden gerund. In ruil voor een forse tariefverlaging moet jij enkele dagdelen voor de groep staan om de kinderen van anderen op te vangen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten, maar is ook arbeidsintensief. Bovendien is het aantal opvangplaatsen beperkt.

Uitzet

Bezuinigen op zaken als wandelwagens en kindermeubilair is een stuk eenvoudiger. Fabrikanten en winkeliers rekenen hiervoor vaak woekerpolissen, omdat ze weten dat jonge ouders het beste willen voor hun kind. Bedenk wel dat een baby zich echt niet tekort gedaan zal voelen als hij wordt rondgereden in een tweedehands kinderwagen in plaats van een splinternieuwe 'All black special edition' van Bugaboo.

Op websites als Marktplaats kun je prachtige spullen voor een vriendenprijsje op de kop tikken. Je kunt ook kiezen voor een showroommodel of artikelen uit een outletzaak. Beknibbel echter niet op veiligheid.

Het is slim om bij de inrichting van de kinderkamer wat verder vooruit te denken. Een piratenbed is enig voor een peuter, maar wordt na enkele jaren waarschijnlijk kinderachtig bevonden. Kies liever voor een meegroeibed of schakel over op een groot bed, als je kind het ledikantje is ontgroeid. Kies voor een neutrale inrichting van de slaapkamer, zodat niet om de paar jaar een restyling nodig is.

Kleding

Door merkkleding te vermijden en ook eens te kiezen voor tweedehands kleding, via vrienden, websites als Marktplaats, de kringloopwinkel of kinderkledingbeurzen kun je honderden euro's besparen. Ook in de uitverkoop kun je voor een zacht prijsje leuke kleding vinden. Spijkerbroeken, blouses en dunne truitjes kun je enkele maanden vooruit kopen: deze kunnen elk seizoen worden gedragen.

Dagelijkse kosten

Bezuinigen op dagelijks terugkerende kosten tikt op langere termijn flink aan, zonder dat je er veel van merkt. Denk bijvoorbeeld aan luiers. Deze kosten per kind 1.000 tot 1.800 euro. Door over te stappen op een goedkoper merk, bespaar je circa tien cent per luier. Na vier jaar levert dit bijna 800 euro op. Daarnaast kun je enkele honderden euro's uitsparen door oliedoekjes te vervangen door natte washandjes of tissues. Uiteraard scheelt het ook aanzienlijk in de portemonnee als je kind eerder zindelijk wordt.

Voeding

Bij baby's kun je flink besparen door borstvoeding te geven. Dit is bovendien een stuk gezonder. Als je daarnaast de potjes kindervoeding vervangt door zelfgemaakte fruithapjes en maaltijden, kun je in totaal al snel 1.000 euro besparen.

Op latere leeftijd is het verstandig het snoepen te beperken en je kind water of ongesuikerde thee te geven, in plaats van limonade. Ook dat is beter voor zowel de portemonnee als de gezondheid.

Neemt je kind naar school drinken mee, dan is het een stuk voordeliger om een beker mee te geven dan een pakje. Een beker drinkyoghurt is circa 10 cent goedkoper dan een pakje van hetzelfde merk. Dit scheelt 20 euro per jaar en over een hele basisschoolperiode 160 euro.

Probeer verder reclameverleidingen te weerstaan. Producten die speciaal voor kinderen zijn gemaakt, zijn doorgaans een stuk duurder dan de 'gewone' variant. Zo betaal je voor een kilo Dora-pasta 3,40 euro, ruim vijf keer zoveel als merkloze macaroni.

Speelgoed

Bezuinigen op speelgoed kan tricky zijn. Speelgoed van een minder goede kwaliteit kan een kortere speelduur hebben, waardoor goedkoop uiteindelijk duurkoop wordt. Wel is op rommelmarkten en via sites als Marktplaats goedkoop kwalitatief hoogwaardig speelgoed te vinden, dat je later weer -eventueel met winst- via dezelfde kanalen kunt verkopen. Ook kun je speelgoed ruilen met een andere ouder.

Zak- en kleedgeld

De meeste kinderen krijgen zakgeld en als ze ouder worden ook kleedgeld. Dit heeft een duidelijke functie: je kind leert zo omgaan met geld. Zak- en kleedgeld afschaffen is dus niet verstandig. Maak wel duidelijke afspraken wat je kind van dit geld moet bekostigen en spring niet automatisch bij als je kind geld tekort komt. Stimuleer je kind om een bijbaantje te nemen: hij leert dat voor geld gewerkt moet worden en hij heeft wat extra geld tot zijn beschikking.

Studie

Een studerend kind is volgens het Nibud ongeveer 950 euro per maand kwijt aan studieboeken, kleding en vaste lasten zoals huisvesting. Dit komt neer op ruim 11.000 euro per jaar. Zeker na de afschaffing van de studiefinanciering zullen kinderen een groter beroep doen op hun ouders. Het is daarom verstandig hiervoor alvast maandelijks een bedrag opzij te leggen.

Door te kiezen voor tweedehands boeken, langer thuis te blijven wonen en vaste lasten als telefoonkosten en zorgverzekering kritisch tegen het licht te houden, kunnen flinke kosten worden bespaard. Ook kun je overwegen woonruimte voor je studerende kind te kopen, maar dit pakt niet altijd voordelig uit.