Donald Trump kondigde eerder deze maand importheffingen aan van 25 procent, op al het staal en aluminium dat naar de VS gaat. Een dergelijke maatregel zal ook de staalmarkt in Nederland raken, zo blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De VS is de op twee na belangrijkste exportbestemming voor Nederlands staal, met een aandeel van 9 procent in de totale export. Bovendien is het een groeimarkt: in de eerste drie kwartalen van 2024 groeide de Nederlandse staalexport naar de VS met maar liefst 27 procent, vergeleken met een jaar eerder.

In totaal exporteerde Nederland in de eerste negen maanden van 2024 staal ter waarde van 7,4 miljard euro naar diverse landen. Van deze export bestaat 64 procent uit gewalste, platte producten van ijzer en staal. Voor de VS bestond 91 procent van de export uit deze producten.

Nederland op 12e plek bij Amerikaanse staalimport

Met een staalexport ter waarde van in totaal 900 miljoen euro naar de VS in 2024 vertegenwoordigt Nederland bijna 2 procent van de totale Amerikaanse import van ijzer- en staalproducten, wat het land de twaalfde leverancier maakt. De grootste leveranciers van staal aan de VS zijn Canada (18 procent), Mexico (12 procent) en China (11 procent).

De Nederlandse staalexport naar de VS heeft vaker obstakels meegemaakt. In 2018 voerde de Amerikaanse regering importtarieven in op buitenlandse staalproducten, wat leidde tot een aanzienlijke daling van de export.

Zo was de uitvoer in 2020 met 29 procent gedaald ten opzichte van 2018. In 2022 werden de strenge importtarieven vervangen door een tariefvrij quotum voor de eerste 3,3 miljoen ton staal vanuit de Europese Unie, wat de weg vrijmaakte voor een herstel van de export.

Van 2015 tot en met 2024 is het Nederlandse aandeel in de totale Amerikaanse staalimport relatief stabiel gebleven. In 2024 is dit aandeel terug op het niveau van 2016 (1,9 procent) na een lichte afname in de tussenliggende jaren. Het Nederlandse staal vindt zijn weg naar diverse toepassingen in de VS, waaronder hoogwaardige verpakking, hefkranen en graafmachines.

LEES OOK: Zo sloeg de EU terug, toen Trump in 2018 importheffingen op staal en aluminium oplegde