• Aandelenmarkten kruipen weer naar de oude recordstanden
  • Relatief doet de bankensector in Europa het zeer goed.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem kijken naar de kansen voor het aandeel ING.

ANALYSE – De meeste aandelenmarkten kruipen langzaam naar de oude recordstanden toe onder aanvoering van tot nu toe sterke kwartaalcijfers.

Links en rechts hoor je wel iets over problemen in de toeleveringsketen, maar grote zorgen zijn er nog niet. En als er sprake is van hogere inkoopkosten, dan lijken de meeste bedrijven dat voor een groot gedeelte te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat is voor nu prima, maar als het langer aanhoudt zal dat uiteindelijk omzet gaan kosten.

Laten we hopen dat de beleidsmakers gelijk hebben en dat prijsstijgingen en obstakels in de toeleveringsketens tijdelijk zijn, anders wordt dat toch een behoorlijk lastig verhaal. Het lijkt allemaal plakkeriger dat gedacht en je voelt de inflatie wel degelijk.

Enfin, vooral de Amerikaanse financials hebben het winstseizoen sterk ingezet, maar laten we eerlijk zijn: de coronapandemie en problemen in productketens hebben weinig invloed op deze groep. Het wordt interessant om te zien wat bedrijven uit andere sectoren zeggen over het economische herstel en oplopende kosten.

Ondertussen hebben beleggers ondanks vele waarschuwingen momenteel weinig oog voor de macro-economische wolken die er zijn. Zelfs de langzaam stijgende rente lijkt even niet te boeien. Sterker nog, deze week zien we zelfs weer veel technologie gerelateerde aandelen oplopen.

Het is natuurlijk nog vroeg in het cijferseizoen, maar nieuwe beursrecords zijn weer binnen handbereik. Laten we eens kijken welke sectoren in Europa daar goed van profiteren.

Banken in Europa in trek

Afgelopen week bespraken we de sector energie in Europa en tipten we het aandeel Royal Dutch Shell. In deze bijdrage staan we stil bij één van de andere sterk presterende sectoren: de Europese banken.

In de onderstaande grafiek wordt de relatieve prestatie van de bankensector sinds de start van dit jaar weerspiegeld door de dikke groene lijn. De brede EUROSTOXX-index zelf wordt vertegenwoordigd door de dikke zwarte lijn.

Tot en met juni dit jaar presteerde de bankensector uitstekend, zowel relatief als absoluut. Wij kwamen dan ook al in februari van dit jaar met de tip voor het aandeel ING.

Na een relatief wat zwakkere periode is het momentum weer terug en verwachten wij dat deze sector het relatief beter zal blijven doen. Europese banken worden geholpen door de langzaam oplopende rentes, relatief lage waarderingen, lagere stroppenpotten, aantrekkelijke dividenden en inkoopprogramma’s die op de rol staan.

Een van onze favorieten in de sector was en is nog steeds het aandeel ING, dat sinds onze tip van februari circa 50 procent is gestegen en het relatief nog steeds aanzienlijk beter doet dan de sector zelf.

Is ING nog steeds koopwaardig?

Het aandeel ING heeft nog steeds een relatief lage waardering, maar kan niet meer bijzonder goedkoop genoemd worden. Dat wil echter niet zeggen dat er geen ruimte meer is voor verdere koersstijgingen!

ING heeft een zeer aantrekkelijke financieringsstructuur die wordt gedomineerd door veel relatief goedkope en trouwe spaardeposito's. De bank loopt voorop in de digitalisering en heeft recent nog aangegeven om weer eigen aandelen in te kopen.

Mocht de economie verder aantrekken, dan vinden wij ING één van de best gepositioneerde banken in Europa om daarvan te profiteren. Donderdag 4 november opent het bedrijf weer de boeken en wij verwachten solide resultaten.

Hieronder zie je de koers grafiek van ING sinds de start van 2019. In aanloop naar de coronacrisis had je weinig in dit aandeel te zoeken. Ook niet heel gek, gelet op de strengere regels voor de financiële buffers van banken en de dalende rentes van die periode. Vergeet niet dat het rentebedrijf nog steeds goed is voor ongeveer 70 procent van de omzet.

Eind vorig jaar begon het aandeel ING, zoals de hele beurs, flink te herstellen. De betere prestaties van zowel de bancaire sector als ING zelf kwamen grofweg een jaar geleden pas op gang. Hierbij zijn banken geholpen door het uitbodemen van de rentes, minder problemen met wanbetaling op verstrekte leningen en uiteindelijk de verwachte heropening van de wereldwijde economie.

Meer recentelijk krijgt de Europese banken onder andere extra steun in de rug van de sneller oplopende rentes als gevolg van de oplopende inflatie en herstel van dividenden.

De koersgrafiek van ING laat sinds maart 2020 zigzaggend een opwaartse trend zien, waarbij de roze eclipsen steeds een hoger plateau als steun weten te vormen. Overigens, de kleine zwarte pijl in de grafiek is het moment waarop het aandeel bij ons in beeld kwam en wij het hebben getipt.

Als de koers de lichte weerstand op 13,28 euro weet te breken, liggen hogere koersen in het verschiet. Een koers tussen de 14 euro en 16 euro in dan realistisch. Het is wel belangrijk dat de koers boven de oude weerstand (nu steun) van 11 euro blijft noteren.

Dus is ING nog koopwaardig? Het antwoord is een wat meer "bescheiden ja." Dit heeft alles te maken met het beperktere opwaartse potentieel ten opzichte van begin dit jaar en de reeds mooie koerswinsten die op de borden staan.

In onze weekendbijdrage praten we je weer bij over de macro-economische ontwikkelingen en de gevolgen voor de bredere markt.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.