- Zimbabwe gaat een gouden munt slaan, die wordt verkocht tegen de internationale goudprijs.
- De uitgifte moet hyperinflatie beteugelen, want de Zimbabwaanse dollar zakt steeds verder weg.
- De gouden munten worden vernoemd naar de beroemde Victoria-watervallen en krijgen de naam “Mosi-oa-tunya”, wat de “donderende rook” betekent.
- Lees ook: Hoe kun je het beste beleggen in tijden van stagflatie?
Zimbabwe zal later deze maand beginnen met de verkoop van een nieuwe gouden munt om de hyperinflatie te beteugelen. De eigen munteenheid – de Zimbabwaanse dollar – is dramatisch in waarde gedaald.
Goud wordt beschouwd als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid en als een bescherming tegen inflatie. De goudprijzen zijn echter wel met 16 procent gedaald ten opzichte van de piek in maart.
Toch hoopt men dat de Zimbabwaanse gouden munten als een stabielere waarde kunnen dienen dan de Zimbabwaanse dollar, die sinds het begin van het jaar met meer dan twee derde in waarde is gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
Ondertussen kwam de inflatie in het land vorige maand geklokt op 192 procent. Ter vergelijking: de ongekend hoge inflatie in ons eigen land bereikt nog geen 9 procent.
Huidige mega-inflatie is niets vergeleken bij hyperinflatie van 2008
De gouverneur van de centrale bank van Zimbabwe zei maandag dat de gouden munten zullen worden verkocht op basis van de internationale goudprijs en de productiekosten. Ze kunnen vanaf 25 juli worden gekocht in Zimbabwaanse dollars, Amerikaanse dollars en andere munteenheden.
Het is niet de eerste keer dat het land te kampen heeft met hyperinflatie, of zelfs het ernstigste geval van hyperinflatie dat het ooit heeft meegemaakt.
In 2008 schoot de inflatie in Zimbabwe omhoog tot een verbazingwekkende 89,7 triljard procent, de op één na grootste hyperinflatie ooit. Dit leidde ertoe dat het land zijn eigen munteenheid tijdelijk opgaf en in plaats daarvan buitenlandse valuta gebruikte, namelijk de Amerikaanse dollar.
Om de huidige inflatie te bestrijden, heeft de Zimbabwaanse centrale bank vorige week haar beleidsrente verhoogd van 80 procent naar 200 procent. Naast het gebruik van gouden munten is het land ook van plan om binnen vijf jaar Amerikaanse dollars te gebruiken voor transacties, net zoals in 2008.
De gouden munten krijgen de naam "Mosi-oa-tunya", wat "De donderender rook" betekent, een verwijzing naar de fameuze Victoria watervallen.