Hoe rijker, hoe groter de kans om nog meer kapitaal te vergaren. Het was de conclusie van de Franse econoom Thomas Piketty, die het probleem van de groeiende kloof tussen rijk en arm in 2014 op de agenda zette. Maar niet iedere rijkaard ging er in 2014 op vooruit. Winnaars en verliezers in 2014.
De winnaars:
Jack Ma (50), oprichter en bestuursvoorzitter Alibaba
Jack Ma is zonder twijfel dé winnaar van 2014. Door de beursgang van zijn online handelshuis Alibaba werd hij dik 700 procent rijker. Met een vermogen van volgens de miljardairlijst van persbureau Bloomberg van 29,4 miljard dollar (24 miljard euro) is hij ook nog eens de rijkste Chinees op aarde.
Laurene Jobs (51), aandeelhouder Apple en Walt Disney
In feite net als Liliane Bettencourt, de dochter van de oprichter van het l'Oreal-concern, een door Piketty veel aangehaald voorbeeld van iemand die bijna vanzelf steeds rijker wordt, is Jobs de erfgename van een enorm fortuin.
In haar geval zijn het de aandelenpakketten van haar in 2011 gestorven man Steve Jobs. Laurene Jobs heeft behalve Apple-aandelen - het hoogste gewaardeerde bedrijf ter wereld - ook nog een fors aandeel in Walt Disney. Ze is zelfs de grootste individuele aandeelhouder van het concern. Een taak die Jobs overigens best aankan: ze werkte ooit als zakenbankier. 2014 was voor haar zeker geen mager jaar. Haar vermogen nam met maar liefst 26 procent toe tot 17 miljard dollar (13,8 miljard euro), stelt Bloomberg.
Mark Zuckerberg (30), bestuursvoorzitter en oprichter Facebook
Met zijn 30 jaar is Mark Zuckerberg de jongste van de top 20 rijkste mensen ter wereld. Met 34,6 miljard dollar volgens Bloomberg (28 miljard euro) staat hij op de dertiende plek. Zijn rijkdom is vrijwel geheel gebaseerd op zijn 426 miljoen aandelen Facebook, het bedrijf dat hij zelf oprichtte. De koers van Facebook steeg dit jaar van 54 naar bijna 80 dollar (tot 19 december, red) en dat betekende dat Zuckerberg zijn kapitaal zag aangroeien met 40 procent.
Reinout Oerlemans (43), oprichter Eyeworks
Oerlemans, een Hollandse selfmade man, sloeg een forse slag. Hij verkocht Eyeworks, het productiebedrijf dat hij in 2001 had opgericht. Eyeworks is bekend van programma's als de nationale IQ-test, Sterren Dansen op het IJs en Flikken Maastricht.
Hoeveel geld Oerlemans heeft gekregen, is niet bekend. Maar als Quote gelijk had dat hij 60 procent van de aandelen bezat, en het Financieele Dagblad zat goed wat betreft de aankoopprijs van 200 miljoen euro, dan kon Oerlemans 120 miljoen euro bijschrijven in 2014. Overigens hield Oerlemans de Amerikaanse tak van Eyeworks buiten deal. Daar blijft hij voorlopig de baas.
Frans Timmermans (53), eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie
Sommige van zijn partijgenoten gaan na hun carrière in Den Haag op zoek naar lucratieve baantjes. Timmermans doet het waarschijnlijk niet voor het geld, maar het is natuurlijk nooit mis dat je naast macht, invloed en aanzien, ook nog wat beter gaat verdienen. Timmermans verdient in Brussel bijna het dubbele van wat hij kreeg in Den Haag. Van een ministerssalaris van 144.000 euro, ging hij naar de 270.0000 euro die hij krijgt als eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie.
Thomas Piketty (43), econoom en schrijver
De Franse econoom Thomas Piketty bracht zijn boek 'Kapitaal in de 21e eeuw ' al in 2013 uit, maar pas na het verschijnen van de Engelse vertaling in maart 2014 brak de storm echt los. Het lijvige, in de Nederlandse versie 665 pagina's tellende boek, werd een onwaarschijnlijke bestseller. In het boek stelt Piketty dat kapitaal bij matige of lage economische groei sneller aangroeit dan de economie in het algemeen. Dat leidt er in de praktijk toe dat de rijken steeds rijker zullen worden in verhouding met de rest van de bevolking. (klik hier voor een samenvatting van Piketty's boek in vier alinea's door The Economist) Ironisch genoeg zorgde het succes van het boek ervoor dat Piketty zelf behoorlijk vermogend is geworden. Hoe rijk, weten we niet, maar er gingen honderdduizenden exemplaren van over de toonbank.
De verliezers
Bram Moszkowicz (54), juridisch adviseur en schrijver
Het dieptepunt voor Bram Moszkowicz lag voor hem ongetwijfeld 2013 toen hij door een uitspraak van het Hof van Discipline niet langer als advocaat mocht werken. Maar 2014 was ook geen topjaar, met name financieel. Hij werd achtervolgd door schuldeisers, waaronder de voormalige Donald G en advocaat Gabriel Meijers die hem in het verleden bijstond maar niet werd betaald. En ten slotte heeft Moszkowicz ook nog een schuld bij de Belastingdienst, volgens zijn huidige advocaat circa 300.000 euro.
Charlene de Carvalho-Heineken (60), grootaandeelhouder Heineken
De dochter van Freddy Heineken heeft haar vermogen fors zien krimpen in 2014. Ze verloor bijna 7 procent van haar vermogen volgens Bloomberg. Dat zal overigens niet aan haar aandelen Heineken gelegen hebben, want het biermerk deed het best redelijk op de beurs. Met 9,6 miljard dollar (7,8 miljard euro) is Carvalho-Heineken in elk geval nog altijd de rijkste Nederlander. En dat vindt ze nog altijd belangrijker dan iets meer geld: nog steeds via Heineken Holding de baas bij de derde brouwer ter wereld. In september wees de familie Heineken een bod van branchegenoot SABMiller resoluut van de hand.
Roman Abramovitsj (48), staal- en oliemagnaat
Behalve Abramovitsj had in het rijtje verliezers eigenlijk iedere willekeurige Russische olicharg kunnen staan. Allemaal zijn ze hard geraakt door de val van de roebel en de sancties tegen Rusland die hebben gezorgd voor forse koersdalingen van Russische bedrijven. De eigenaar van de voetbalclub Chelsea is niet eens de Rus die het meeste geld verloor, hij is de bekendste. Abramovitsj zag zijn kapitaal inkrimpen met 1,6 miljard dollar tot 12,8 miljard dollar (10,4 miljard euro). Vooral zijn belangen in Norilsk Nikkel en staalbedrijf Evraz werden fors minder waard. Maar echt medelijden is niet nodig. Ambramovitsj verkocht bijna tien jaar geleden zijn meerderheidsaandeel in oliebedrijf Sibneft aan Gazprom. Hij zal blij zijn dat hij niet meer zo dik in de olie zit.
Jeff Bezos (50), oprichter Amazon
Het gaat een beetje ver om een van 's werelds meest succesvolle ondernemers een loser te noemen. Toch is hij dat gemeten in harde dollars wel in 2014. Bezos, oprichter van 's werelds grootste online retailer, zag zijn kapitaal met 8,5 miljard dollar afnemen tot 27,5 miljard (22,4 miljard euro). Zijn verlies ter hoogte van een kwart van zijn vermogen houdt gelijke tred met de daling van het aandeel Amazon dat van 400 dollar naar 300 dollar zakte. Dat is niet gek, want de 18 procent van de aandelen Amazon die Bezos in handen heeft, volgen de basis van zijn fortuin.
Lakshmi Mittal (64), Indiase staalmagnaat
Mittal verloor net als Bezos bijna een kwart van zijn vermogen. Mittal bezit 39 procent van ArcelorMittal, de grootste staalfabrikant ter wereld en in Nederland vooral bekend omdat het bedrijf een beursnotering heeft in Amsterdam.
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl