• Het ziekteverzuim is in 2024 gestegen, wat de economie ruim 1 miljard euro extra kostte, becijfert verzuimorganisatie Arbo Unie.
  • Verzuim door psychische klachten duurde langer, met een toename van gemiddeld 20 dagen onder werknemers tussen de 35 en 55 jaar.
  • De toename van thuiswerken sinds de coronapandemie draagt mogelijk bij aan een verminderd teamgevoel en hoger verzuim.
  • Lees ook: 7 soorten rust die je nodig hebt, als een burn-out dreigt

Het ziekteverzuim onder werkend Nederland is in 2024 opnieuw gestegen, blijkt uit cijfers van verzuimdienstverlener Arbo Unie. Werknemers verzuimden gemiddeld één dag meer dan in 2023. “Dat lijkt niet veel, maar omgerekend was de Nederlandse economie 1 miljard euro meer kwijt aan verzuim dan in 2023,” aldus de organisatie.

In totaal registreerde Arbo Unie ruim 371.000 verzuimgevallen in 2024. Dit komt neer op bijna 3 miljoen extra verzuimdagen vergeleken met het jaar ervoor.

De kosten per dag bedragen gemiddeld 350 euro en omvatten loondoorbetalingen, vervangingskosten en verminderde productiviteit. Deze stijging heeft naar schatting ruim 1 miljard euro extra gekost.

Ziekteverzuim: psychische klachten duren langer

Volgens Arbo Unie valt vooral op dat verzuim door psychische klachten langer duurt. Onder werknemers van 35 tot 55 jaar is de duur hiervan in drie jaar tijd met gemiddeld 20 dagen toegenomen.

Corné Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie en hoogleraar bedrijfsgeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, ziet een duidelijke trend: "Enerzijds worden mensen in werk en daarbuiten mentaal steeds meer belast. Anderzijds merk ik dat mensen sneller in termen van ziekte denken. Tien jaar geleden hadden we last van stress, tegenwoordig hebben we een burn-out."

Arbeids- en organisatieadviseur Jan van den Hoogen wijst op een mogelijke relatie met de toename van thuiswerken, een trend die sinds de coronapandemie populairder is geworden. "Thuiswerken is niet goed voor het teamgevoel," verklaart hij.

Met de stijgende verzuimcijfers en langere duur van ziekteperiodes wijst Arbo Unie op de noodzaak voor bedrijven om aandacht te besteden aan mentale belasting en een gezonde werkcultuur.

LEES OOK: Zieke werknemer kost werkgever € 250 per dag