Middelgrote en kleine bedrijven hoeven werknemers die langdurig ziek zijn straks waarschijnlijk nog maar één jaar door te betalen. Daarover zijn werkgevers en vakbonden het zo goed als eens, meldt De Telegraaf woensdag.
In de huidige situatie moeten ondernemers zieke werknemers nog tot twee jaar doorbetalen. Dat is voor veel MKB’ers een flink risico, waardoor ze werknemers minder snel aannemen in vaste dienst.
De werkgevers en vakbonden zijn al een tijdlang in gesprek over hervormingen op de arbeidsmarkt. Er zou eigenlijk een akkoord over alle onderwerpen moeten komen, maar volgens De Telegraaf liggen de standpunten op veel onderwerpen te ver uit elkaar. Over de doorbetaling van zieke werknemers moet alleen nog naar de ’technische invulling’ worden gekeken, aldus de krant.
Ook over het pensioenstelsel lijkt een akkoord mogelijk. In april werd al duidelijk dat werknemers deels zelf een pensioenspaarpotje kunnen opbouwen. Maar de vakbonden willen wachten met het zetten van hun handtekening, totdat er berekeningen zijn van de pensioenfondsen zelf. Die moeten eind september klaar zijn.
Nog geen breed akkoord tussen vakbonden en werkgevers
Over de versoepeling van het ontslagrecht worden de sociale partners het niet eens. FNV en CNV vinden dat onbespreekbaar, aldus De Telegraaf.
Woensdagmiddag ontkenden werkgevers en vakbonden tegenover persbureau ANP overigens dat er al op hoofdlijnen een akkoord is. "Wij hebben nog niet het begin van een akkoord'', aldus Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW.
Hij zei dat nadat hij en voorzitter Han Busker van vakbond FNV waren aangeschoven bij de onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Er werd volgens De Boer over de arbeidsmarkt en pensioenen gesproken.