- Toenemende drukte en tekorten aan beveiligingspersoneel op vliegvelden, zorgen ervoor dat wachtrijen bij de security check voor de handbagage lang kunnen zijn.
- Met wat voorbereiding kun je ervoor zorgen dat je snel door de beveiliging bent en draag je bij aan een betere doorstroming.
- Business Insider geeft zeven tips om zo snel mogelijk door de beveiliging op Schiphol of een ander vliegveld te komen.
- Lees ook: Schiphol zet deze zomer in op tijdslots die je van tevoren kunt reserveren om door bagagecontrole te gaan
Met de toenemende drukte op vliegvelden en de tekorten aan beveiligingspersoneel, wordt het waarschijnlijk een kwestie van langere wachtrijen om door de beveiliging te komen.
Maar je kunt als reiziger je steentje bijdragen aan een sneller bewegende rij door je goed voor te bereiden op de security check voor de handbagage. Dit heeft als extra voordeel dat wanneer je dan eenmaal aan de beurt bent, je lekker snel langs de beveiligers bent.
Met wat kleine aanpassingen in je garderobe en je bagage kun je ervoor zorgen dat je in een mum van tijd aan de andere kant van de security check staat.
We geven je 7 tips om zo snel mogelijk door de beveiliging te komen.
1. Pak je handbagage verstandig in
Bij het inpakken van handbagage is het handig om te bedenken wat er bij de beveiliging mogelijk uit moet en wat je kunt weglaten of in de ruimbagage kunt doen.
Vloeistoffen tot 100 milliliter kun je thuis al in een zakje doen en bovenin je tas leggen. Daarmee zorg je ervoor dat je er niet naar hoeft te graven als je bij de beveiliging staat. Hetzelfde geldt voor je laptop of tablet. Zorg ervoor dat deze makkelijk te bereiken is, zodat je deze snel uit en in je tas kunt krijgen.
Heb je een metalen drinkfles die je mee wilt nemen aan boord. Maak hem dan van te voren leeg en leg hem apart bij de security check. Je kunt hem na de beveiliging weer vullen.
Heb je ruimbagage, stop je vloeistoffen dan daarin. Aan boord heb je deze toch niet nodig. En heb je alleen handbagage en ga je voor een dagje of twee op pad, wees dan selectief in wat voor vloeistoffen je meeneemt. Verblijf je in een hotel, dan is daar doorgaans douchegel en shampoo aanwezig, waardoor je het zelf niet mee hoeft te nemen. Zelfs tandpasta en tandenborstels zijn vaak gratis of tegen geringe betaling te verkrijgen.
Op sommige vliegvelden kan er nog moeilijk gedaan worden over opladers en kabels. Deze zou je in een zakje kunnen doen, zodat je ze makkelijk in een keer uit je tas kunt halen.
2. Trek makkelijke schoenen aan
Beveiliging en schoenen gaan niet altijd even goed samen. Op sommige vliegvelden mag je je schoeisel aanhouden, en bij de andere moet je op je sokken door de security. Toch is er een bepaalde richtlijn die je kunt aanhouden.
Weet dat je bij de meeste checks gewoon je sneakers, slippers of lage schoenen mag aanhouden. Hoge schoenen, grover schoeisel met bijvoorbeeld dikke zolen of laarzen moeten altijd uit. Zorg er dus voor dat je makkelijke schoenen aantrekt. Mocht je ze dan toch uit moeten doen, dan ben je niet minuten bezig met het aan- en uittrekken hiervan.
3. Versimpel je outfit
Laagjes worden niet op prijs gesteld door de beveiliging. Overhemden, jassen, hoodies, vesten en dergelijke moeten allemaal uit. Dat gaat natuurlijk redelijk snel, maar als je dit weet, dan kun je ervoor kiezen om deze niet aan te trekken of mee te nemen. Je kunt ze ook voor de check al uittrekken en in je tas stoppen.
Vergeet ook niet je riem op tijd af te doen en je zakken te legen.
4. Houd juwelen en horloges apart
Alle metalen, juwelen en horloges moeten bij de meeste security checks af. Op Schiphol hoeft dit niet. Maar je kunt altijd preventief handelen en al deze zaken in een apart vakje van je handbagage doen. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om het allemaal te verzamelen in een los zakje. Dit scheelt altijd gedoe en tijd bij de beveiliging.
5. Houd je papierwerk apart en in de aanslag
Zorg ervoor dat je je papierwerk zoals een boardingpass en je paspoort klaar hebt. Je boardingpass kun je ook digitaal op je mobiele telefoon hebben, wat weer gedoe scheelt met papiertjes.
Vaak geeft de app van de luchtvaartmaatschappij toegang tot deze documentatie. Alternatief is er vaak bij het online inchecken mogelijk om de boardingpass digitaal naar email, whatsapp of sms te laten versturen.
Het is daarnaast geen overbodige luxe om enige vorm van redundantie te plannen. Een boardingpass in je mail en in een app zorgt ervoor dat je eigenlijk altijd toegang hebt tot het document. Handig als je mail niet werkt, of als de app vastloopt.
6. Kies de rij waar je in gaat staan
Op sommige vliegvelden heb je de mogelijkheid om zelf de rij voor de security te kiezen. Dit kan je enorm veel tijd schelen als je even goed kijkt achter welke mensen je aansluit.
Met de bovenstaande tips in het achterhoofd, kun je met enige zekerheid bepalen welke rij het snelst zal gaan door te kijken hoe anderen in de rij gekleed zijn. Iemand met veel kleding, grove schoenen en een grote tas, zal logischerwijs meer tijd nodig hebben om door de beveiliging te komen dan iemand met een simpele outfit, een kleine tas waar hij of zij de laptop al uit gehaald heeft.
7. Reserveer je inchecktijd
Sinds kort is het op Schiphol en andere vluchthavens mogelijk om vooraf een inchecktijd te boeken. Door dit te doen, krijg je een toegangsbewijs waarmee je via een andere ingang voorrang krijgt op toegang tot de beveiliging en kun je de lange rijen dus omzeilen.