De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat extra onderzoek doen naar de kosten en vergoeding van zonnestroom.

Volgens de toezichthouder zijn er zonnepanelenbezitters die jaarlijks meer elektriciteit terugleveren dan ze afnemen en netto moeten betalen voor deze extra teruggeleverde zonnestroom. Dat is iets dat de Tweede Kamer in de nieuwe energiewet, die nog in de maak is, wil verbieden.

Het gaat om een praktijk die de Volkskrant en prijsvergelijker Keuze.nl onlangs constateerden. Bij enkele energieleveranciers waren de kosten voor het terugleveren van zonnestroom hoger geworden dan de vergoeding die consumenten hiervoor ontvingen. Hierdoor werd het voor huishoudens met veel zonnepanelen op een zeker moment aantrekkelijker ze uit te schakelen.

De ACM wil hierover in gesprek met de sector. De waakhond heeft eerder dit jaar al onderzoek gedaan naar de tarieven van grote energieleveranciers. Toen was de conclusie dat de onderzochte tarieven niet onredelijk waren, maar sindsdien zijn de terugleverkosten marktbreed gestegen.

Zonnepanelen: salderingsregeling, terugleverkosten en terugleververgoeding

Huishoudens met zonnepanelen hebben maken met verschillende verrekeningssystemen. Daarbij zijn er inmiddels drie dingen om op te letten.

1)De salderingsregeling: klanten met zonnepanelen kunnen stroom zie ze afnemen van hun energieleverancier en zonnestroom die ze terugleveren, tegen elkaar wegstrepen. Dit gebeurt tegen het reguliere stroomtarief. Dus als een klant voor 1.000 kWh per jaar stroom afneemt en voor 1.000 kWh per jaar stroom teruglevert, is het saldo nul.

2)Terugleverkosten: dit is een recent ingevoerde kostenpost die door energieaanbieders verschillend wordt ingevuld. Bij grote energieleveranciers is dit vaak gekoppeld aan de hoeveelheid teruggeleverde stroom. Dus als er per jaar 1.000 kWh wordt teruggeleverd, kan daar een heffing van bijvoorbeeld 84 euro op staan.

Let wel: als er een reguliere stroomprijs van 0,30 euro per kWh geldt, dan levert de salderingsregeling een besparing op van 300 euro in een situatie waarin 1.000 kWh stroom wordt afgenomen en weggestreept tegen eenzelfde hoeveelheid teruggeleverde stroom. Dit voordeel slinkt naar 216 euro door de terugleverkosten van 84 euro.

3)Terugleververgoeding: dit is relevant als iemand méér zonnestroom teruglevert dan hij of zij afneemt van de energieleverancier. Als bijvoorbeeld 1.500 kWh per jaar wordt teruggeleverd en 1.000 kWh afgenomen, levert een huishouden netto 500 kWh terug die niet onder de salderingsregeling valt. Hiervoor geldt een aparte terugleververgoeding die standaard veel lager is dan de reguliere stroomprijs.

De kwestie waar de ACM naar kijkt, is de verhouding tussen de vergoeding en kosten voor de netto teruggeleverde stroom. Stel dat bijvoorbeeld de terugleververgoeding 0,05 euro per kWh is, dan komt dat voor 500 kWh neer op 25 euro. Als de terugleverkosten voor de 500 kWh hoger zijn dan 25 euro is sprake van een negatief saldo voor de consument.

LEES OOK: Vergoeding voor terugleveren zonnestroom fors omlaag bij energieleveranciers