Donderdag start weer een nieuwe partij op de markt voor bedrijfsfinanciering via crowdfunding. Zencap.nl wil ondernemers snel helpen aan bedrijfskrediet en investeerders een aantrekkelijk rendement bieden.
Zencap.nl is de Nederlandse vestiging van Zencap.de, dat in maart vorig jaar in Duitsland startte. Inmiddels heeft het voor 10 miljoen aan leningen verstrekt. Het platform is het zoveelste internetinitiatief van Rocket Internet, het bedrijf dat ook zit achter initiatieven als Zalando, HelloFresh en Nestpick.
Zencap concurreert met initiatieven als dat van Symbid, Qredits en talloze andere partijen die bedrijfsfinanciering verzorgen.
Bedrijven die een lening bij Zencap willen aanvragen, moeten twee jaar oud zijn en minimaal 100.000 euro omzet draaien. Zencap bemiddelt voor leningen tussen de 10.000 en 250.000 euro, met een looptijd van zes maanden tot vijf jaar. Het sluit geen enkele branche uit, en zelfs met een negatief eigen vermogen kun je in theorie krediet krijgen.
Elke verstrekte lening krijgt een risicoprofiel, met bijbehorend rentepercentage. Investeerders kunnen kiezen uit vijf profielen met rendementen tussen de 2,99 en 14,64 procent, die maandelijks worden uitgekeerd.
Z24 stelde vijf vragen aan de Nederlandse country manager Jeroen Broekema, die eerder bij ABN Amro op de afdeling bijzonder beheer werkte.
Wat onderscheidt Zencap.nl van al die andere crowdfunding-initiatieven?
Broekema: "We reageren binnen 48 uur op een aanvraag met ja of nee. Als we ja zeggen, krijg je meteen een voorstel. We doen aan zwaar risicomanagement en wijzen veel aanvragen af, in tegenstelling tot andere platforms. We doen een risicocheck, gebaseerd op basale kengetallen, maar ook met een eigen rekenmodel met kwantitatieve en kwalitatieve vragen. En we gebruiken externe ratings van Dun & Bradstreet en Graydon. We hebben eigen analisten die door de stukken heen gaan. Dat zware risicomanagement doen we omdat we een langetermijnrelatie met onze investeerders willen aangaan. In Duitsland hebben we ook al een grote institutionele belegger onder de investeerders."
Wat doen jullie als een bedrijf zijn lening niet aflost?
"Daar hebben we een heel handboek voor. In het uiterste geval moeten we een incassobureau inschakelen. Wij vragen geen zekerheden van een bedrijf bij het verstrekken van een lening, maar we vragen wel elke ondernemer zich hoofdelijk aansprakelijk te stellen."
Wat is jullie verdienmodel?
"Bedrijven die een lening aanvragen, betalen eenmalig een bemiddelingsbijdrage, gebaseerd op de looptijd van de lening. De bijdrage financieren we mee. Die bijdrage varieert van 1 procent bij een looptijd van zes maanden – dus bij een lening van 100.000 euro krijg je 99.000 euro – tot 4,5 procent bij een een looptijd van 5 jaar. Investeerders betalen 1 procentpunt. Dus als ze bijvoorbeeld 6 procent rente ontvangen, krijgen ze 5 procent uitgekeerd."
Zijn jullie het Europese antwoord op Kickstarter?
"Nee. Kickstarter is meer productgedreven; wij zijn leninggedreven. En we zijn ook anders dan Qredits. Dat is meer een verlengstuk van de banken en het richt zich meer op startende bedrijven. Banken zien we overigens ook als partner. Zij kunnen kredieten onder de 250.000 euro via ons laten lopen."
Jullie hebben een machtige partij achter je, met Rocket Internet.
"Dat klopt. Onze moeder is vorig jaar naar de beurs gegaan en heeft toen 1,6 miljard euro opgehaald. Zencap zelf heeft deze week net de zeventigste werknemer aangenomen. Ons verdienmodel werkt alleen met grote getallen. Ons doel is de grootste te worden buiten de Angelsaksische wereld. De komende vijf jaar willen we in tien landen actief worden."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl