Ordina heeft in de periode 2005-2010 gefraudeerd met verschillende aanbestedingen van de overheid. Het betreft aanbestedingen van het ministerie van Veiligheid en Justitie en de gemeente Rotterdam.

Dat constateert het tv-programma Zembla, dat een hoeveelheid interne bedrijfsinformatie van Ordina in bezit heeft.

Ook kreeg Ordina vertrouwelijke documenten toegespeeld van onder meer een ambtenaar. Zembla heeft van een klokkenluider een USB-stick gekregen en beschikt naar eigen zeggen over zo’n 100.000 emails en over adresbestanden en vertrouwelijke bedrijfsplannen, afkomstig van het ICT-bedrijf. Het grootste deel ervan is geschreven tussen 2005 en 2010.

Ordina heeft de authenticiteit van de informatie op de USB-stick tegenover het tv-programma, dat er donderdag een uitzending aan zal besteden, bevestigd. Het bedrijf liet aan persbureau ANP weten zich te beraden op een reactie.

Geheimhoudingsplicht reservemilitair

Eerder bleek al dat de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie onderzoeken of een reservemilitair zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden toen hij tijdelijk in actieve dienst was. Het gaat om e-mails die hij op dat moment stuurde naar zijn civiele werkgever, een ICT-leverancier, en waarin mogelijk geheime informatie stond.

Dat stond in een brief die minister Jeanine Hennis van Defensie zondagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ze liep hiermee vooruit op een uitzending van Zembla. Volgens het tv-programma werkte de man als reserveofficier voor de militaire inlichtingendienst van de landmacht. Hij zou vanuit zijn standplaats in Uruzgan in 2009 een mail hebben gestuurd naar Ordina, waarin hij informatie prijsgaf over de informatiesystemen die de landmacht gebruikte.

De informatie was niet alleen militair vertrouwelijk, maar ook op commercieel terrein. Als burger werkte de militair voor Ordina en kon zo het bedrijf een voorsprong geven in de zakelijke mogelijkheden, aldus Zembla.

Uit intern onderzoek van Ordina is gebleken dat de desbetreffende communicatie vooraf was afgestemd met vertegenwoordigers van Defensie. Bovendien stelt Ordina er geen commercieel voordeel van te hebben gehad.

Ordina: geen aanwijzingen onregelmatigheden

Uit het interne onderzoek, dat Ordina heeft laten uitvoeren door advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek, zijn verder tot dusver geen aanwijzingen gevonden van onregelmatigheden in een tweetal aanbestedingsprocedures bij de overheid, liet de automatiseerder donderdag weten in een reactie. 

De Brauw Blackstone Westbroek heeft ruim een half miljoen (digitale) documenten en bestanden van Ordina doorzocht. Ook heeft het advocatenkantoor uitvoerig gesproken met een groot aantal destijds betrokken personen. Het onderzoek richtte zich op de periode van 2005 tot en met 2010, en werd gehouden in de periode juni en juli, nadat Ordina door Zembla was benaderd.

In augustus meldde de redactie van het televisieprogramma zich opnieuw bij het ict-bedrijf met een aantal nieuwe aanbestedingszaken uit dezelfde periode waarmee iets mis zou zijn. De Brauw Blackstone Westbroek buigt zich daar momenteel nog over. De resultaten van dat onderzoek worden in de loop van deze maand verwacht.

Ordina stelt dat het de afgelopen jaren zijn regels en procedures voor wat betreft aanbestedingen flink heeft aangescherpt. De komende periode zal binnen de onderneming extra aandacht worden besteed aan integriteit.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl