Energieonafhankelijk wonen is de toekomst. In Oost-Duitsland hebben zestien bedrijven en instituten nu een drijvend huis ontwikkeld dat alles zelf regelt: warmte, elektriciteit en water.

Wonen in een zeecontainer die zelf water en stroom produceert? Dat kennen we al van de Nederlandse startup Sustainer Homes, dat onlangs een van de winnaars was van de ASN Wereldprijs. Een vergelijkbaar concept is de Ecocapsule uit Slowakije, een soort woonei dat zonnepanelen en een windmolen heeft maar wel krap lijkt.

Van een iets ander niveau – en formaat vooral – is het Duitse idee voor de zelfvoorzienende woonboot die 109 vierkante meter woonoppervlak zal hebben plus een terras aan de waterkant. In 2017 moet een dergelijke boot klaar zijn op het kleine Geierswaldersee, zo’n 80 kilometer ten noorden van Dresden. Deze omgeving was decennia het decor voor flink vervuilende open bruinkoolmijnen, maar inmiddels zijn de gaten opgevuld met water.

Bekleed met zonnecellen

Het drijvende huis, met de moeizame naam Autartec, zal zichzelf onderhouden in termen van water, warmte en elektriciteit. Vanwege de mijnbouwgeschiedenis zijn de meren jong en niet aangesloten op het net. “We willen een oplossing vinden voor dit soort omgevingen”, zegt een van de onderzoekers van het Fraunhofer-instituut.

De buitenkant van het huis is bekleed met 56,5 vierkante meter zonnecellen en ook de batterijen die de energie opslaan zijn in de muren of trap weggewerkt. Warmte wordt opgewekt en opgeslagen via zouthydraten die in vloeibare staat hitte opslaan en als ze kristalliseren de warmte weer afgeven. Water uit het meer zal met behulp van keramische elementen gezuiverd worden. Afvalwater moet via dezelfde cyclus weer schoon terug in het meer gepompt worden.

Zestien instellingen en bedrijven uit de regio tussen Dresden en Cottbus werken samen aan Autartec. Het is een arm gebied dat veel werkloosheid kent en wel een oppepper van deze soort kan gebruiken. Een van de onderzoeksinstituten, Fraunhofer, beweert dat de huizen op termijn banen kunnen gaan scheppen en de economie laten groeien.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl