- Vanaf maandag hoeven mensen na een positieve zelftest niet meer naar de GGD.
- Zelftesten wordt de norm, maar voor zorgpersoneel of kwetsbare mensen die geen zelftest kunnen uitvoeren, blijft een GGD-test mogelijk.
- Er komt een “zelfzorgadvies” waarin onder meer staat wat je precies moet doen na een positieve coronatest, of als je juist negatief test maar wel klachten houdt. Isolatie is nog steeds nodig bij een positieve test.
- Lees ook: Hoog ziekteverzuim door corona houdt aan: ruim 1 op 20 werknemers valt uit
Na een positieve zelftest hoeven mensen vanaf maandag niet meer naar de GGD om te laten testen of ze daadwerkelijk besmet zijn geraakt met corona. Zelftesten wordt de norm, maar voor zorgpersoneel of kwetsbare mensen die geen zelftest kunnen uitvoeren, blijft een GGD-test mogelijk.
Ook is een GGD-test nog beschikbaar om een bewijs te verkrijgen dat iemand is hersteld van corona, dat nodig kan zijn voor reizen naar het buitenland.
Het ministerie van Volksgezondheid wil de verantwoordelijkheid meer bij burgers zelf leggen. Er komt een “zelfzorgadvies” waarin onder meer staat wat je precies moet doen na een positieve coronatest, of als je juist negatief test maar wel klachten houdt. Het ministerie benadrukt dat het nog steeds nodig is om in isolatie te gaan bij een positieve zelftest.
Het aantal mensen dat naar de GGD stapte voor een test, liep de laatste tijd al terug. Vorige week dinsdag bleek het aantal GGD-testen al met ongeveer een derde gedaald vergeleken met een week eerder. De overheid wil de teststraten van de GGD grotendeels afbouwen. Nu mensen daar niet meer langs hoeven, wil de overheid zicht houden op de verspreiding van het coronavirus door controle van het rioolwater, steekproeven en ziekenhuisopnames.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt sinds zaterdag in het weekend en op feestdagen geen cijfers meer over het aantal positieve coronatesten.