In de strijd tegen gokverslaving zouden alle aanbieders van online gokken spelersprofielen moeten opmaken. Bovendien moeten de goksites voldoende informatie geven over de risico’s die spelers lopen en de kansen die ze werkelijk hebben om te winnen.
Dat stelde de Europese Commissie maandag voor.
Met een spelersprofiel kunnen de goksites het gedrag van een speler in de gaten houden en aan de noodrem trekken als dat gedrag zorgelijk wordt, meent Brussel. Basisinformatie moet de consument beter beschermen.
Uiteraard moeten EU-lidstaten er alles aan doen om te voorkomen dat minderjarigen online gaan gokken. Bovendien moeten spelers makkelijk toegang hebben tot hulplijnen om over hun gokgedrag te praten.
Het gaat om niet-bindende richtlijnen. EU-lidstaten zijn vrij om ze naar eigen believen te interpreteren en invoeren.
Online gokken legaal in Nederland
Afgelopen vrijdag besloot het Nederlandse kabinet om online gokken legaal te gaan maken. Volgens staatssecretaris Fred Teeven, die over kansspelen gaat, spelen er nu zo'n 750.000 mensen weleens illegaal online. Hij verwacht daarvan 80 procent naar het legale aanbod te kunnen krijgen.
Als online-aanbieders worden toegelaten, moeten ze straks een half procent van hun opbrengst overmaken naar een fonds om gokverslaafden te helpen. Verder moeten ze hun klanten waarschuwen voor de gevaren en ze volgen via een spelersprofiel, dat Brussel nu dus ook in wil voeren.
Goksites kunnen probleemgevallen buiten de digitale deur houden, ook op verzoek van de gokker zelf. Als het gokken uit de hand loopt, kunnen klanten zelfs worden doorverwezen naar de zorg.
Hoe de goksites straks op de Nederlandse markt worden toegelaten, is nog niet helemaal vastgesteld.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl