Het gros van de Nederlandse werknemers bouwt verplicht pensioen op via de werkgever bij een pensioenfonds. Dat heeft in theorie voordelen ten opzichte van zelf beleggen, maar die worden wel kleiner.
Dat concluderen het Centraal Planbureau (CPB) en onderzoeksinstituut Netspar in een vrijdag verschenen rapport.
De voordelen van collectief sparen voor het pensioen vergeleken met individuele regelingen met ‘eigen potjes’ zijn sterk afgenomen. Dat heeft te maken met de vergrijzing en de toenemende flexibiliteit van de arbeidsmarkt.
“De welvaartswinst van risicodeling met toekomstige generaties wordt nu geschat op minder dan 1 procent van de consumptie. De risico’s komen steeds meer bij de deelnemers te liggen, ook de gepensioneerden”, aldus de onderzoekers. Het gros van de pensioenen in Nederland is collectief geregeld.
Voordeel samen pensioen opbouwen
Het CPB noemt twee aspecten van collectief pensioen opbouwen die gunstig zijn, vergeleken met individuele pensioenpotjes.
Zo heb je bij het opbouwen van pensioen altijd te maken met een vermogenspot die afgestemd is op een bepaalde levensverwachting. Op individueel niveau is dit moeilijk te sturen. Als je vermogen opbouwt in de verwachting dat je 84 wordt, maar uiteindelijk nog zes jaar langer leeft, kun je dat bij de opbouw van je pensioenpot lastig afdekken. Bij collectieve regelingen met een gemiddelde levensverwachting - de één gaat eerder dood, de ander later - is dat beter mogelijk.
Ander voordeel is dat het bij collectieve regelingen eenvoudiger is om de gevolgen van grote klappen op de beurs te spreiden in de tijd, en dus tussen generaties. Word je als individu vijf jaar voor je pensioenering geraakt door een beursklap, dan is dan lastiger op te vangen.
Collectief pensioen onzekerder
Tegelijk is het zo dat in huidige collectieve regelingen de risico's van de pensioenopbouw steeds meer bij werknemers worden gelegd. Zo wordt de belofte van pensioenfondsen van een waardevast pensioen dat een bepaalde percentage van het verdiende loon bedraagt, steeds losser.
Pensioenfondsen hebben de afgelopen jaren bijvoorbeeld veelvuldig de toezegging om de waarde van de pensioenopbouw te laten meestijgen met de inflate (indexeren) moeten schrappen.
Bovendien, zo stellen de onderzoekers van het CPB, kun je bij individuele pensioenregelingen meer maatwerk leveren bij het afstemmen van risico's.
bron: Z24/ANP
Lees ook
Versobering pensioen in 2015: je partner is de klos
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl