- Zeker nu het buiten prachtig weer is, kan het moeilijk zijn om zo veel mogelijk binnen te blijven.
- Daarom moet je op zoek naar manieren om jezelf te vermaken.
- Ondernemer Victor van Doorn zette op een rij hoe je zelf in je eigen huis een escaperoom bouwt.
- Volg zijn stappen om je familie dit paasweekend te vermaken.
We zitten al wekenlang een stuk meer binnen dan we normaal gesproken zouden doen.
Hoewel het binnen de huidige maatregelen is toegestaan om naar buiten te gaan – mits je genoeg afstand houdt – is de kans groot dat je je toch behoorlijk opgesloten voelt. Logisch: je hebt minder sociaal contact en zeker met dit lekkere weer zou je misschien het liefst op een terrasje zitten.
Daarom is het goed om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om jezelf thuis te vermaken. En als je na wekenlang het spelen van Monopoly en Risk helemaal beu bent, Friends al vijf keer hebt gezien en inmiddels zelfs TLC kijkt voor vermaak, heeft ondernemer Victor van Doorn een goede tip voor je: bouw een escaperoom in je eigen huis.
Zo’n zes jaar geleden begon hij samen met drie vrienden Sherlocked, waarmee ze al 15 escaperooms hebben gebouwd. Eén van hun escaperooms behoort tot de beste ter wereld. En hoewel ze normaal gesproken ruim een halfjaar bezig zijn met het ontwerpen van zo’n ruimte, denkt Van Doorn dat jij dat best in een middag kan doen.
Denk je dat je daar niet creatief genoeg voor bent? Volgens Van Doorn kan iedereen het. "Er liggen voor het ontwerpen van escaperooms veel juwelen aan de oppervlakte", zegt hij tegen Business Insider.
"Het helpt natuurlijk als je zelf al een paar keer een escaperoom hebt gespeeld en een beetje ondernemend bent. Maar als je er eenmaal aan begint, komt de creativiteit vaak vanzelf. Zodra je een ideetje hebt en bent begonnen, volgt de rest heel snel."
Vind je het toch lastig? Betrek dan een van je huisgenoten in het complot en ontwerp de escaperoom samen. "Met z'n tweeën ben je een stuk creatiever, en wordt het ook makkelijker om je ideeën uit te voeren."
Om je op weg te helpen, heeft hij een paar goede tips op een rij gezet in een blog, maar je vindt ze ook hieronder terug.
Tip 1: houd je aan de basics
Een goede escaperoom bestaat uit een paar basisingrediënten, schrijft Van Doorn. Ten eerste is het goed om een verhaal te bedenken, zodat de puzzel wat context heeft. Daarnaast hebben spelers een doel nodig om naartoe te werken en zou een escaperoom natuurlijk geen escaperoom zijn zonder obstakels als puzzels, afgesloten ruimtes of objecten die de spelers open moeten maken.
Voeg ook vooral een tikkende tok of aflopende timer aan het spel toe om wat spanning toe te voegen. En om de sfeer compleet te maken, kun je een playlist met wat mysterieuze muziek opzetten. Van Doorn tipt om op YouTube te zoeken naar 'mysterious music'.
Tip 2: bedenk een sterke verhaallijn
Als je weleens in een escaperoom bent geweest, weet je dat ze meestal een bepaald thema hebben. Je moet bijvoorbeeld het mysterie achter een overleden drugsbaas oplossen, of je bent in de Tweede Wereldoorlog gevangen genomen in een bunker en moet eruit zien te komen.
Begin jouw escaperoom met het verzinnen van zo'n verhaallijn. Als je die hebt, wordt het een stuk makkelijker om leuke puzzels te verzinnen én worden je huisgenoten makkelijker opgezogen in het spel.
In zijn blog tipt Van Doorn om voor die verhaallijn vooral te kijken naar wat er op dat moment in je eigen familie speelt. Als een familielid verloofd is, kun je bijvoorbeeld doen alsof de opsluiting het werk is van een jaloerse ex van de verloofde. Dat wordt helemaal leuk als je die ex kunt overtuigen om mee te doen door een paar video's op te nemen.
Tip 3: maak obstakels
Wat zou een escaperoom zijn zonder obstakels? Sluit in je huis een ruimte af, verstop belangrijke elementen in een koffer met cijferslot of zet een beveiligd document op een usb-stick.
Dat zijn allemaal voorwerpen die familieleden regelmatig zien en waarschijnlijk heel normaal vinden. Om te voorkomen dat je familie niet doorheeft dat ze bij de escaperoom horen, kun je in je verhaallijn een soort logo maken. "Dat logo plak je dan op je koffer of usb-stick, zodat je familie doorheeft dat het bij het spel hoort."
Nog een trucje: verstop de voorwerpen. "Als je familie op basis van hints die usb-stick op een bepaalde plek vindt, is het ook meteen heel logisch dat hij onderdeel is van het spel", zegt Van Doorn.
Tip 4: verstop cijfers
Maar hoe krijgt je familie die voorwerpen dan open? Een simpele manier is door ergens een cijferreeks in te verstoppen.
"Dat kan heel simpel in tekst", zegt Van Doorn. "Een manier die vaak wordt gebruikt is het verstoppen van cijfers in woorden. Als je bijvoorbeeld 'gevierd' schrijft, verstop je het cijfer 4 in de tekst. Dat kun je ook doen door een woord op een 'z' te laten eindigen, en het volgende woord met 'even' te laten beginnen. Dan heb je een 7."
Tip 5: zorg ervoor dat je te hulp kunt schieten
In de meeste escaperooms kijkt er van een afstand een spelbegeleider mee. Jij kunt dat thuis ook gemakkelijk doen, zegt Van Doorn. "Je kunt bijvoorbeeld overal iPads of telefoons neerzetten waarmee je videobelt, zodat je het vanuit een andere ruimte kunt zien als je familie vastloopt."
Je kunt ook een WhatsApp-hulplijn maken. Zet alle deelnemers van het spel bij elkaar in een groep, en stap daar zelf ook in. Het liefst met een ander nummer, zodat je in die groep kunt verschijnen met de naam van een personage uit het spel. Zo blijft het mysterieus.
Tip 6: vind het wiel niet opnieuw uit
Voor je escaperoom kun je ook genoeg bestaande spellen gebruiken. Van Doorn heeft bijvoorbeeld een keer het spel rush hour gebruikt, een puzzel waarbij je op een vierkantje allemaal blokjes moet verschuiven tot je de puzzel hebt opgelost.
Van Doorn tipt om zo'n puzzel zelf na te maken. In een aflevering van Het Klokhuis heeft hij dat een keer gedaan, zoals je hieronder ziet.
Tip 7: maak het spel niet te groot
Als het spel te lang duurt, loop je het risico dat de deelnemers gefrustreerd raken. Pas daarom het aantal puzzels aan op het aantal deelnemers.
Bouw ook wat tijdsdruk in, zodat de deelnemers niet eindeloos lang kunnen overleggen maar onder druk gezet worden om snel met oplossingen te komen. Volgens Van Doorn is een spel van tussen de 45 en 60 minuten het leukst. In minder tijd dan dat kun je niet veel puzzels oplossen, en spellen van langer dan een uur worden al snel vermoeiend.
Met deze tips kom je waarschijnlijk al een heel eind. Heb je toch nog wat meer hulp nodig? Van Doorn is van plan om een nieuwsbrief te gaan versturen met meer tips. Hier schrijf je je daarvoor in.