Beleggen. Een begrip dat op menig to-do-list staat, net zoals het voornemen gezond te eten en te sporten. Is beleggen ‘het’ alternatief voor het opbouwen van vermogen, nu sparen niet langer in deze behoefte kan voorzien? Het klinkt als een goede optie, maar waar begin je?

Mede door de coronapandemiedaalde de wereldwijde aandelenmarkt binnen enkele weken met maar liefst 35 procent. De volatiliteit in de markt heeft ertoe geleid dat vele Nederlandse particuliere beleggers in actie zijn gekomen. Het effect van deze massale participatie in financiële markten zorgde ervoor dat 25 procent van alle marktactiviteit door particuliere beleggers werd bijgedragen. Normaliter ligt dit getal op 10 procent. De fear of missing out (FOMO) en de jacht op rendement resulteerde in lange wachtrijen van tienduizenden mensen die een beleggingsrekening wilden openen.

Het participeren in financiële markten is voor particuliere beleggers – dat zijn mensen zoals jij en ik – nog nooit zo makkelijk geweest. Dit komt mede door goedkope online brokers en zelfs commissieloze beleggingsapps. Het is maar de vraag of deze nieuwe golf aan beleggers daadwerkelijk kennis van zaken heeft. Weten zij wel hoe rationele beleggingsbeslissingen gemaakt worden?

Educatie

Beleggers Academy is van mening dat digitalisering de financiële sector veel goeds heeft gebracht, maar ook zorgt voor een cultuur van opportunisme. Handelshuizen en brokers spelen in op dit gedrag door complexe producten met hoge verborgen kosten en obscure risico’s aan de man te brengen bij met name beginnende beleggers.

Volgens hun is educatie dan ook het enige serum tegen deze combinatie van opportunisme en de invloed van het internet. Sterker nog, een onafhankelijk onderzoek van Ipsos en de AFM wijst uit dat in 2020 circa 2,9 miljoen Nederlandse huishoudens belegde, dat circa 2,7 miljoen Nederlandse huishoudens willen beginnen met beleggen en dat maar liefst de helft van deze groep potentiële beleggers aangeeft over onvoldoende kennis te beschikken om te starten.

Het is de missie van Beleggers Academy om Nederlandse huishoudens die beginnen met beleggen van kennis te voorzien en zo controle te geven over hun beleggingen. Iedere belegger zou zijn of haar portefeuille met kennis en zelfvertrouwen moeten kunnen beheren. Daarom werken ze exclusief samen met professionals uit de financiële sector. Door het maken van online videocursussen met praktijkvoorbeelden en zelfstandige oefeningen, maken ze de jarenlange kennis en expertise van deze professionals toegankelijk voor het bredere publiek.

Nieuwsgierig geworden? Neem direct een kijkje.

Waarom zelf beleggen?

Je vraagt je wellicht af wat het nut is van zelf beleggen als vermogensbeheerders dat ook voor je kunnen doen. Het is natuurlijk een stuk makkelijker om vermogen te laten beheren door een gespecialiseerde partij. Je kiest een vermogensbeheerder, maakt het geld over en leest de maandelijkse rapportage met de waardeontwikkeling van je beleggingsportefeuille. Laten beleggen klinkt goed, maar deze beheerders brengen 1 tot 2 procent kosten in rekening. Niet over het rendement, maar over het totaal belegde vermogen.

Het antwoord op de vraag of zelf beleggen een goed alternatief is voor beheerd beleggen staat gegeven in de volgende grafiek. Hierin laten we het verschil zien tussen sparen, beheerd beleggen en zelf beleggen. Om het voorbeeld simpel en overzichtelijk te houden, is Beleggers Academy ervan uitgegaan dat beide portefeuilles breed gespreid zijn en met hetzelfde risicoprofiel. Daarbij beleggen beide portefeuilles in diverse wereldwijde aandelen afkomstig uit ontwikkelde landen. Dit wordt benaderd met de MSCI World Index. Deze betreffende index rendeerde jaarlijks gemiddeld 7 procent over de afgelopen 30 jaar.

Beleggers Academy

Stel dat je begint met 10.000 euro. Wanneer je dit bedrag bij een vermogensbeheerder zou hebben belegd, zou dit resulteren in een waardestijging van circa 250 procent naar 25.000 euro na ongeveer 30 jaar. Echter, wanneer er was gekozen voor beleggen in eigen beheer (zelf beleggen) in de MSCI World door middel van een Exchange Traded Fund (ETF), dan zou jouw inleg na 30 jaar met 400 procent zijn gestegen naar 40.000 euro. Dit is een verschil van maar liefst 15.000 euro, om over het verlies van spaargelden nog maar te zwijgen.

Wanneer er gekozen zou zijn voor spaargeld in plaats van beleggen, dan was de initiële inleg na 30 jaar maar liefst de helft minder waard. Spaargeld kent natuurlijk geen risico, maar wel een gegarandeerd verlies in waarde als gevolg van onder andere inflatie en lage rentes.

Persoonlijk en informatief

Beleggers Academy houdt van een persoonlijke aanpak. Ze werken graag direct samen met onze klanten om tot de juiste- en passende producten en strategieën te komen. Daarnaast zijn ze continu bezig met het uitbreiden en verbeteren van onze cursussen en andere gepersonaliseerde diensten. Beleggers Academy van mening dat ze onze klanten niet moeten vertellen waar in te investeren. Liever motiveren we ze om met zelfvertrouwen eigenaarschap te durven nemen over zijn of haar eigen beleggingen.

Naast dat beleggen cruciaal is om de koopkracht van vermogen over langere tijd op peil te houden, kan het ook hartstikke leuk zijn en mensen verbinden. Door middel van onze cursussen leer je dat beleggen over het algemeen meer een kunst is dan een exacte wetenschap, waarbij het mogelijk is om zonder complexe vergelijkingen en ratio’s het als belegger ver te schoppen. En een mooi rendement te behalen.

De cursussen van Beleggers Academy cursussen nemen jou als cursist mee op een reis van A tot Belegger door middel van korte video’s, casussen en stap-voor-stap-handleidingen over de werking van financiële producten en investeren via een (online) broker.

Het is de missie van Olivier van Dijk en Bart van Campenhout om beleggen leuk en toegankelijk te maken, zodat jij met vertrouwen kan beleggen.