- Een meerderheid van de gemeenteraad in Zeewolde is voor de komst van het omstreden datacentrum van Facebook-moederbedrijf Meta.
- Voorstanders wezen op de kansen die het grote datacenter Zeewolde en de regio kan bieden, zoals extra banen, meer belastingopbrengsten en het gebruik van restwarmte.
- Hoewel de bouw met het besluit een stap dichterbij is gekomen, kan het Rijk er nog een stokje voor steken.
- Lees ook: Door de komst van datacenters van Google en Microsoft moeten dijken mogelijk worden verhoogd – op kosten van de burger
Een meerderheid van de gemeenteraad in Zeewolde is voor de komst van een nieuw zeer groot datacentrum, het grootste van Nederland. Dat park voor Facebook-moederbedrijf Meta is omstreden vanwege onder meer twijfels over de duurzaamheid en de maatschappelijke opbrengst ervan.
Elf van de negentien raadsleden stemden voor de wijziging van het bestemmingsplan voor de beoogde locatie, wat een volgende stap is naar de bouw van het datacenter.
De lokale partijen CDA, VVD en Zeewolde Liberaal wezen als voorstanders op de kansen die het grote datacenter Zeewolde en de regio kan bieden. Dat zijn volgens hen extra banen, meer belastingopbrengsten en het gebruik van restwarmte. Ook PvdA/GroenLinks zei na veel vragen vanuit partijleden en een “ontzettend lastig besluit” voor de komst van het datacentrum te zijn. Dat geldt ook voor D66, dat zei dat “een nieuwe industrie vraagt om lef”.
Felle tegenstanders van het plan bleken ChristenUnie en Leefbaar Zeewolde, met samen acht zetels net niet genoeg voor een meerderheid. Zij vinden de onzekerheid over het juiste gebruik van restwarmte en de grote hoeveelheid stroom die het datapark vraagt te groot. “Wij vinden het onverantwoordelijk een komende generatie met dit energievraagstuk op te zadelen”, zei Leefbaar Zeewolde.
Toen duidelijk werd dat de wijziging van het bestemmingsplan gesteund zou gaan worden, noemde de fractie dat "treurig". "Want het overgrote deel van Zeewolde is tegen de komst."
Komst van het datacentrum staat nog niet vast
Burgemeester Gerrit Jan Gorter zei het belangrijk te vinden na deze stemming de rust te bewaren. "Het mag duidelijk zijn dat dit een teleurstelling is voor vele tegenstanders. Maar ik vraag u met elkaar vooruit te kijken."
Volgens Gorter moeten later in het proces nog vergunningen worden verleend om het datacentrum echt mogelijk te maken en krijgen mensen ook dan nog de kans hun mening te geven.
Meta zegt blij te zijn met dit besluit, maar geeft in een schriftelijke reactie ook aan dat er nog veel werk te doen is. "De komende periode blijven we in gesprek met de gemeente, de provincie en andere belanghebbenden."
Dat de gemeenteraad van Zeewolde voor wijziging van het bestemmingsplan is, betekent niet dat Meta kan gaan bouwen. Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van een deel van de benodigde grond en heeft duurzaamheidseisen gesteld aan het gebruik ervan na een eventuele verkoop. Over die eisen gaan de gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf de komende weken in gesprek, liet die laatste partij eerder weten.
Meer Meta-nieuws? Check ook deze stukken eens:
- Topdirecteur van Facebook geeft gebruikers de schuld van misinformatie: ‘Zij kiezen ervoor dit te geloven en te verspreiden’
- Moederbedrijf Facebook zet stap richting metaverse met vr-platform Horizon Worlds waar je met 20 mensen kan mediteren en dingen bouwen
- De nieuwe crisis bij Facebook komt door een interne opstand over de manier waarop Mark Zuckerberg en het sociale netwerk omgaan met schade aan de echte wereld
- De 16 grootste schandalen waarmee Mark Zuckerberg de afgelopen 10 jaar te maken kreeg toen hij een van ’s werelds machtigste mensen werd
- Facebook gaat stoppen met gezichtsherkenning en verwijdert data van meer dan een miljard mensen