De rode gloed aan de kust van Wassenaar en Scheveningen is zeevonk. Dat blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat. Mensen krijgen het advies om niet de zee in te gaan.

Zeevonk is een algensoort die irritatie aan de huid en luchtwegen kan veroorzaken. “Het lijkt ons daarom beter dat mensen niet het water ingaan”, aldus de woordvoerster.

De rode gloed werd zondag ontdekt aan het strand van Wassenaar. Daarna was het ook zichtbaar in Scheveningen en Katwijk. Strandgangers mochten toen al de zee niet meer in. Op de posten van de reddingsbrigade werd de rode vlag gehesen. Dat zal ook maandag gebeuren.

De kustwacht voert maandag nog een verkenningsvlucht uit, om te kijken in hoeverre de zeevonk nog zichtbaar is. Rijkswaterstaat zal in de loop van de dag het water opnieuw onderzoeken. In Wassenaar heeft de reddingsbrigade het water inmiddels weer vrijgegeven en kan er weer gezwommen worden.

Badgasten gaan toch de zee in

Strandgangers in Scheveningen laten zich maandag niet uit zee houden door de zeevonk. Veel mensen, onder wie veel buitenlandse toeristen, gaan gewoon het water in ondanks waarschuwingen van de reddingsbrigade.

Auto's van de brigade rijden over het strand met borden met daarop de boodschap "zee gevaarlijk''. Medewerkers krijgen meer vragen van het publiek dan normaal, zowel bij de auto's als bij de post op het strand. Veel buitenlandse gasten weten evenwel niet wat er aan de hand is en gaan gewoon het water in.

Het aantal zwemmers is volgens de dienstdoende operationeel commandant van de brigade wel beduidend lager dan normaal. In Kijkduin is het volgens hem wel druk en daar gaan veel strandgangers het water in. Mensen die klachten krijgen van de zeevonk wordt geadviseerd onder de douche te stappen.

Bijzonder natuurverschijnsel

De zeevonk, een minuscuul lichtgevend diertje, is een bijzonder natuurverschijnsel. Het heeft een lichtgevend enzym dat actief wordt bij beweging door bijvoorbeeld golfslag. Het breken van de golven op de kust brengt bij de alg een chemische reactie teweeg waardoor die licht gaat geven. Vermoedelijk schrikken de algen zo hun natuurlijke vijanden af zoals bijvoorbeeld garnalen.

Zeevonk, ook wel bekend als zweephaardiertje, komt altijd voor in de Noordzee. Omdat het momenteel warm, zonnig en vrij windstil weer is plant het beestje zich zeer snel voort, met de duidelijk waarneembare gloed als het donker wordt tot gevolg.

De zeevonk is niet giftig, maar kan wel irritatie aan huid en luchtwegen veroorzaken. De alg komt spontaan op, maar verdwijnt ook weer vanzelf. Het diertje ziet eruit als een klein doorzichtig ballonnetje met staartje en heeft een diameter van 0,5 tot 1 millimeter.

Zee-expert: zeevonk relatief ongevaarlijk

Volgens onderzoeker Louis Peperzak van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee is het advies van Rijkswaterstaat om niet in zee te zwemmen tussen Scheveningen en Katwijk overdreven. De zeevonk die er is aangetroffen is relatief ongevaarlijk en zwemmen kan daarom gewoon, zegt hij  tegen RTL Nieuws.

"In die zeevonk zit ammoniak en die kan dan dus op je huid komen. Maar dat zijn dan kleine concentraties. Als je na het zwemmen even onder de douche gaat, spoel je de ammoniak eraf en heb je meestal nergens last van", zegt hij. Ook als je het per ongeluk inslikt, kan dat volgens Peperzak ook geen kwaad. "Omdat het om heel kleine hoeveelheden gaat."

Algenbloeien zijn volgens het instituut een volstrekt natuurlijk fenomeen in natuurlijke wateren. Zonder algen zouden vrijwel alle dierlijke vormen van leven in onze zeeën en oceanen onmogelijk zijn. Zo leven mosselen en andere schelpdieren direct van algen die zij uit het zeewater filteren.

Nog geen zeevonk bij Noord-Holland

De kustwateren van de provincie Noord-Holland blijven vooralsnog gevrijwaard van zeevonk. Mensen kunnen gewoon zwemmen bij Zandvoort, Castricum en Bergen aan Zee. De reddingsbrigades hoeven de rode vlag nog niet te hijsen, maakten ze maandagochtend bekend.

In Castricum werd tegen 11.00 uur een waarschuwing weer ingetrokken. Rijkswaterstaat zal in de loop van de dag het water opnieuw onderzoeken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl