Begin 2015 zou wel eens een goed moment kunnen zijn voor een beursgang van staatsbank ABN Amro. ABN-topman Gerrit Zalm zei dat woensdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer.
ABN heeft wel last van de huidige recessie in Nederland, want de bank moet voorzieningen treffen op leningen aan het midden- en kleinbedrijf. Als de Nederlandse economie de komende tijd uit het dal komt, verandert de situatie.
“Mijn vermoeden is dat als blijkt dat we dit jaar echt uit het dal komen, dat begin 2015 wel eens een goed moment zou kunnen zijn”, zei hij over de toekomstige beursgang.
Mocht het begin 2015 nog te vroeg zijn, dan is het mogelijk om de beursgang een half jaar of een jaar uit te stellen.
Besluit kabinet over beursgang ABN
Het kabinet besloot in augustus dat ABN op termijn in zijn geheel terug gaat naar de beurs. Die beursgang zal op zijn vroegst over anderhalf jaar plaats vinden. ABN Amro is gevraagd zich voor te bereiden op een beursgang. Het kabinet zal dan over een jaar oordelen of de bank er klaar voor is.
Zalm noemde het tempo van de beursgang zoals door het kabinet is voorgesteld verstandig. Aan de voorbereiding van een beursgang wordt nu gewerkt.
Hogere opbrengst voor de Staat
Volgens Zalm stijgen de waarde van bankaandelen de laatste tijd weer. Dat zou een hogere opbrengst voor de Staat kunnen betekenen.
Het kabinet schatte in augustus in dat ABN nu rond de 15 miljard euro moet kunnen opbrengen, waar de afgelopen jaren inmiddels 21,66 miljard in de bank is gestoken. Premier Mark Rutte gaf toen toe dat de kans dat de Staat nog winst maakt op ABN klein is.
Beschermen tegen vijandige overname
Zalm acht het wel belangrijk dat er maatregelen genomen worden die het moeilijk maken dat ABN Amro, zodra de bank niet meer in staatshanden is, nog eens slachtoffer wordt van een vijandige overname.
Zalm zei dat hij het op dit punt eens is met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Die bescherming kan onder meer betekenen dat voor bepaalde besluiten de aandeelhoudersvergadering niet met een simpele meerderheid maar met een tweederdemeerderheid moet besluiten.
Het karakter van ABN moet behouden blijven, aldus Zalm. Hij zei verder dat ABN wat hem betreft in de toekomst vooral in Nederland actief zal blijven en in het buitenland in een aantal niches waar de bank goed is in. Het belang van de klant zal voorop staan bij ABN in de toekomst, aldus Zalm.
Beschermingswal verstandig voor ABN
Hij ziet net als de minister een beschermingswal zoals KPN die kent en die ook is ingezet tegen de overname door het Mexicaanse América Movil, als verstandig voor ABN.
Maar hij wil, anders dan Dijsselbloem, dat zo'n beschermingsconstructie al vanaf dag 1 in werking is. Volgens Dijsselbloem hoeft dat pas als de Staat nog minder dan een derde van de aandelen in handen heeft. Dijsselbloem wil ABN in drie etappes naar de beurs brengen.
Zalm stelde dat dat betekent dat de bank niet beschermd is tegen de Staat als aandeelhouder. Volgens Zalm is het "passend in de zakelijke verhouding'' om die beschermingswal ook in te stellen tegen de Staat. "Het is misschien fijnzinnig, maar dat is onze verantwoordelijkheid'', zei hij tegen de Kamerleden.
PvdA huiverig voor kosten beursgang ABN
De PvdA vindt dat er geen sprake van kan zijn dat de Staat honderden miljoenen euro's betaalt aan zakenbanken als die de beursgang van ABN Amro gaan begeleiden, aldus PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.
Nijboer vroeg aan ABN-topman Gerrit Zalm hoe voorkomen kan worden dat de rekening van zakenbanken bij de Staat wordt gelegd. Zalm antwoordde dat dat onder meer kan door de experts op het gebied van een beursgang binnen ABN zelf in te zetten voor adviezen.
Nijboer wil ook voorkomen dat de 'kortetermijnhijgerigheid' van sommige beleggers toch weer grote invloed krijgt binnen de bank. Dat kan door jezelf te presenteren als een onderneming "die daar niks mee heeft'', zei Zalm.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl