De verwachting van het kabinet dat ABN Amro bij een beursgang 15 miljard euro kan opleveren, is een redelijke inschatting.

Uiteindelijk kan de opbrengst zelfs het bedrag benaderen dat de nationalisatie van de bank de Staat heeft gekost. Dat zei ABN Amro-topman Gerrit Zalm donderdag tegen BNR Nieuwsradio.

“De verkoop gaat in plakken. Daarbij is een opbrengst van 22 miljard euro niet volstrekt onmogelijk”, zei Zalm in een verwijzing naar het bedrag dat de overheid in ABN Amro heeft gestoken.

“De uiteindelijke opbrengst hangt af van de financiële ontwikkelingen en het beursklimaat. De waardering van banken is afgelopen jaar wel wat verbeterd. Wat het uiteindelijk wordt, zien we bij de beursgang.”

Verkoop ABN Amro: lange adem?

De suggestie van Zalm dat de staat zijn belang in ABN Amro in delen afstoot, vergt overigens wel het nodige geduld. Afgelopen donderdag rekende voormalig bankier en oud-hoogleraar Dick van Wensveen in Het Financieele Dagblad voor dat de staat er bijvoorbeeld ook voor kan kiezen om jaarlijks zijn aandelenbezit in tranches van twee tot drie miljard euro aan ABN Amro zelf te verkopen.

De bank kan dit betalen door voor gelijke bedragen nieuwe aandelen op de beurs te brengen. In tien jaar tijd levert dit pakweg 24 miljard euro op.

De crux hierbij is volgens Van Wensveen dat ABN Amro beleggers continu een hoge winstuitkering in het vooruitzicht stelt, met een dividendrendement van circa 8 procent. Dit is zeer hoog, maar niet onmogelijk volgens de oud-bankier, als ABN Amro pakweg tien jaar de tijd krijgt om het winstniveau op te krikken. Het aandeel ABN Amro zou hiermee een soort veredelde obligatie worden.

Bij een beursgang ineens, waarbij de staat ABN Amro in 2015 volledige privatiseert, zal het dan geldende winstniveau bepalend zijn voor de opbrengst. Het wordt dan praktisch onhaalbaar voor de overheid om zijn investering terug te krijgen.

Uitstel beursgang ABN geen ramp

ABN Amro bereidt zich intussen onder leiding van Zalm voor op een beursgang, die mogelijk al begin 2015 plaatsvindt. Het uiteindelijke moment van de privatisering van de bank staat echter nog niet vast, benadrukte de ex-minister nogmaals.

"Volgend jaar kijkt de minister van Financiën hoe de vlag erbij hangt. Er is geen man overboord als de beursgang een jaar later plaatsvindt; er is geen uiterlijke datum voor.''

Woensdag zei minister van Financiën Dijsselbloem ook dat het kabinet geen haast heeft met de beursgang. Het kabinet nam in augustus het principebesluit om ABN, dat in oktober 2008 werd genationaliseerd, weer naar de beurs te brengen. Veel Kamerleden zijn bang dat dat te snel gaat, maar Dijsselbloem zei meermalen tegen de Kamerleden dat hij geen haast heeft.

Hij gaat over een jaar kijken hoe ABN ervoor staat, of de bank klaar is voor een beursgang, hoe de financiële sector erbij ligt en of er genoeg belangstelling voor ABN is in de markt. Pas dan worden er knopen doorgehakt, waar de Kamer mee moet instemmen.

Geen meerwaarde

Dijsselbloem zei ook dat het kabinet er tegen blijft om na een beursgang van ABN Amro zelf een minderheids- of ‘gouden aandeel’ aan te houden. ABN-topman Gerrit Zalm had daar onlangs voor gepleit. Dijsselbloem ziet “geen meerwaarde” van een minderheidsaandeel bij de staat. De publieke belangen rond een beursgang van ABN worden gegarandeerd door de wetgeving, die voor de hele financiële sector in Nederland geldt.

Dijsselbloem heeft geen bezwaar tegen een overname van ABN in de toekomst door een buitenlandse partij. De Nederlandsche Bank zal zo’n overname op allerlei punten toetsen en kan besluiten om een verklaring van geen bezwaar niet af te geven. Daarnaast komt er een beschermingsconstructie waarbij een ‘stichting continuïteit’ een ongewenste overname 2 jaar kan tegenhouden, en die optie vervolgens weer kan verlengen.

Flinke beweging

Dat moet voorkomen dat ABN nogmaals wordt gekocht en opgesplitst, zoals in 2007 gebeurde. In het jaar erna redde het toenmalige kabinet ABN Amro door de bank te kopen voor 16,8 miljard euro. Inmiddels is volgens Dijsselbloem 21,66 miljard euro in ABN gestoken. Andere berekeningen lopen op tot 28 of 30 miljard euro, inclusief de kosten voor verzekeraar ASR.

Dijsselbloem wil verzekeraar ASR al sneller verkopen en dat kan volgens hem prima want in de verzekeraarsmarkt zit flink beweging, met fusies en overnames.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl