Wie handig is, kan honderden euro’s op een zakentrip besparen. Enige voorwaarde: je moet zelf actie ondernemen.

Hieronder enkele slimme tips.

Zakenreis: plan slim

Plan zo ver mogelijk van tevoren, dat scheelt in de prijs van vliegtickets en hotelovernachtingen. Kijk of het zinvol is om aan het eind van de week af te spreken – een zaterdag vastplakken aan je trip kan veel geld schelen bij een vliegticket ondanks een extra hotelovernachting.  Langer blijven dan 3 nachten kan ook fors schelen.

Optie is natuurlijk om die extra overnachtingen privé te betalen en zo van je zakenreis een aardige citytrip te maken, terwijl je bedrijf goedkoper uit is dankzij het voordelige vliegticket.

Pas op bij online boeken

Vliegmaatschappijen én boekingsites zijn meesters in de econometrie én in online marketing. Ze kijken per vlucht welke stoel voor welke prijs ze kunnen verkopen. Als ze dezelfde bezoeker binnen korte tijd meerdere keren dezelfde bestemming zien kiezen, weten ze dat ze een ‘hot prospect’ hebben. Kijk dan ook niet raar op als de prijs de derde maal dat je kijkt, hoger is dan de eerste keer.

Dit kun je voorkomen door per sitebezoek een andere browser te gebruiken of te wisselen tussen desktop, tablet of smartphone. ’s Nachts boeken kan ook helpen.

Vergelijk tussen verzamelsites en rechtstreekse boekingen

Boekingssites zoals die voor hotels bieden oneindig veel gemak, met hun vergelijkingen tussen verschillende overnachtingsmogelijkheden, hun beoordelingen en informatie over hun ligging. De hotels zelf hebben een haat-liefdeverhouding met dergelijke intermediairs: ze zijn blij met de omzet die ze binnenbrengen maar haten de commissie die soms oploopt tot tientallen procenten.

Zeker als je meerdere nachten in een hotel verblijft, kan het daarom zinvol zijn om via een vergelijkingssite een goed gelegen, goed beoordeeld hotel te vinden, maar vervolgens rechtstreeks een offerte te vragen bij het hotel. Online of gewoon telefonisch; hotels lopen namelijk niet altijd te koop met hun laagste tarieven.

Durf van de gebaande paden af te gaan

Vlieg niet altijd met die maatschappij waarbij je frequent flyer-punten haalt. Verblijf niet altijd in dat anonieme hotel van die internationale keten. Steeds meer mensen krijgen door dat je, zeker op korte bestemmingen, net zo goed met een prijsvechter kan vliegen.

Transavia bijvoorbeeld merkt tot haar verbazing dat zonder enige vorm van reclame inmiddels één op de acht passagiers nu zakenreiziger is.

Airbnb kan een geweldig alternatief zijn voor een hotel, zeker als je meerdere dagen met een groepje reist: het delen van een appartement kan wonderen doen voor de teambuilding.

Tot slot: zoek de ‘verborgen stad’

Een tip voor wie er echt een sport van maakt om goedkoper te vliegen: ga op zoek naar de verborgen stad.

Stel: je wilt naar Parijs. Dan kan het goedkoper zijn om een ticket naar Madrid te kopen met een maatschappij die via Parijs naar Madrid vliegt, dan gewoon een ticket naar Parijs met een maatschappij die dominant is op die route. Je stapt gewoon in Parijs uit en maakt dus geen gebruik van het laatste stukje. Parijs is de verborgen stad in het voorbeeld.

Die prijsverschillen hebben te maken met de manier waarop maatschappijen hun algoritmes samenstellen. Hun dominantie op een route, of op een vliegveld, speelt daarbij ook een rol.

De site Skiplagged helpt bij het vinden van die verborgen stad. De site is opgericht door een 22-jarige Amerikaanse student, Aktarer Zaman. Eind vorig jaar zijn de Amerikaanse maatschappijen United Airlines en het online reisbureau Orbitz een rechtszaak tegen hem begonnen. Maar Skiplagged lijkt niets onwettigs te doen. Via een crowdfundingactie heeft Zaman overigens al tienduizenden dollars opgehaald om zich juridisch te kunnen verdedigen.

Wel moet je als reiziger weten wat je doet: je moet twee afzonderlijke tickets kopen voor de heen- en terugvlucht, want diverse maatschappijen annuleren je terugvlucht als je je heenticket niet helemaal hebt benut. Ander belangrijk punt is dat je uiteraard alleen met handbagage reist, want anders zou je koffer gelabeld worden voor Madrid en dus niet in Parijs op de bagageband verschijnen.

Sommige maatschappijen verbieden de praktijk ook in hun algemene voorwaarden. Ze zijn dus allesbehalve blij met Skiplagged. Vandaar dat juridische wapengekletter. Maar mocht Skiplagged uit de lucht gaan, dan kun je altijd nog bij Matrix terecht, de zoekmachine voor vliegtarieven van Google. Weekblad The Economist publiceerde onlangs een uitleg hoe je daar de hidden city kunt vinden.