Lage belasting en relatief weinig regels, Letland is volgens Ed-Jan van der Steen van houthandelaar Dadsons een paradijs voor ondernemers. Hij zet vanuit het toekomstige euroland land drie tips op een rij voor wie in het land actief zou willen worden.
Weinig regels, maar door Brussel verandert dat snel
“Letland is anderhalf keer zo groot als Nederland en er wonen 2 miljoen mensen. Dat is bij lange na niet zoveel dan de 16 miljoen mensen die in Nederland wonen. Er zijn daardoor veel minder regels nodig om alles in goede banen te leiden. Ondernemers krijgen hierdoor volop de ruimte. Daarbij komt dat de vennootschapsbelasting met 15 procent relatief laag is.
Letland is sinds 2004 lid van de Europese Unie en vanaf volgend jaar wordt hier ook de euro ingevoerd. Exporteren naar ‘unielanden’ is hierdoor vrij makkelijk. Onder invloed van de Unie zijn er wel meer regels gekomen, meer dan toen ik hier vijftien jaar geleden begon. Daarbij komt dat ambtenaren ze voor de zekerheid zo af en toe nogal rigide toepassen, wat in de praktijk wel eens voor discussies zorgt.
Sommige Letten vinden de invloed van de Unie niet prettig. Zij vinden dat Brussel zich te veel bemoeit met bepaalde zaken. En het is ook af en toe wel een beetje raar. Waarom zou Brussel hier in Letland voor gaan schrijven hoe de bossen onderhouden moeten worden? Letland draait al eeuwen voor een groot deel op de houtproductie. Hoe het onderhoud van een bos werkt, wordt van vader op zoon overgedragen. Dat hoef je hier de mensen dus echt niet uit te gaan leggen.”
Kies zakenpartners en personeel zorgvuldig
“Letten zijn geweldige mensen; er wordt hard gewerkt en er is bij een biertje en een wodka oprechte belangstelling voor elkaar. Toch gaat het er hier niet altijd even netjes aan toe. In Nederland deel je bijvoorbeeld nog wel eens een idee met een relatie, gewoon om te kijken of het iets is. Dat heb ik hier ook eens gedaan waarna ik het idee later bijna ‘copy past’ tegenkwam.
Letten zijn niet zo gericht op samenwerking, in ieder geval niet zoals we dat in Nederland gewend zijn om te doen. Ze kiezen vrij snel voor hun eigen belangen. Het is dan net of ze een muur bouwen tussen jou en zichzelf.
Met een medewerker heb ik een vergelijkbare ervaring gehad. We werven onze mensen daarom alleen nog maar binnen ons eigen netwerk en halen nieuwe medewerkers uit de familie, mijn vrouw is Lets, of onze vriendenkring. Ik werk liever op basis van vertrouwen dan wantrouwen. Iedereen krijgt mijn auto mee en de mensen hier kunnen overal bij. Dat is gewoon de manier waarop ik het liefst met mensen samenwerk.
Mijn zwager regelt alle inkoop van hout. Hij spreekt Russisch eni n Rusland doen we veel zaken. Het gaat ook helemaal mis als ik het zelf doe. In Letland wordt vaak gewerkt op basis van vertrouwen, een contract zegt ze niets. In Letland geldt daarom: ‘Een man een man, een woord een woord’. Daar moet je je aan houden. Ga je met papier lopen zwaaien als iemand te laat of niet levert, zoals je dat in Nederland zou doen, dan kom je onder op de stapel terecht en krijg je niets meer voor elkaar."
Letland is niet goedkoop
"Nederlandse ondernemers komen hier vaak naar toe met het idee dat het allemaal heel goedkoop is, dat Letland een soort apenland is. Maar dat is niet zo. De mensen zijn hier hoog opgeleid en de internetverbindingen zijn snel en betrouwbaar. Bovendien is bijvoorbeeld kleding hier veel duurder. Wat dat betreft ben ik blij dat ik af en toe in Nederland kan winkelen. Hetzelfde geldt voor goede vakmensen, een timmerman of metselaar. Het is moeilijk om ze te vinden, omdat de meeste naar het buitenland zijn vertrokken. Die mensen verdienen ook drie keer zoveel dan een ambtenaar, die zo’n 1000 euro per maand krijgt."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl