Een auto leasen, dat klinkt aantrekkelijk. Als ondernemer wil je namelijk zorgeloos rijden. Kunnen vertrouwen op je auto, zonder onverwachte kosten. Maar, als je dan besluit te gaan leasen, doe je dat dan privé of zakelijk? Deze zaken wil je overwegen.
Dat leasen mateloos populair is in Nederland, blijkt wel uit de cijfers. In 2018 steeg het aantal leaseauto’s op de Nederlandse wegen naar 1 miljoen exemplaren. Een recordaantal, vooral te danken aan de opmars van private lease door particulieren.
Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) telde Nederland eind 2015 nog 36.000 private lease-auto’s. Een jaar later was dat al 64.000 en in 2017 groeide de markt nog eens 61 procent naar 103.000 auto’s. Ten opzichte van 2017 is er in 2018 een groei van 45,6 procent gerealiseerd, naar 150.000 private lease-auto’s.
Private lease
Bij private lease rijd je voor een vast bedrag per maand een nieuwe auto. Op de kosten voor brandstof na, zijn alle kosten gedekt. Lease je bijvoorbeeld bij Kia AutoleaseDirect, dan is de motorrijtuigenbelasting, verzekering (autoverzekering, rechtsbijstand, ongevallen inzittende), onderhoud, administratiekosten, pechhulp én kosten voor vervangend vervoer tijdens reparatie of onderhoud langer dan 48 uur inbegrepen bij de leaseprijs.
Vooral compactere modellen zijn in trek, zoals de sportieve Kia Picanto. Die lease je namelijk al onder de 200 euro per maand: voor 199 euro bij 10.000 kilometer en een looptijd van 48 maanden. Met dat soort prijzen ga je waarschijnlijk denken: is dit ook voor mij als kleine ondernemer interessant?
De kosten van private lease zijn voor jou als ondernemer doorgaans niet aftrekbaar en de btw niet verrekenbaar. Wel kun je 19 cent per zakelijk gereden kilometer opvoeren als kosten. Grofweg kun je stellen: rijd je relatief veel privé, dan is zakelijk leasen een aanrader. De bijtelling is namelijk een vast percentage en verandert in principe niet. Rijd je – het klinkt misschien tegenstrijdig – relatief weinig privé, dan is juist private lease interessant omdat je dan geen bijtelling hoeft te betalen. Het is dus een kwestie van rekenen wat voor jou, bijvoorbeeld als zzp’er, de meest voordelige optie is. Houd er wel rekening mee dat private leasen voor een BKR-registratie zorgt en van invloed kan zijn op je leencapaciteit.
Zakelijk leasen
Hoe zit het met zakelijk leasen? Ook dan betaal je als ondernemer een vast leasebedrag per maand voor een nieuwe auto en zijn alleen de brandstofkosten voor je eigen rekening. Bij zakelijk leasen gaat het vrijwel altijd om operational lease. In dat geval dan vormt de auto voor de fiscus geen deel van het vermogen van je onderneming.
Het goede nieuws: de kosten die je betaalt via het leasetarief zijn aftrekbaar, net als dat je de betaalde btw kunt verrekenen. Maar, de overheid ziet zo’n aan jouw persoonlijk verstrekt voertuig als loon en vermoedt dat je hem ook privé inzet. Naar school, sportclubjes, voor vakantietrips… Kortom, privégebruik. Daarom wordt 22 procent van de nieuwwaarde van je leaseauto bij je brutoloon opgeteld.
Dat lijkt heftig, maar bij een model als de Kia Ceed (zo’n ruime auto is ideaal voor werk en wanneer je een gezin hebt) kom je aan een bijtelling vanaf 154 euro per maand. Wil je het helemaal aantrekkelijk maken, dan ga je elektrisch rijden. In aanschaf mogen elektrische voertuigen aan de duurdere kant zijn, het leasen is weer enorm interessant. De overheid stimuleert de aanschaf van elektrische auto’s door een bijtelling van slechts vier procent te rekenen op de eerste 50.000 euro. Over alles boven dit bedrag betaal je 22 procent.
De Kia e-Niro met een actieradius van 455 kilometer is een stijlvolle crossover die in de catalogus staat vanaf 42.510 euro. Daardoor is de maandelijkse bijtelling in de lease zeer laag: 53 euro. En dat gedurende vijf jaar. Zo’n uitstootvrije auto geeft bovendien een sympathiek signaal af naar de zakenrelaties en laat zien dat jij je blik op de toekomst gericht hebt. In de tweede helft van dit jaar komt Kia ook met de volledig elektrische e-Soul.
Leasen zonder enige bijtelling? Ook dat is mogelijk, maar dan mag je niet meer dan 500 kilometer per jaar privé rijden. Vrijwel onhaalbaar in de praktijk. Denk je het toch te kunnen, dan verlangt de belastingdienst wel een waterdichte kilometeradministratie van je.
Financial lease
Financial lease is een andere vorm van zakelijk leasen. Bij slechts 5 procent van alle leasepersonenauto’s gaat het om financial lease, volgens de VNA. In dat geval koop je als het ware een auto op afbetaling, dus zonder liquiditeitsverlies. Je stapt in en rijdt weg. Zie het als een financiering op maat.
Met financial lease van Kia Finance kun je (een deel van) het aankoopbedrag (ex. btw) van jouw nieuwe of gebruikte Kia financieren. De auto staat op je eigen bedrijfsbalans.
Natuurlijk heeft de auto na die looptijd nog een waarde. Je kunt kiezen voor een eventuele aanbetaling of inruil, en/of een slottermijn die past bij jouw behoefte. Een slottermijn is het restbedrag dat na het betalen van alle aflossingstermijnen nog openstaat. Wil je de auto in jouw bezit krijgen, dan zul je deze slottermijn dus nog moeten betalen. Dit bedrag weet je al wanneer je het financial leasecontract afsluit. Tijdens de looptijd betaal je over de slottermijn geen aflossing, maar wel rente. Je betaalt nooit een hogere slottermijn dan wat de auto nog waard is op dat moment.
Het voordeel van deze vorm van leasen? Je kunt maanden of zelfs jaren tegen een laag bedrag per maand rijden dat je zelf kiest. Daar staat wel tegenover dat je aan het eind van de rit nog een bedrag moet betalen. Besluit je aan het eind van de looptijd een nieuwe leaseauto aan te schaffen, dan kun je de slottermijn zien als ‘inruilwaarde’.
Verschillende factoren
Of je nu voor zakelijk of private lease kiest: het aantal gereden kilometers speelt ook een rol bij het afsluiten van je leasecontract. Bedenk vooraf dus goed hoeveel je verwacht te gaan rijden. Leasemaatschappijen werken met kilometerbundels. Zo kun je bij Kia vooraf aangeven hoeveel je verwacht te gaan rijden. Ga je over het afgesproken aantal kilometers heen, dan kan leasen duurder uitpakken. Goed rekenen is dus het devies.
De ideale wijze van financieren hangt van vele zaken af. En dan hebben we het nog niet over de situatie waarin je bedrijf zich begeeft. Mocht je behoefte hebben aan advies, de Kia-dealer helpt je graag verder.
Dit is het zesde artikel uit de serie Duurzaam zakelijk rijden, mogelijk gemaakt door Kia.
Kia is inmiddels uitgegroeid tot één van de vijf meest succesvolle automerken in Nederland, met bestsellers zoals de Kia Picanto, Rio, Niro en Sportage. Dankzij de unieke 7 jaar garantie en de geheel of gedeeltelijk elektrische uitvoeringen van diverse modellen, is het merk ook niet meer weg te denken uit het leven van de Nederlandse duurzame zakelijk rijder.