- Netflix ontwikkelde zich tot het grootste bedrijf ter wereld op het gebied van streamingdiensten
- Maar naast rivalen als Disney en Amazon, is ook YouTube een grote concurrent als streamingdienst.
- Gemeten naar de omzetontwikkeling is YouTube hard op weg om Netflix voorbij te streven.
- Lees ook: Deze YouTube-ster laat mensen in de echte wereld ‘Squid Game’ spelen om $456.000
Videodienst YouTube behoort tot de verborgen parels van Alphabet, het moederbedrijf van Google. In 2021 groeide de inkomsten van YouTube zo hard, dat de videodienst qua omzet op het punt staat om Netflix te overtreffen.
YouTube haalt het gros van zijn inkomsten binnen via advertenties en wordt deels ook gezien als een social media platform. Maar als streamingplatform concurreert YouTube ook met abonneediensten zoals Netflix.
Netflix is al jaren de grootste streamingdienst gemeten naar de omzet, maar dat zou dit jaar kunnen veranderen, blijkt uit een analyse van Neil Campling van Mirabaud Equity Research.
In het derde kwartaal van 2021 haalde YouTube in totaal 7,2 miljard dollar omzet binnen via de advertentie-inkomsten, een plus van 43 procent op jaarbasis. Netflix boekte in dezelfde periode een omzet van 7,5 miljard dollar, een plus van 16 procent vergeleken met een jaar eerder.
YouTube draait op een advertentiemodel en heeft wereldwijd meer dan 2 miljard gebruikers. Netflix kan dankzij het abonneemodel toe met een veel lager aantal gebruikers - 214 miljoen in het derde kwartaal van 2021 - om toch op een miljardenomzet uit te komen.
YouTube kan in 2022 grootste streamingdienst worden op basis van de omzet
Kijk je echter naar het groeitempo van de omzet, dan valt volgens analist Campling te verwachten dat YouTube dit jaar qua omzet groter wordt dan Netlix. Het mag zich dan op die basis de nieuwe 'king of streaming' noemen.
Als Alphabet ervoor zou kiezen om YouTube als zelfstandig bedrijf naar de beurs te brengen, zou de videodienst een beurswaarde van 600 tot 700 miljard dollar hebben, schat Campling. De huidige beurswaarde van Netflix is iets meer dan 260 miljard dollar.
YouTube onderscheidt zich momenteel onder meer met het streamen van live events, iets wat Netflix nog niet aanbiedt. Analist Campling geeft als voorbeeld een concert van rapper Travis Scott in 2020, waar ruim 140 miljoen mensen via YouTube naar keken.
En afgelopen jaar keken binnen 8 dagen meer dan 142 miljoen mensen naar de Squid Game-aflevering van YouTube-ster MrBeast. Ter vergelijking, Netflix had in november 2021 (28 dagen na de lancering) in totaal ongeveer 142 miljoen Squid Game-kijkers. Mr Beasts video staat op het moment van schrijven op bijna 196 miljoen kijkers.
De strategie van Netflix verschilt uiteraard wel fundamenteel van die van YouTube. De streamingdienst zet flink in op eigen producties van series en films, heeft nauwe banden met de filmindustrie en kan topacteurs aan zich binden. Dat moet de aantrekkingskracht van het abonneemodel vergroten.
Tegelijk heeft Netflix te maken met moordende concurrentie van onder meer Disney en Amazon, waarbij de productie van 'originals' gepaard gaat met hoge kosten. Alleen al dit jaar geeft Netflix naar verwachting 14 miljard dollar uit aan de productie van nieuwe films en series. Dat bedrag kan naar 19 miljard dollar groeien in 2025.