Fed-voorzitter Janet Yellen heeft een probleem: de Amerikaanse economie is aan het afkoelen. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Volgens de laatste voorspelling van de regionale Atlanta Fed-bank groeide de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal waarschijnlijk met slechts 0,6 procent. In het vierde kwartaal groeide de economie met 1,4 procent. Dat is absoluut niet waar de Fed op gehoopt had, want de centrale bank probeert het monetaire beleid zo af te stemmen dat de economie met ongeveer 2 procent groeit. Yellen houdt aan het begin van de avond een toespraak in New York. Waarschijnlijk zal ze met betrekking tot verdere renteverhogingen de boot blijven afhouden.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2. Vanwege de toespraak van Yellen dinsdagavond is het een slome boel op de beurs. Rond het middaguur stond de AEX ruim een half procent hoger op 440,5 punt. Daarmee staat de index voor het jaar en het eerste kwartaal op een marginaal verlies van 0,1 procent. Beleggers zijn ook nog in afwachting van de maandelijkse Amerikaanse arbeidsmarktcijfers, die op vrijdagmiddag bekend worden gemaakt. Economen rekenen op wederom sterke banengroei. En dat stelt de Fed voor een dilemma. De werkgelegenheid blijft aantrekken en inmiddels is zelfs de inflatie bijna op pijl, als voedsel en energieprijzen niet worden meegerekend. Daarentegen kalft de economische groei juist steeds verder af.

3. Volkswagen moet vanwege de nasleep van het emissieschandaal weer een heilig huisje om ver schoppen. Ditmaal moet het dividend er aan geloven. Volgens persbureau DPA kan Volkswagen met de kaasschaafmethode – kostenbesparingen – de kaspositie niet op orde brengen. Volkswagen staat namelijk miljarden euro’s aan boetes en schikkingen te wachten vanwege gesjoemel met de uitstoot van diesels. Om dat te kunnen betalen overweegt Volkswagen het dividend te schrappen, zo hebben een aantal commissarissen op anonieme basis DPA laten weten.

4. Royal Dutch Shell geeft er de brui aan in de Noordzee. Volgens de Britse krant The Times heeft Shell banken in de arm genomen om kopers te zoeken voor olie- en gasvelden in de Noordzee. Die velden zijn namelijk niet langer rendabel vanwege de lage olie- en gasprijzen. Shell kondigde vorig jaar aan 30 miljard dollar aan activa te verkopen. Shell heeft het geld nodig voor de financiering van het dividend en de overname van aardgasproducent BG Group.

5. De Japanse premier Shinzo Abe slaat het advies van twee Nobelprijs-winnende economen in de wind en gaat toch door met de geplande btw-verhoging. Abe zei dinsdagochtend in het parlement dat de btw volgend jaar april verhoogd wordt van 8 naar 10 procent tenzij een “Lehman-achtige” crisis roet in het eten gooit.

De afgelopen tijd leek het er juist op dat Abe zou afzien van het verder verhogen van de btw. De Japanse krant Sankei meldde dinsdag zelfs dat Abe de verhoging in mei officieel zou gaan afblazen op advies van Paul Krugman en Joseph Stiglitz, twee Keynesiaanse economen. Volgens Sankei heeft Abe “veel gewicht” toegekend aan het advies van Krugman en Stiglitz, die beiden een Nobelprijs hebben ontvangen.

Abe verhoogde in april 2014 voor het eerst sinds 1997 de btw. De economie belandde vervolgens in een recessie. Het bbp-niveau van vóór de verhoging is bijna twee jaar na dato nog steeds niet geëvenaard (zie onderstaande grafiek, klik voor vergroting).

bbp japan

6. Eigenlijk oud nieuws, maar het blijft vermakelijk. Weer een opiniepeiling waarin de populariteit van de Franse president Hollande op een dieptepunt is beland. Uit een peiling van BVA blijkt dat een jaar voor de presidentsverkiezingen 79 procent van de Fransen een negatieve mening heeft over Hollande. Hollandes premier, Manuel Valls, komt er in de peiling van Hollande nog slechter af. Slechts 28 procent van de Fransen is nog positief over Valls, het laagste niveau ooit.

De populariteit van Hollande en zijn regering is in de nasleep van de terroristische aanslagen steeds iets toegenomen. Maar naar mate de tijd vordert en de aanslagen steeds verder in het verleden komen te liggen, krijgen kiezers meer aandacht voor de hoge werkloosheid en de sloom groeiende economie. Franse kiezers houden Hollande verantwoordelijk voor de economische malaise.

 

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl