De financiële en economische crisis laat nog altijd diepe sporen na in de Amerikaanse samenleving. Veel gezinnen voelen nog dagelijks de gevolgen ervan.

Dat heeft president Janet Yellen van de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, donderdag gezegd in een toespraak in Washington.

“De financiële crisis en de grote recessie hebben op een dramatische en niet mis te verstane manier de kwetsbaarheid laten zien van veel Amerikaanse gezinnen die weinig bezittingen hebben om op terug te vallen”, zei Yellen. “We zijn een eind gekomen sinds het dieptepunt van de crisis, en de economie blijft zich verbeteren. Maar de effecten van de recessie worden nog steeds gevoeld, vooral door families met weinig spaargeld of andere middelen.”

Yellen noemde de financiële situatie van veel gezinnen met een laag inkomen “ontnuchterend”. De onderste 20 procent had vorig jaar een nettovermogen van gemiddeld niet meer dan 6400 dollar (een kleine 5000 euro). In die groep, waar 25 miljoen Amerikanen deel van uitmaken, zitten ook veel huishoudens die helemaal geen vermogen hebben, en zelfs in de schulden zitten.

De financiële positie van de armste Amerikanen is sinds 2010, ondanks het economisch herstel en de groeiende werkgelegenheid, verder verslechterd. Dat komt doordat de inkomens voor deze groep zijn blijven dalen. Ook de crisis op de huizenmarkt suddert nog na. De prijzen zijn weer gestegen, maar dat neemt niet weg dat veel hypotheken nog altijd ‘onder water’ staan.

Die magere reserves maken veel gezinnen zeer kwetsbaar. "Voor families met een laag inkomen en weinig bezittingen, is de definitie van een financiële crisis een maand of twee zonder loonstrookje, een plotselinge ziekte of een onverwachte kostenpost'', zei Yellen. "Gezinnen met wat spaargeld achter de hand, kunnen omgaan met dat soort hobbels op de weg. Gezinnen die dat niet hebben, kunnen zomaar ineens naast de weg belanden."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl