De Griekse ex-minister van Financiën Gianis Varoufakis begint een nieuwe Europese democratische beweging. De linkse econoom wil verschillende protestbewegingen samenbrengen onder de paraplu van het netwerk ‘Democratische beweging Europa 2025’.
“Het snelle uiteenvallen van Europa moet worden gestopt”, zei Varoufakis dinsdag in Berlijn bij de aftrap van de beweging. Hij waarschuwde voor een nieuw nationalisme in Europa en een situatie als in de jaren dertig van de vorige eeuw.
Het doel is om een terugkeer naar nationale staten en nieuwe muren te voorkomen, zei de voormalige minister ook met het oog op de vluchtelingencrisis. De Europese instellingen hebben volgens hem de afgelopen maanden gefaald. En elk EU-land richt zich op zijn eigen belang, zei hij. Volgens Varoufakis ligt de oplossing “in een democratisering van de Europese instellingen en meer transparantie”.
Varoufakis benadrukte dat hij niet bezig was een nieuwe partij op te richten uit een bepaald land. “Integendeel, het gaat om een grensoverschrijdende beweging die openstaat voor alle democratische krachten zoals links, de Groenen, socialisten en liberalen.” Een dergelijke pan-Europese beweging klinkt misschien “utopisch”, maar zij moet nu worden aangevat, zei Varoufakis.
Seks-icoon Varoufakis
Als onderhandelaar met de internationale geldschieters tijdens de Griekse eurocrisis maakte de ex-minister zichzelf overigens feitelijk onmogelijk. In juli vorig jaar legde Varoufakis zijn functie neer als Griekse minister van Financiën. Hij reageerde daarmee naar eigen zeggen op de wens bij sommige andere eurolanden, die hem niet langer aan de vergadertafel in Brussel zouden willen zien. Volgens Varoufakis oordeelde premier Tsipras dat zijn vertrek daarom beter kan zijn voor de onderhandelingen.
De charismatische Varoufakis kreeg bij de verkiezingen in januari 2015 meer kiezers achter zich dan wie dan ook en werd in eigen land een held. Vrouwen die hem bewonderen heten daar 'Varoufitses' en zelfs de Duitse krant Die Welt beschreef hem als een seks-icoon.
Het kaalgeschoren hoofd, het overhemd altijd uit de broek en nooit voorzien van een stropdas – Varoufakis maakte ook in zijn presentatie duidelijk dat hij zich niet wil conformeren aan de bestaande mores. Sinds hij in 2010 politiek actief werd, pleitte hij al tegen het financiële reddingsplan voor Griekenland. “We kunnen tegen pijn. Het probleem is dat de trojka een ‘therapie’ voorschrijft die voor zover ik weet niet alleen pijnlijk is, maar erger dan de 'ziekte'”, schreef hij in een blog.
Varoufakis kampte sinds zijn benoeming tot minister van Financiën met zijn imago. Een filmpje waarin hij zijn middelvinger naar Duitsland opstak tijdens een toespraak, bleek nep te zijn. Foto’s van zijn luxe woning aan de voet van de Akropolis schoten het publiek in het verkeerde keelgat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl