De Chinese staatsmedia vieren de voorlopige wapenstilstand tussen de VS en China in hun handelsoorlog als een grote overwinning voor president Xi Jinping. Donald Trump en zijn Chinese collega sloten op de G20 in Buenos Aires een tijdelijk akkoord.
Besloten is om elkaar gedurende 90 dagen geen nieuwe tarieven op te leggen. Het akkoord haalt niet alleen even de angel uit de relatiecrisis tussen de VS en China, het voorkomt dat Xi vreselijk gezichtsverlies leidt en daarmee in China aan gezag inboet.
De Chinese staatsmedia grijpen de gelegenheid aan om Xi als absolute winnaar uit te roepen. Dat heeft een reden: volgens sinoloog Kevin Carrico van de Macquarie University staat Xi momenteel onder ongekend zware druk.
“Denk daarbij aan internationale veroordeling van Xi’s concentratiekampen in Xinjiang, groeiende bezorgdheid over de mogelijke neergang van de economie, toenemende kritiek op de manier waarop Xi de handelsoorlog aanpakt en op de manier waarop hij leiding geeft”, zegt Carrico tegen Business Insider. “Om in Trumps bewoordingen te blijven: hij is niet aan het winnen.”
“En dat is precies waarom hij deze deal wel als een overwinning móet presenteren”, zegt Carrico over het klaroengeschal van de Chinese staatsmedia.
Staatsmedia omschrijven de ontmoeting als 'ontspannen en vriendelijk'
De Chinese staatsmedia waren er als de kippen bij om Xi's optreden en het respijt van de negentig dagen te bejubelen als een "doorbraak", een "win-win" en een "nieuw tijdperk".
Het regeringsgezinde Xinhua News Agency omschreef de sfeer waarin de ontmoeting plaats vond als "ontspannen en vriendelijk". Volgens Xinhua wisselden Xi en Trump visies uit en kwamen ze "uiteindelijk tot belangrijke overeenstemming".
"Beide partijen kwamen overeen meer samen te werken, beter om te gaan met hun verschillen op basis van wederzijds respect en de Sino-Amerikaanse relaties te verstevigen op basis van coördinatie, samenwerking en stabiele samenwerking", klonk het gebruikelijke geruststellende nieuws uit de staatskoker.
China Global Television Network omschreef de ontmoeting als het begin van een nieuw tijdperk en zette Xi neer als de regisseur daarvan - en van de onderhandelingen. Volgens CGTN toonde Trump aan het begin van de ontmoeting "enthousiasme" dat ze voor beide landen qua handel "iets groots" zouden bereiken.
China Daily snoefde dat internationale experts president Xi's oproep aan de G20 tot multilateralisme, samenwerking en vrije handel in tijden van "unilateralisme en protectionisme" hartgrondig verwelkomden.
The Global Times, een ander partijblad, omschreef in een redactioneel stuk het akkoord als van "grootse betekenis".
Veelzeggende kanttekening is de Global Times haar lezers waarschuwde dat er toch mogelijk ups en downs in het verschiet liggen: zelfs president Xi kan niet uitsluitend successen behalen met een zo volledig onvoorspelbare onderhandelingspartner. "Het Chinese volk moet blijven bedenken dat de handel tussen de VS en China kan fluctueren."
"Het is een grote eer om met president Xi te mogen werken", tekenden de Chinese media gretig op uit de mond van de Amerikaanse president Trump.
Xi sleepte een indrukwekkende cast met zich mee
Het belang dat de Chinezen hechtten aan de top van afgelopen weekeinde blijkt wel uit de indrukwekkende line-up van Chinese officials die Xi met zich mee sleepte.
Op de lijst klinkende namen zoals Ding Xuexiang (Xi's protegé en algemeen secretaris van de Chinese Communistische Partij), vicepremier en econoom Liu He, de commissievoorzitter van de Buitenlandcommissie van de Partij Yang Jiechi, Buitenlandminister Wang Yi en He Lifeng, de voorzitter van de machtige Commissie voor Nationale Ontwikkeling en Hervorming.
Aan Amerikaanse zijde schoof naar verluidt handelsadviseur van het Witte Huis én China-havik Peter Navarro aan bij het diner met Xi en zijn topkader.
Onderhandelingen over handelsakkoord
Alle hosannaverhalen van de Chinese media ten spijt: de Amerikanen kunnen na die negentig dagen alsnog de importtarieven met 25 procent verhogen als er geen permanent akkoord komt.
Het lijkt er echter meer op dat de teams van Xi en Trump de handrem hebben gezet op verdere escalatie van het snel uit de hand gelopen conflict. Met als doel een adempauze waarin beide partijen even kunnen kijken waar ze tot overeenstemming kunnen komen, inclusief een akkoord waarin China alsnog een "substantiële" hoeveelheid sojabonen kan kopen.
Trump zei wel dat China een manier moet zien te vinden om Amerika meer te laten profiteren van een nieuw machtsevenwicht qua handel, anders zullen in januari de vijandelijkheden hervat worden.
Toch liet het Witte Huis weten dat de bilaterale gesprekken van zaterdag in Buenos Aires "zeer succesvol" waren.Trump stemde ermee in de tariefverhogingen op Chinese goederen ter waarde van 200 miljard te bevriezen, China beloofde een begin te maken met onderhandelingen over "technologie-overdracht, bescherming van intellectueel eigendom, cyberaanvallen en cyberdiefstal, diensten en landbouw", zei het Witte Huis.
De Chinese Buitenlandminister Wang Yi noemde de discussies "diepgravend" en zei dat de gesprekken het begin van een nieuwe koers in de bilaterale relaties markeren.