Donderdag is het zover: China krijgt officieel een nieuwe generatie leiders. Xi Jinping wordt hoogste leider.
Of China grote politieke koerswijzigingen te wachten staat met Xi Jinping (1953) aan het roer is niet te zeggen. Over zijn denkbeelden is niet veel bekend. Bekenden beschrijven hem als pragmatisch en hardwerkend.
Xi wordt gezien als een ‘prins’: een hoge functionaris bij wie familieconnecties hebben geholpen bij het beklimmen van de politieke ladder. Zijn vader Xi Zhongxun was een van de communistische leiders van het eerste uur en brein achter de invoering van het kapitalisme in China.
Xi krijgt echter ook persoonlijke waardering. Zo heeft hij geen mededogen met corrupte bestuurders en pakte hij als crisismanager met succes corruptie aan in de metropool Shanghai.
Pragmatisch en serieus
Mensen die hem zijn tegengekomen in een van zijn functies als provinciebestuurder in Fujian and Zhejiang beschreven hem in de krant Washington Post als pragmatisch, serieus, voorzichtig, hardwerkend, nuchter en op de achtergrond.
Een leider van een Taiwanese investeringsgroep roemde Xi's vermogen om te luisteren. "Als we problemen bespraken, luisterde hij nauwgezet, spoorde hij de moeilijkheid op en probeerde hij een oplossing te vinden."
"Hij werkte behoorlijk efficiënt, iets wat zeldzaam is bij de functionarissen die we hier tegenkwamen. Besprekingen vonden plaats in kantines en niet in weelderige restaurants. Hij leidde geen luxueus leven", aldus de Taiwanese zakenman.
Bij het Chinese publiek is Xi vooral bekend vanwege zijn vrouw, zangeres Peng Liyuan. Ook zij beschrijft haar man als "eerlijk, hardwerkend en nuchter". "Als hij thuis is, heb ik nooit het idee dat er een leider in mijn huis is. Voor mij is hij gewoon mijn echtgenoot", zei ze eens in een interview met het persbureau Reuters.
Zelfde route als voorganger
Xi, die lang op provinciaal niveau werkte, legde de afgelopen jaren dezelfde route naar de macht af als zijn voorganger Hu Jintao. Ook die was eerst vicepresident, werd daarna vicevoorzitter van de Centrale Militaire Commissie onder de toenmalige president Jiang Zemin, om enkele jaren later president te worden. Xi studeerde net als Hu aan de Tsinghua Universiteit in Peking, waar veel Chinese leiders hun opleiding kregen.
Hoe Xi's benoeming precies is verlopen, is echter niet bekend. De macht in China is in handen van de partij-elite, verenigd in het Politbureau. Dit handjevol leden van de Communistische Partij bepaalt de koers van China, inclusief benoemingen in de eigen rangen. Dit gebeurt waarschijnlijk door consensus, maar hoe de besluitvorming precies tot stand komt, blijft in nevelen gehuld.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl