De gemiddelde WOZ-waarde van koopwoningen is in een jaar tijd met slechts 3 procent gestegen. Hierdoor bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde voor de meetperiode die eindigt op 1 januari 2023 Nederland 379 duizend euro.

Een jaar eerder steeg WOZ-waarde nog met 16,4 procent, de hoogste stijging in jaren. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De WOZ-waarde van huizen is de door gemeenten vastgestelde marktwaarde van woningen. Deze waardebepaling vormt onder meer de basis voor de gemeentelijke ozb-belasting. Ook wordt de WOZ-waarde gebruikt bij het vaststellen van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelastingen.

In de onderstaande tabel is bij de donkerblauwe lijnen de procentuele ontwikkeling van de WOZ-waarde te zien op jaarbasis en de lichtblauwe balken tonen de ontwikkeling van de gemiddelde huizenprijs.

Voor de meest recente waardebepaling van woningen kijken gemeenten naar de prijsontwikkeling van huizen tussen begin 2022 en begin 2023. Voor de WOZ worden woningen in 2024 dus getaxeerd naar de waarde van 1 januari 2023. Hierbij gebruiken gemeenten onder andere de transactieprijzen van verkochte woningen.

De transactieprijzen van bestaande koopwoningen waren in januari 2024 bijna 2 procent hoger dan een jaar eerder, maar deze prijsontwikkeling wordt pas meegenomen in de WOZ-waarde van 2025.

Noord-Holland blijft ook in 2023 provincie met hoogste WOZ-waarde

De gemeente met de hoogste gestegen WOZ-waarde in 2023 is Midden-Groningen. De gemiddelde WOZ-waarde ging daar met 15,5 procent omhoog naar 276 duizend euro per woning. In Amsterdam daalde de gemiddelde WOZ-waarde juist met 3,5 procent tot 499 duizend euro.

Van de provincies was Zeeland de grootste stijger, daar ging de WOZ-waarde met 7,8 procent omhoog tot 304 duizend euro.

Noord-Holland steeg met 0,2 procent het minst van alle provincies, maar blijft met een gemiddelde WOZ-waarde van 462 duizend euro nog altijd koploper, op de voet gevolgd door de provincie Utrecht met 450 duizend euro.

LEES OOK: Dit biedt het coalitie-akkoord van PVV, NSC, VVD en BBB voor huiseigenaren: geen gemorrel aan hypotheekrenteaftrek en 4 andere punten