Het noodlijdende installatiebedrijf Imtech komt steeds dieper in de financiële problemen. Het Nederlandse bedrijf slaagde er afgelopen weekeinde opnieuw niet in een nieuwe lening los te krijgen bij zijn geldschieters en zou zijn eigen betalingen voorlopig hebben opgeschort.
Imtech probeerde de afgelopen tijd een extra lening van 75 miljoen euro te krijgen, omdat het langer duurt om weer winstgevend te worden dan eerder werd gedacht. Doordat dit geld er niet kwam, moest vorige week donderdag al het faillissement van de Duitse tak van Imtech worden aangevraagd.
Nieuwe lening mislukt
Maandag bleek dat de gesprekken over de nieuwe lening definitief zijn mislukt. ,,We zijn er niet uitgekomen”, zei een woordvoerster over de gesprekken met de bij Imtech betrokken banken. Imtech liet weten te onderzoeken wat de gevolgen hiervan zijn. Daarbij wordt gekeken welke opties er zijn om ,,zoveel mogelijk van de groep bijeen te houden”.
Uit een uitgelekte, interne mail van Imtech bleek maandag dat het bedrijf voorlopig alle betalingen aan leveranciers heeft gestaakt. Personeel zou ook geen bestellingen meer mogen doen die meer dan 10.000 euro kosten of orders van klanten mogen aannemen die meer dan 20.000 euro waard zijn.
Vakbonden in gesprek met bestuur
Vakbonden FNV en CNV gaan dinsdag in gesprek met het bestuur van Imtech en hopen dan meer duidelijkheid te krijgen over de situatie voor het personeel. Bij Imtech werken wereldwijd 22.000 mensen. Imtech Nederland heeft ruim 2700 medewerkers in dienst. Maar ook bij andere onderdelen zoals Imtech Traffic & Infra (hoofdkantoor in Amersfoort) en Imtech Marine (hoofdkantoor in Rotterdam) vinden veel activiteiten plaats in Nederland.
Ondertussen roept het faillissement van Imtech Duitsland grote vragen op over de financiële verbanden tussen de Nederlandse holding en het Duitse dochterbedrijf. De Vereniging van Effectenbezitters waarschuwde maandag voor de mogelijke gevolgen van Duitse schulden waarvoor het moederbedrijf garant staat.
Open kaart banken
De vereniging vindt dat de bij de financiering van Imtech betrokken banken open kaart moeten spelen. Ze wees daarbij met name op ING, ABN Amro, Rabobank en Commerzbank, die samen 47,4 procent van de aandelen van het noodlijdende bedrijf in handen hebben.
Maandag kelderde de koers van het aandeel Imtech opnieuw met 40 procent. In de afgelopen twee weken verdampte al 90 procent van de beurswaarde van het bedrijf.
Lees ook
Zo raakte Imtech in de financiële problemen
Moet Imtech Nederland ook vrezen voor een faillissement?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl