- Vier op de tien zelfstandigen stelt op vakantie te werken, blijkt uit onderzoek van zzp-bank Knab.
- De zogenoemde ‘workation’ is in opmars. Twee jaar geleden deden nog maar drie op de tien zzp’ers eraan.
- Vooral startende ondernemers werken tijdens de vakantie door, omdat zij druk zijn met het opbouwen van hun bedrijf en klantenkring.
- Lees ook: Stijging van het aantal werknemers met een vast arbeidscontract zet door, aantal flexwerkers daalt juist
Tijdens de vakantie werken, daarvoor lijken steeds meer zelfstandigen te kiezen. Een zogenaamde ‘workation‘ trok dit jaar ruim vier op de tien zzp’ers, blijkt uit onderzoek van zelfstandigenbank Knab onder 1.000 zzp’ers.
Twee jaar geleden koos nog ruim drie op de tien zelfstandigen voor een werkvakantie. De opkomst van de workation wordt vooral veroorzaakt door startende ondernemers, die nog korter dan een jaar bezig zijn.
Liefst de helft van hen werkt door tijdens de vakantie, omdat zij druk zijn met het opbouwen van hun bedrijf en klantenkring.
Zzp’ers werken tijdens vakantie soms te veel
Aan een werkvakantie kleven ook nadelen, zo blijkt. Eén op de vijf zelfstandigen stelt tijdens een “normale vakantie” vaker te werken dan hij of zij eigenlijk van plan was. Van de vierenhalve week vrijaf die zelfstandigen jaarlijks gemiddeld op zouden nemen, stellen zij er anderhalf te werken.
Wel stellen negen op de tien zzp'ers dit jaar op vakantie te gaan. Dat is bovengemiddeld veel. Eén op de vijf Nederlanders ging afgelopen jaar niet op vakantie, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen maand.
Zelfstandigen die niet of amper op vakantie gaan, stellen daarvoor te druk te zijn, geen geld te hebben of bang te zijn dat ze werk mislopen. Startende ondernemers gaan minder lang op vakantie dan meer ervaren zelfstandigen. Starters nemen drieënhalve week per jaar vrij, waarvan ze tweeënhalve week op vakantie gaan.
De ene beroepsgroep zzp'ers plant minder snel een workation in dan de andere, zo blijkt. Meer dan de helft van alle freelance journalisten, marketeers en communicatiespecialisten stelt eraan te doen, terwijl slechts twee op de tien zelfstandige IT'ers een werkvakantie houdt. Ook de helft van de zelfstandigen in de kunst- en cultuursector persoonlijke dienstverlening doet aan werkvakanties.
In onderstaande tabel staat per beroepsgroep hoe groot het aandeel zzp'ers is dat op vakantie doorwerkt.
Knab suggereert dat het aanbod aan opdrachten mee zal spelen bij de keuze voor een workation. Dat is in de media- en kunstensector kariger dan in de ICT, waardoor een werkvakantie in eerstgenoemde sectoren sneller noodzakelijk zal worden geacht.