De situatie op de wereldmarkten voor metalen is niet rooskleurig. Een Luxemburgs-Kazachse-Congolese producent van kobalt vestigt zijn hoop op Tesla.

De prijs van kobalt zat de afgelopen twee jaar flink in de lift, maar zakte sinds december 12 procent aan de metalenbeurs van Londen. Toch investeert het bedrijf Eurasian Resources Group (ERG) de komende twintig maanden 2,2 miljard dollar in een kobaltmijn in de Democratische Republiek Congo.

Topman Benedikt Sobotka maakt in gesprek met Bloomberg duidelijk dat zijn bedrijf vooral vraag verwacht uit uit een specifieke hoek: Tesla, maker van elektrische auto’s.

Huisaccu’s

Het succes van duurzame energie staat of valt met accu’s en batterijen. Producenten en consumenten hebben accu’s nodig om energie uit zon en wind op te slaan voor gebruik tijdens windstille en donkere dagen. En accu’s zijn nodig om elektrische en hybride auto’s aan te drijven. Tesla wil de brug staan tussen beide toepassingen: de automaker stortte zich op accu’s voor gebruik in huis.

Voor de productie van die accu’s is kobalt nodig, en daarom wil ERG uitgroeien tot de grootste kobaltproducent ter wereld. Het zijn niet de meest frisse landen ter wereld die in ERG zitten. Het bedrijf staat ingeschreven in Luxemburg, maar de naam verraadt dat het voor 40 procent eigendom is van de Kazachse staat.

ERG trok zich in 2013 terug van de beurs van Londen, nadat er een onderzoek naar fraude rond de Afrikaanse activiteiten van het bedrijf werd geopend. Sobota verwacht dat dit onderzoek eind volgend jaar is afgerond.

Chinese vinger in de pap

Westerse banken staan ondertussen niet te springen te lenen aan ERG. Het meeste geld komt daarom van Kazachse en Russische banken. Ook 700 miljoen dollar aan Chinees kapitaal vond zijn weg naar het bedrijf. ERG wil in totaal minimaal 2,5 miljard dollar uit China lenen.

Het Congolese kobalt moet naar China worden uitgevoerd, vanwaar het aan accuproducenten als Panasonic wordt geleverd, voordat het bij afnemers als Tesla terecht komt, is het plan van ERG. De nieuwe Congolese faciliteit moet 12.000 ton kobalt per jaar gaan produceren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl