Autobedrijven hebben de wind weer mee op de beurs.

Internationaal trekt Tesla de meest aandacht, maar ook in Europa doen aandelen van autofabrikanten het uitstekend.

Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken de vooruitzichten voor het aandeel Daimler.

ANALYSE – Aandelenmarkten blijven positief, mede dankzij het ijzersterke cijferseizoen dat de Amerikaanse bedrijven meemaken. Bovendien bracht de Federal Reserve woensdag geen verrassingen en kondigde de Amerikaanse centrale bank zoals verwacht een beperkte afbouw van het opkoopprogramma van obligaties aan.

Hoewel veel bedrijven waarschuwen dat problemen met toeleveringsketens en hogere inkoopprijzen een uitdaging vormen, zijn de meeste ondernemingen er toch in geslaagd om de prijzen te verhogen en sterke winstmarges te behouden. En zoals we al eerder hebben geopperd, zolang de consument betaalt gaat dat allemaal prima. Voorlopig zien bedrijven geen probleem, dus is dat de realiteit.

Het sentiment bij beleggers blijft zo prima en inmiddels anticipeert men dan ook op een eindejaarsrally. Noem het gewenning of zelfs pavloviaans,, maar waarom ook niet?

De richting van de markt heeft dit jaar niet ter discussie gestaan, hoogstens de reikwijdte van de stijging. De sectoren die de kar dit jaar trekken, blijven dan ook goed presteren. Daarbij laten ook autofabrikanten weer duidelijk van zich horen.

Autobouwers in de schijnwerpers

Natuurlijk gaat de aandacht de afgelopen dagen vooral uit naar Tesla, waarvan de koers een gigantische spurt heeft gemaakt.

Afgelopen week schreven we dat het koersniveau van 1.200 dollar een kwestie van tijd was en herhaalden ons koersdoel van 1.500 dollar voor Tesla. Het is duidelijk dat er meer beleggers positief zijn, want het aandeel Tesla noteert momenteel boven 1.200 dollar.

Topman Elon Musk van Tesla deed er enigszins verbaasd over, maar schuwde de media-aandacht zoals gebruikelijk niet met optredens van uiteenlopende aard.

Maar hoe zit het dan met de Europese autobouwers? Op dit moment hebben ze relatief veel last van de chiptekorten en wordt links en rechts de productie teruggeschroefd. Maar met de verwachte verdere heropening van de economie op de stoep, lijkt de Europese autosector zich voor te sorteren op een sterke inhaalvraag.

In de onderstaande grafiek weerspiegelt de dikke zwarte lijn de prestaties van de brede EUROSTOXX-index. De dikke groene lijn vertegenwoordigt de autosector.

De eerste zes maanden van dit jaar presteerde deze sector uitstekend om vervolgens drie á vier maanden enigszins naar de achtergrond te verdwijnen.

Maar bij de start van het laatste kwartaal van 2021 komt het positieve momentum weer terug en lijkt het een kwestie van tijd dat deze sector ook de jaarrecords gaat slechten.

Het aanbod van nieuwe (elektrische) modellen is indrukwekkend en dat gaat gelet op de diversiteit aan merken een interessante strijd worden. Naast Tesla zetten wij ook in op een andere al eerder besproken favoriet, te weten Daimler.

Daimler op weg naar €100!

Op 26 mei van dit jaar stelden we dat het aandeel Daimler eind dit jaar richting de 100 euro kon gaan. Sindsdien is de koers wel verder opgelopen, maar heeft deze nog niet ons koersdoel bereikt. Een kwestie van tijd in onze optiek.

Het bedrijf rapporteerde afgelopen week een hogere kwartaalwinst, ondanks een daling van 30 procent in de verkoop van auto’s als gevolg van het eerder benoemde tekort aan halfgeleiderchips.

De kwartaalwinst kwam uit op 2,6 miljard euro, een stijging van 19 procent ten opzichte van 2,2 miljard euro voor dezelfde periode in 2020. De omzet daalde viel in het derde kwartaal van dit jaar slechts licht lager uit en daalde naar 40,1 miljard euro. En dat is best imposant gezien alle problemen.

De hogere winst was vooral het gevolg van de huidige focus op winstgevende luxeauto's en kostenbesparingen. Hierdoor houdt bedrijf ook vast aan de uiteindelijke winstdoelstellingen voor 2021. Het moederbedrijf van Mercedes verwacht ook dat het aanbod van chips in het vierde kwartaal geleidelijk zal gaan verbeteren. Als de productie en leveringen weer volledig op gang komen, zal dat een extra positieve impuls aan de resultaten geven.

Ondanks de moordende competitie denken wij dat Mercedes met de nieuwe (premium)modellen klaar is voor de transitie naar elektrisch rijden. Aan het einde van het jaar wordt de verkoop van de truckdivisie van Daimler afgerond, hetgeen de focus ten goede komt. De meeste analisten zijn ook positief en het gemiddelde koersdoel ligt rond de 96 euro.

Het is daarmee tijd geworden voor een update van het technische beeld. Zo zien we in de onderstaande grafiek dat de afgelopen zomer een correctieve fase heeft plaatsgevonden.

De groene driehoek in de grafiek toont dat verkopers weliswaar sneller bereid waren dit aandeel van de hand te doen, maar tegelijk zien we dat de overtuigde kopers voet bij stuk hielden. Zo bleef het effect van de verkoopdruk uiterst beperkt en is het bij een korte correctie van de uptrend gebleven.

Die fase is inmiddels afgerond, want nu blijkt dat de verkopers van weleer ditmaal voorzichtiger zijn en opzij stappen in het zicht van de heersende koopgolf.

Het hervatten van de trend levert nieuwe inzichten op en verschillende projectiemethodes wijzen op hogere koersdoelen. De laagste projectie komt uit op 94 euro en de hoogste op bij 104 euro.

Zo blijkt het koersdoel van 100 euro dus haalbaar vanuit verschillende invalshoeken. Ook hier geldt dus, net als we vorige week bij Tesla stelden, Waarom ook niet?

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.