CDA-ministers Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge spelen een hoofdrol bij de aanpak van de coronacrisis en de bestrijding van het coronavirus.

Beide bewindspersonen zijn ook verwikkeld in een strijd om het CDA-leiderschap voor de verkiezingen in 2021.

De Jonge staat bekend als iemand die makkelijk contact legt. Hoekstra is zakelijker en afstandelijker.

Tijdens een bezoek aan een vmbo-klas in Arnhem wist Hoekstra niet dat een kapsalon ook een gerecht is.

Bij de aanpak van de coronacrisis en de bestrijding van het coronavirus spelen twee ministers in het kabinet-Rutte III een hoofdrol: Wopke Hoekstra van Financiën en Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Hoekstra heeft een prominente rol als opperboekhouder voor Nederland. Hij speelde zich in de kijker als de man die ervoor zorgt dat Nederland wél meedoet met een Europese aanpak van de coronacrisis, maar daarbij niet z’n kredietwaardigheid via eurobonds uitleent aan landen als Italië.

De Jonge is de man die vol in de schijnwerpers staat bij de binnenlandse maatregelen om het coronavirus te beteugelen. En onder meer mag toelichten hoe we met corona-apps toekunnen naar een intelligente afbouw van de lockdown.

Beide bewindspersonen zijn geboren in de jaren zeventig, protestants en lid van het CDA. En laat nu juist die partij op zoek zijn naar een nieuwe leider voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021.

Pieter Heerma neemt de honneurs waar als fractievoorzitter, nadat Sybrand Buma vorig jaar vertrok naar Leeuwarden om daar burgemeester te worden. Kenners van het Binnenhof zien Heerma, zoon van voormalig CDA-leider Enneüs Heerma, echter als een tussenpaus.

Hoekstra en De Jonge worden gezien als grootste kanshebbers om het CDA te leiden (al denkt staatssecretaris Mona Keijzer daar anders over). Ze voeren al voorzichtig campagne door het geven van belangrijke lezingen waarin ze zich profileren. Hoekstra deed dat met de HJ Schoo-lezing, De Jonge met de Preek van de Leek.

De twee kroonprinsen kunnen zich tijdens de coronacrisis nog meer in de kijker spelen bij het grote publiek en zo mogelijk uitgroeien tot een geduchte concurrent van VVD-leider Mark Rutte om het premierschap.

In de laatste aflevering van de podcast Haagse Zaken van NRC worden Hoekstra en De Jonge naast elkaar gezet. Hoe verschillen de twee CDA-prominenten?

Oud-docent De Jonge staat bekend als iets flamboyanter en volkser. De 42-jarige Zeeuw met kekke schoenen is een vlotte prater die makkelijk contact legt met mensen. Hij gaat meerdere keren per week op werkbezoek. "Of hij nou praat met een bejaarde, een kleuter of een getraumatiseerde patiënt in de jeugdzorg: hij weet altijd een goede toon te vinden", aldus NRC in een profiel van de zorgminister.

Wopke Hoekstra is een stuk zakelijker dan Hugo de Jonge

Dat is een groot contrast met Hoekstra, die zich afgelopen weken niet geliefd heeft gemaakt in Europa met zijn harde opstelling wat betreft financiële steun voor EU-landen die zwaar zijn getroffen door de coronapandemie. "We waren te weinig empathisch, zo eerlijk moeten we zijn", aldus de Nederlandse minister van Financiën na een harde botsing met Zuid-Europese landen.

De 44-jarige oud-consultant van McKinsey komt een stuk zakelijker over dan De Jonge. Een anekdote over een bezoek aan een Arnhemse vmbo-klas is wat dat betreft veelzeggend.

NRC-journalist Lamyae Aharouay vertelt dat Hoekstra regelmatig langsgaat bij scholen om les te geven over omgaan met geld. Zo stond hij in juni 2019 voor de klas bij vmbo ‘t Venster in Arnhem. Aharouay was daarbij aanwezig, net als een verslaggever van De Gelderlander.

"Dan staat er wel echt een minister van Financiën voor de klas waar je u tegen wilt zeggen", aldus Aharouay. "Zonder stropdas en zijn mouwen zijn opgestroopt, dus hij doet zijn best. Maar tegelijkertijd voel je een afstand tussen de klas en hem. Hij heeft er moeite mee om met zo'n klas in contact te komen."

Wopke Hoekstra wist niet wat een kapsalon is

Een van de vragen die Hoekstra standaard stelt is waar leerlingen hun geld aan uitgeven en hoe ze kunnen besparen op hun uitgaven. Een simpele tip van de minister: eet thuis en niet buiten de deur.

Maar voor een leerling van 't Venster blijkt een kapsalon moeilijk te weerstaan. Dat leidt tot een misverstand bij Hoekstra, vertelt Aharouay. Die antwoordt: "Een kapsalon? Nee, ik had het over eten."

Ook in tweede instantie weet de minister de situatie niet te redden: "Maar wat eet je dan bij de kapper?"

Daarna legt de klas hem uit dat een kapsalon een gerecht is van friet bedekt met shoarma of döner, kaas en sla.

Aharouay: "Hoekstra kon zich er weinig bij voorstellen. Voor mij was dat wel een tekenend moment voor zijn opstelling op het moment dat-ie voor zo'n groep staat."

Hoekstra of De Jonge? Deze zomer weten we meer

Of de zakelijke uitstraling van Hoekstra in zijn nadeel werkt, valt nog te bezien. “Binnen de partijtop van het CDA proef je momenteel een duidelijke voorkeur voor de gedegen Hoekstra boven de meer flamboyante De Jonge”, schreef politiek verslaggever Frits Wester van RTL Nieuws in mei 2019, vlak na het vertrek van Buma.

Wie het ook wordt, het pleit zal waarschijnlijk achter gesloten deuren worden beslecht. Het CDA wil een bloedig hanengevecht zoals bij de PvdA in 2016 voorkomen. Destijds vielen Lodewijk Asscher en Diederik Samsom elkaar tijdens lijsttrekkersdebatten zwaar aan en zakte de arbeiderspartij terug van 38 naar 9 zetels in de Tweede Kamer.

De Jonge en Hoekstra hebben beiden aangegeven na te denken over hun kandidatuur voor het CDA-leiderschap. Rond de zomer nemen ze een definitief besluit.

Lees meer over de Nederlandse politiek: