- CDA-leider Wopke Hoekstra heeft dinsdagavond in een Zoom-vergadering met ruim 350 CDA’ers privéinformatie over de gezondheid van Pieter Omtzigt gedeeld.
- Omtzigt heeft volgens Hoekstra gezegd “medische hulp” te overwegen.
- Omtzigt zit al een tijd met een burn-out thuis en maakte afgelopen weekend bekend zijn CDA-lidmaatschap op te zeggen.
CDA-leider Wopke Hoekstra heeft dinsdagavond in een Zoom-call met minstens 350 leden en CDA-prominenten persoonlijke informatie over de gezondheidssituatie van Pieter Omtzigt gedeeld.
Omtzigt heeft volgens Hoekstra gezegd “medische hulp” te overwegen. De partijleider besprak die gevoelige informatie in een digitaal gesprek, waarbij ook persbureau ANP en het Nederlands Dagblad werden toegelaten.
Hoekstra sprak daar met leden over het vertrek van Omtzigt en de toekomst van de partij. Omtzigt zegde zijn lidmaatschap op nadat een memo op straat kwam te liggen dat hij had opgesteld voor de commissie die de verkiezingsnederlaag onderzoekt.
Volgens het CDA is het over de “medische indicatie” gegaan die Omtzigt nodig had om ziekteverlof te krijgen. De politicus zit al een tijd met een burn-out thuis.
Een woordvoerder laat verder weten dat het niet de bedoeling was dat journalisten toegang kregen tot het Zoom-gesprek. Dat was eigenlijk alleen bedoeld voor CDA-leden. Het CDA heeft de afgelopen tijd vaker problemen gehad met technologische kwesties, onder andere bij de lijsttrekkersverkiezing van afgelopen zomer.
Lek memo kwam uit eigen kring van Pieter Omtzigt
Omtzigt geniet veel steun bij de achterban. Hij haalde bij de laatste verkiezingen meer dan 342.000 stemmen binnen, goed voor bijna vijf zetels. Het CDA kwam bij de verkiezingen in maart uit op vijftien zetels, een verlies van vier.
Over Omtzigt werden in de Zoom-vergadering verschillende opmerkingen gemaakt. Minister Ank Bijleveld, die het partijbestuur sinds kort adviseert, merkte op dat het 76-pagina’s-tellende document ook wat zegt over de "gemoedstoestand" van haar oud-partijgenoot.
Partijleider Hoekstra vertelde de CDA'ers dat Bijleveld, en interim-partijvoorzitter Marnix van Rij, volgens hem "tientallen, tientallen tientallen" uren hebben gestoken in gesprekken met Omtzigt om hem binnen de partij te houden.
Ook Marnix van Rij, interim-partijvoorzitter van het CDA, sprak leden toe. Volgens Van Rij is het memo van Omtzigt gelekt door iemand uit diens eigen kringen. Omtzigt zou dat dit weekeinde aan Van Rij hebben verteld. De Limburger publiceerde vorige week voor het eerst over het stuk.
Daarin schrijft Omtzigt ook dat de toenmalige voorzitter van de partij aan hem het lijsttrekkerschap had beloofd, indien toenmalig lijsttrekker Hugo de Jonge zijn functie zou neerleggen. Toen De Jonge inderdaad stopte als lijsttrekker, werd aan Hoekstra gevraagd de kar te trekken in de aanloop naar de verkiezingen. Omtzigt voelde zich gepasseerd.
De toenmalige voorzitter, Rutger Ploum, heeft tegen diens opvolger Van Rij gezegd dat het "pertinent niet zo is" dat hij Omtzigt het lijsttrekkerschap heeft beloofd. Dat vertelde Van Rij in de call. Ploum zelf heeft nog niet gereageerd.
CDA houdt uiterlijk medio september bijzonder congres
Dinsdag besloot het landelijk CDA-bestuur om uiterlijk medio september een bijzonder congres te houden om de situatie in de partij. Een groep partijleden heeft voldoende handtekeningen verzameld om een extra congres te houden naar aanleiding van het besluit van Omtzigt.
We merken dat de leden "snakken" naar een congres, schrijven partijleider Hoekstra en interim-voorzitter Van Rij aan de leden.
Tijdens het congres wordt het rapport besproken van de commissie-Spies die de verkiezingen evalueert. Dat wordt volgende maand verwacht. Verder zal het congres gaan over het CDA als brede volkspartij en de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar.
Volgens de Stichting Sociale Christendemocratie, die de handtekeningen verzamelde, moeten het bestuur en de partijleiding verantwoording afleggen over de gebeurtenissen van het afgelopen jaar.
'Congres in de zomer heeft weinig zin'
In het huishoudelijk reglement van de partij staat dat er binnen acht weken een extra congres moet worden gehouden als voldoende leden daarom vragen. Dat verzoek was echter nog niet binnen op het partijkantoor toen het landelijk bestuur besloot het extra congres te organiseren.
Dinsdag zijn de handtekeningen alsnog verstuurd. In overleg kan van de termijn van acht weken worden afgeweken, laat de Stichting Sociale Christendemocratie weten. "Wij wachten daaromtrent de reactie en het voorstel van het bestuur af."
Hoekstra legt desgevraagd uit dat het "niet zo veel zin heeft" om het congres midden in de zomer te doen. "Veel leden zijn dan ook, hoop ik, op vakantie." Wel wil de partijleider "binnen afzienbare tijd" met de leden in gesprek, "omdat we allemaal een enorme kater hebben van wat er gebeurd is."
De Verenigingsraad buigt zich op 21 juni nog over het besluit van het partijbestuur. In de aanloop naar het extra congres komen er ook nog "verschillende sessies over het inhoudelijke verhaal van het CDA", melden Hoekstra en Van Rij aan de leden.