- In Nederland is een tekort aan 390.000 woningen. Dat komt neer op ongeveer 5 procent van het totaal aantal woningen. Gemiddeld zijn er 105 zoekenden per 100 woningen.
- Volgens Atlas Research is het woningtekort in Nederland beduidend hoger dan uit cijfers van het ministerie van BZK zou blijken.
- Het ministerie van BZK wil het woningtekort naar 2 procent terugdringen door het bouwtempo te verhogen van de huidige 70.000 naar ruim 100.000 woningen per jaar.
- Lees ook: Eerste signalen van afkoeling op de huizenmarkt: meer aanbod, minder bezichtigingen en minder overbieden
In Nederland is een tekort aan 390.000 woningen. Dat komt neer op ongeveer 5 procent van het totaal aantal woningen, zo is te lezen in de Atlas voor gemeenten 2022. Van de grootste gemeenten is in Amstelveen en Amsterdam de nood het hoogst. Daar zoeken voor elke 100 beschikbare woningen zo’n 150 gegadigden. Ook in Hilversum, Utrecht en Amersfoort is de woningnood hoog met 140 kandidaten voor elke 100 huizen. Gemiddeld zijn er in Nederland 105 kandidaten voor 100 beschikbare huizen.
Volgens Atlas Research, het bureau dat het onderzoek deed, is het woningtekort in Nederland beduidend hoger dan uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zou blijken. Het ministerie raamt het tekort op 279.000 woningen. Het verschil komt door een andere meetmethode die het bureau hanteert. Zo laat Atlas de woonwensen van woningzoekenden, die naar voren kwamen in enquêtes meetellen en tellen ook mensen van onder de 25 jaar mee, die woonruimte zoeken, maar bijvoorbeeld nog bij hun ouders wonen.
Het cijfer van BZK wordt bepaald door het aantal beschikbare en leegstaande woningen (99.000) af te trekken van het aantal van 378.000 huishoudens dat op zoek is of gaat naar een eigen woning.
De minste druk op de woningmarkt is er aan de randen van Nederland, zoals in Zeeland, Friesland, Groningen, de Achterhoek en Zuid-Limburg. In die gebieden ligt de behoefte ruim onder de 100 belangstellenden per 100 woningen. “Dat er in die regio’s toch geen massale leegstand is, komt doordat mensen uit andere regio’s hun woonwensen bijstellen en uitwijken naar de “minder populaire regio’s”, zegt een onderzoeker van Atlas Research.
Er zijn ook regio's in Nederland waar een relatief overschot dreigt aan woningen. Almere, Lelystad en Helmond willen meer dan 10 procent van de huidige gemeentelijke woningvoorraad erbij bouwen. Meer dan dat daar momenteel behoefte aan is. "Zonder grote investeringen in de leefbaarheid en bereikbaarheid van dergelijke gemeenten wordt er mogelijk voor toekomstige leegstand gebouwd", schrijft Atlas.
Het ministerie van BZK wil het woningtekort naar 2 procent terugdringen door het bouwtempo te verhogen van de huidige 70.000 naar ruim 100.000 woningen per jaar. "Zelfs in dat versnelde bouwtempo is de woningbouwopgave niet voor 2030 gerealiseerd", waarschuwt Atlas.
Lees meer over de woningmarkt:
- Hypotheekrente schiet omhoog: dit zijn de hoogste en laagste rentes voor 10 jaar en 20 jaar vast
- Starters zien het somber in op de huizenmarkt: zoveel is hun maximale hypotheek geslonken binnen enkele maanden
- Deze griezelgrafiek suggereert dat de hypotheekrente nog fors omhoog kan – zo kun je wellicht toch een lagere rente krijgen