- Het gemiddelde prijsverschil tussen huizen met het hoogste en laagste energielabel liep in de afgelopen drie jaar fors op, zo meldt het Kadaster.
- Voor een woning met energielabel A betaal je inmiddels 140.000 euro meer dan voor een huis met label G.
- Ook worden er steeds meer huizen met een hoog label verkocht.
- Lees ook: 9 op 10 potentiële kopers wil huis met minimaal energielabel C
Er worden steeds meer woningen verkocht met een hoog energielabel, constateert het Kadaster na onderzoek. Een hoog label leidt bovendien tot een hogere gemiddelde verkoopprijs van een woning. Het tegenovergestelde is juist het geval wanneer woningen een laag energielabel hebben.
Er werden volgens het Kadaster in de eerste maanden van 2020 nog ruim 8.500 woningen met een energielabel A verkocht. In het tweede kwartaal van dit jaar gaat het om 10.400: een stijging van ruim 22 procent.
De verkoop van woningen met een F- dan wel G-label liep juist terug. In het eerste kwartaal van 2020 constateerde het Kadaster nog 5.700 transacties, tegen 4.000 in het tweede kwartaal van 2023. Dat is een daling van bijna 30 procent. Het Kadaster merkt hierbij wel op dat het aanbod van woningen met een slecht energielabel afneemt.
Prijsverschil tussen woning met hoogste en laagste label opgelopen naar 140.000 euro
Volgens het Kadaster is het prijsverschil tussen het hoogste en laagste energielabel flink opgelopen. Ook in het eerste kwartaal van 2020 was er al sprake van een verschil tussen energielabel A en G, namelijk van 60.000 euro. Maar inmiddels wordt er fors meer betaald voor woningen met een hoge duurzaamheidsscore. Het verschil is daardoor opgelopen tot maar liefst 140.000 euro.
Zoals je in de onderstaande grafiek kunt zien, werd in het tweede kwartaal van dit jaar voor een huis met label G gemiddeld 335.756 euro neergeteld, terwijl een woning met label A een prijskaartje had van gemiddeld 474.816 euro.
In dezelfde periode vorig jaar was dat nog respectievelijk 383.476 euro en 506.531 euro.
Huizen met energielabel G zijn de afgelopen drie jaar nauwelijks in prijs gestegen
De prijzen van koopwoningen daalden begin dit jaar wel wat, merkt het Kadaster op. Dit komt waarschijnlijk door de oplopende hypotheekrente.
Die daling was het sterkst bij woningen met energielabel F en G. Dat kun je ook zien in de grafiek hieronder. Woningen met energielabel G stegen sinds het eerste kwartaal van 2020 slechts 3 procent in waarde, tegen 23 procent voor woningen met label A. De grootste stijging was overigens te zien bij huizen met energielabel C.
Die ontwikkeling lijkt één op één verband te houden met de gestegen energiekosten. In de onderstaande grafiek kun je per energielabel zien hoe de prijzen zich per kwartaal ontwikkelde ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Vooral huizen met label F en G daalden fors in waarde.
Het Kadaster vindt het "opvallend" dat de prijzen van appartementen die groter zijn dan 80 vierkante meter het sterkst dalen. Met name als deze een energielabel F of G hebben. Kleine appartementen met een hoog energielabel zijn daarentegen minder gevoelig voor prijsverandering.