- In 2021 nam de woningvoorraad in Nederland met ruim 77.000 toe.
- Daarmee werd de doelstelling van 75.000 gehaald, maar het huidige kabinet wil dat verhogen naar 100.000 per jaar.
- In Amsterdam werden de meeste nieuwbouwwoningen toegevoegd, namelijk 4.675.
- Lees ook: Huis kopen: op deze 5 posten kun je besparen
De voorraad woningen in Nederland is vorig jaar toegenomen met ruim 77.000. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.
Er werden bijna 69.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd en dat is wat minder dan een jaar eerder. Naast nieuwbouw komen er ook woningen bij door verbouwingen van bestaande panden zoals kantoren, bedrijfsgebouwen en scholen.
Het vorige kabinet had een jaarlijkse doelstelling van gemiddeld 75.000, die vorig jaar dus werd gehaald. Het kabinet Rutte IV wil dat er jaarlijks 100.000 nieuwe woningen aan de voorraad worden toegevoegd.
Een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst zal worden gebouwd is het aantal vergunningen dat is afgegeven voor de bouw van nieuwbouwwoningen. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de verlening van zo'n vergunning tot de oplevering is zo'n twee jaar. In 2020 werden bijna 66.000 vergunningen afgegeven.
Meeste nieuwe woningen in Zuid-Holland
Volgens het CBS werden vorig jaar in Zuid-Holland in absolute aantallen de meeste woningen gebouwd, ruim 13.000. De woningvoorraad groeide in Flevoland relatief het hardst, met 1,7 procent.
Ook in Utrecht, Noord-Brabant en Noord-Holland werden meer nieuwe huizen opgeleverd dan gemiddeld in Nederland. In Friesland en Zeeland werden naar verhouding veel minder nieuwbouwwoningen gebouwd.
De Noord-Hollandse gemeente Beemster, die inmiddels is gefuseerd met Purmerend, groeide met bijna 7 procent door nieuwbouw relatief het hardst. Daar werden 272 woningen opgeleverd. In Amsterdam werden de meeste nieuwbouwwoningen toegevoegd, namelijk 4675. Daarmee nam de voorraad in de hoofdstad met 1 procent toe.