Funda is de onbetwiste nummer één als het aankomt op het zoeken van een koopwoning.

Maar inmiddels zijn er een aantal alternatieven verrezen. Huizensites die het anders aanpakken dan de reus die grotendeels in handen is van makelaarsvereniging NVM.

Zo biedt een aantal huizensites gegevens die van belang zijn op één plek, in plaats van dat consumenten die her en der bij elkaar moeten sprokkelen.

Ze tonen ook woningen die niet te koop staan, geven een seintje bij een prijswijziging of laten huiseigenaren op woningzoekers reageren in plaats van andersom.

Als potentiële huizenkopers sla je meestal aan het scrollen op Funda, waar veel informatie over de te koop staande woningen te vinden is. Hoewel Funda verreweg het populairst is, heeft het platform gezelschap gekregen van een aantal uitdagers.

Jaap.nl met 1 miljoen unieke bezoekers per maand, was in 2006 de eerste die de concurrentie met Funda aanging. Inmiddels zijn er meer huizensites waar woningeigenaren zonder tussenkomst van een makelaar hun woning kunnen aanbieden.

Deze platforms beloven ook meer gegevens over de woning te tonen en consumenten meer controle te geven over het aan- en verkoopproces.

Funda, de huizensite die voor 70 procent in handen is van makelaarsvereniging NVM, telde in het vierde kwartaal van 2020 5 miljoen unieke bezoekers per maand. Waarmee het de onbetwiste nummer één is. Zelfs mensen die niet van plan zijn om te verhuizen, houden er toch een ‘Funda-verslaving’ op na. 

Een belangrijk kenmerk van Funda is dat huizen alleen via een makelaar aangeboden kunnen worden. Behalve ‘lekker binnenkijken’ kun je op Funda ook informatie vinden over onder meer de kenmerken van de woning, de prijs, de ligging en de buurt.

Maar verschillende huizensites gaan een stap verder door bijvoorbeeld ook de actuele marktwaarde te laten zien of te melden dat de woning van prijs is veranderd. Soms tonen ze ook woningen die (nog) niet te koop staan.

Kortom, deze huizensites pakken het net iets anders aan dan Funda. Business Insider heeft er hier een aantal op een rij gezet.


Betrap de makelaar/ Walter Living: seintje bij prijswijziging

Het kan zijn dat je tijdens een Funda-bezoek een woning tegenkomt die je bekend voorkomt. Waarschijnlijk is deze dan opnieuw te koop gezet, maar dat is lastig nagaan zonder screenshot of een goed geheugen. 

Voor wie eventuele terugkomers in de gaten wil houden, is er Betrap de makelaar, een gratis browserextensie die een seintje geeft als de woning al eerder op Funda stond, of als de vraagprijs is veranderd. Als je met de extensie op Funda surft, licht het icoon op als een woning eerder is aangeboden.

“Wat wij tegenkwamen is dat een deel van de woningen meerdere keren op Funda wordt aangeboden, met een andere omschrijving en vaak ook een andere vraagprijs”, zei Steven van Wel, medeoprichter van Walter Living, het bedrijf achter Betrap de makelaar eerder tegen Business Insider. 

Volgens hem kan de oorspronkelijke prijs van de woning of publicatiedatum van pas komen als je een bod wilt uitbrengen. Op de hoogte zijn van een prijsverlaging kan duizenden euro’s schelen, denkt hij. 

Hij benadrukte dat het niet oneerlijk is om een huis meerdere keren te koop te zetten of om de prijs te veranderen. 

“Het oneerlijke stukje is dat het niet wordt verteld. Wij willen een eerlijk beeld geven van de historie: van de publicatiedatum en van een stijgende of dalende vraagprijs. Zo heeft iedereen die op zoek is naar een huis dezelfde informatie, want makelaars hebben wel toegang tot deze gegevens.”

Overigens heb je dat als potentiële huizenkoper ook want Walter Living maakt gebruik van openbare bronnen als het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar, zei Van Wel, het gaat om de hoeveelheden.

“We houden duizenden woningen in de gaten en kunnen patronen zien. Is de koopsom zoveel hoger dan de vraagprijs omdat de koper verliefd was op de woning, of worden de meeste huizen in een bepaalde buurt boven de vraagprijs verkocht? Dat kunnen wij uit onze data opmaken”


Huispedia: toont ook woningen die (nog) niet te koop staan

Ramon Noordeloos (L) en Maxim Bours (R), CTO en CEO van Huispedia. Foto: Style by Fabie
Ramon Noordeloos (L) en Maxim Bours (R), CTO en CEO van Huispedia. Foto: Style by Fabie

‘Weet waar je huis staat’, luidt de slogan van Huispedia. Het platform voor de aankoop en verkoop van woningen wil huiseigenaren en woningzoekenden een zo volledig mogelijk beeld geven met bijvoorbeeld een actuele marktwaarde.

Ook kunnen klanten zelf hun woning te koop zetten op de website. Dat is anders dan bij Funda waar een makelaar dat moet doen. 

“Voor het internettijdperk ging je verschillende etalages van makelaars af om het woningaanbod te bekijken. Funda is eigenlijk een digitale etalage van makelaarskantoren”, zegt Maxim Bours, medeoprichter en CEO van Huispedia.

"Wij zijn een digitale woningadviseur en bieden alles wat je moet weten op één plek, van zowel woningen die te koop staan als woningen die nog niet op de markt zijn.”

Op Huispedia vind je behalve de vraagprijs ook de geschatte woningwaarde en de transactieprijs. “Onze rol is vooral informeren met eerlijke data over de woningmarkt. Data die weliswaar openbaar is, maar verspreid over veel verschillende plekken en soms moeilijk toegankelijk of begrijpelijk”, vertelt Bours.

“Ook vertalen we informatie uit openbare bronnen naar nieuwe inzichten”, vervolgt hij. “Als een hele straat bijvoorbeeld energielabel F heeft en één woning A, dan is die woning gerenoveerd. Dat nemen we mee in de waardering van dat huis."

Volgens Bours is het niet te doen voor woningzoekers om dit zelf uit te zoeken en te berekenen voor elk huis waar ze interesse in hebben. "In deze markt moet je soms wel 20 keer bieden voordat het tot een aankoop komt.”

Waar de huiseigenaar op Funda duidelijk heeft besloten de woning te willen verkopen, laat Huispedia ook woningen zien die ‘openstaan voor een bod’ of die ‘op termijn beschikbaar’ komen.

“Sommige eigenaren zeggen: ‘Mijn huis is niet te koop, maar misschien wel voor een mooi bedrag. Andere eigenaren weten dat ze gaan verhuizen, maar pas over en jaar”, legt Bours uit. 

Huispedia laat overigens niet alleen het eigen aanbod zien maar het totale woningaanbod in Nederland, inclusief dat van Funda. Woningzoekers worden doorverwezen naar de website waar de woning wordt aangeboden.

Volgens Bours staat zo’n 15 procent van de woningen alleen op Huispedia, terwijl 40 tot 50 procent zowel op Funda als op Huispedia staat. De rest staat alleen op Funda. 

Huispedia telt nu 2,1 miljoen unieke bezoekers per maand, maar Bours ziet het aantal elk jaar verdubbelen. Daarmee heeft Huispedia Jaap.nl ingehaald als tweede huizensite van Nederland.

Woningeigenaren die via Huispedia willen verkopen kunnen kiezen voor openbaar bieden, een trend op de huizenmarkt. Net als verschillende makelaarskantoren en onder meer makelaarsvereniging NVM, heeft Huispedia een systeem ontwikkeld dat online bieden, open of gesloten, mogelijk maakt.

“We bieden het aan als optie”, zegt Bours die benadrukt dat gunning ook bij openbaar bieden nog steeds een rol speelt. “De verkopende partij bepaalt uiteindelijk.”


Hoodhunt: woningzoeker neemt het initiatief

Huizensite Hoodhunt pakt het helemaal anders aan. Niet de verkoper neemt het initiatief, maar de woningzoeker. 

“In de traditionele markt draait het om de verkoper, maar bij ons krijgt de potentiële koper een gezicht”, vertelt Saskia van Roode, CEO van Hoodhunt. Woningzoekers kunnen het initiatief nemen, ze hoeven niet achter in de rij aan te sluiten en hoeven niet telkens te zoeken, maar kunnen ook gevonden worden.”

Potentiële kopers kunnen op Hoodhunt een ‘hood’ tekenen in de buurten waar ze graag willen wonen en onder meer de prijs en de kenmerken invullen van de woning die ze zoeken. Hoodhunt toont ook woningen die al te koop worden aangeboden, maar levert niet uitgebreidere informatie over de woning. Ook openbaar bieden is niet mogelijk. 

“Naast Funda zijn er zo’n 15 huizenplatforms, maar geen enkele brengt de potentiële kopers in kaart. Door de ‘hoods’ die mensen aanmaken, zien woningeigenaren welke potentiële kopers matchen met hun woning, waarmee de markt transparanter wordt. Dat is onze focus”, zegt Van Roode. 

Vervolgens kunnen huiseigenaren reageren op het lijntje dat door woningzoekers is uitgezet. Anders dan bij Funda is er op Hoodhunt dus direct contact tussen koper en verkoper. 

“Op deze manier kun je als koper veel gerichter zoeken”, stelt Van Roode. Ze vergelijkt Hoodhunt met het ‘briefje in de bus’, woningzoekers die de stoute schoenen aantrekken en huiseigenaren aanschrijven met hun woonwens, zonder te weten of die überhaupt verkoopplannen hebben. 

Zo kwam Erwin de Wekker, oprichter van Hoodhunt, aan zijn woning. Wekker wilde graag in dezelfde buurt wonen als waar hij al woonde. Probleem: er stonden geen woningen te koop. Dus stopte hij overal een briefje in de brievenbus waarin stond dat hij een huis in de wijk wilde kopen. 

“Het leverde een aantal bezichtigingen op en uiteindelijk kon hij uit vijf woningen kiezen”, weet Van Roode. Op deze manier boor je een groep aan die de latente behoefte heeft om te verkopen, wil ze maar zeggen.

“We werken met een techniek waarmee je op straatniveau een ‘hood’ kunt tekenen. “Dus in Amsterdam bijvoorbeeld niet heel Zuid, maar alleen de straten rondom het Vondelpark. Wij zorgen dat je op de hoogte wordt gehouden van eventueel aanbod. Zo hoef je niet hele avonden op Funda te zitten, hoe leuk het ook is om binnen te kijken”, grapt ze. 

Als startup kan Hoodhunt zich nog lang niet meten aan de bezoekersaantallen van Funda, vertelt ze. Wel hebben er in de twee jaar dat de site live is tientallen transacties plaatsgevonden. “We hebben eerst aan de technische kant gewerkt en sinds kort zijn we bezig met onze naamsbekendheid.”

Het concept van Hoodhunt is schaalbaar en de ambitie is om de grens over te gaan. “Eerst Europa”, zegt van Roode. “Onder meer het Verenigd Koninkrijk en Duitsland staan op onze shortlist.”

Ze noemt de positie van Funda uniek. “In de meeste landen is er geen sprake van een dominantie als in Nederland. We zijn blij dat er meerdere partijen zijn die de markt willen disrupten.” 


Jumba: bieden op woningen die (nog) niet te koop staan

Huizenkopers hebben geen overzicht van gegevens over de woning: veel data is verspreid beschikbaar en niet op één plek. Ze hebben geen controle over het verkoop- en aankoopproces. En ja, ze willen de hulp van een makelaar, maar hebben ook het gevoel dat ze niet om de beste man of vrouw heen kunnen.

Dit is een greep uit de feedback die Sander van der Aa kreeg vanuit zijn werk als vastgoedeconoom in de financiële sector. Zo’n vijf jaar geleden richtte hij met een aantal anderen Jumba op, waar huiseigenaren meer inzicht en controle krijgen over het aan- en verkoopproces. 

Net als bij Huispedia vind je hier alle data op één plek. "Financiën, pandkenmerken en omgevingskenmerken komen samen bij ons", vertelt Van der Aa. Ook kunnen woningeigenaren zelf hun woning te koop zetten en is online bieden mogelijk. Hoewel op dit moment de biedingen op Jumba nog gesloten zijn.

“De consument heeft bij ons de leiding over het proces, bijvoorbeeld over het tempo en het moment waarop een professional wordt ingeschakeld”, zegt Van der Aa.

Gebruikelijk is dat je als huiseigenaar eerst wikt en weegt of je wilt verkopen, vervolgens hak je de knoop door en schakel je een makelaar in van wie je de nodige informatie krijgt over bijvoorbeeld de actuele woningwaarde en mogelijke vraagprijs. 

“90 procent van de huiseigenaren wil een professional in het proces betrekken, maar in een later stadium. Ze willen zich eerst kunnen oriënteren en een idee krijgen van hoe hun woning in de markt ligt, voordat ze besluiten hun huis in de verkoop te zetten”, weet Van der Aa.

“Als ze in de oriëntatiefase een professional moeten inschakelen, voelen ze zich verplicht het verkoopproces in gang te zetten. Dat leidt ertoe dat mensen die overwegen te verkopen toch lang aarzelen om actie te ondernemen.”

Volgens Van der Aa is uit een test in Amersfoort gebleken dat als huiseigenaren in de eerste fase meer zelf kunnen doen, dat leidt tot 20 procent meer woningaanbod. 

Jumba laat het totale aanbod in Nederland zien, dus ook woningen die niet te koop staan. Huiseigenaren die hun eigen woning op Jumba treffen, kunnen het profiel claimen. En woningzoekers kunnen een bod doen op een woning die niet te koop staat.

Is het profiel geclaimd dan krijgt de eigenaar een melding via de site. Maar is het profiel niet geclaimd dan brengt Jumba de eigenaar met een kaartje per post op de hoogte. Op die manier bereikt Jumba ook de groep met een latente verkoopbehoefte.

Tot hoeveel transacties het concept van Jumba heeft geleid is volgens van der Aa moeilijk te zeggen. “Uit onderzoek weten we dat het er in ieder geval tientallen zijn. Waarschijnlijk meer, omdat consumenten bij ons zelf het proces aansturen hebben we daar niet altijd zicht op hebben.”

Jumba telt nu zo’n 300.000 bezoekers per maand en is daarmee een stuk kleiner dan marktleider Funda. "Het is niet per se onze ambitie om groter te worden. Wel om een relevanter alternatief te zijn. Funda is zo sterk en oppermachtig daar kom je niet zomaar overheen. En je moet je niet blindstaren op de concurrentie, maar geloven in je eigen kracht."

Volgens Van der Aa kunnen Jumba en Funda ook prima naast elkaar bestaan.

De ondernemer vindt het goed dat het ene na het andere alternatief voor Funda wordt opgericht, maar denkt niet dat deze huizensites Funda naar de kroon kunnen steken. “Veel kleintjes los van elkaar kunnen geen vuist maken. Als het je ambitie is om groter te worden dan Funda, moet je niet met 15 alternatieven komen.”


Lees meer over een woning kopen: