- BLG Wonen is naar eigen zeggen de eerste geldverstrekker die een hypotheek gaat aanbieden waar de verhuurders geen woekerhuren mogen vragen.
- Op basis van een taxatierapport van de woning bepaalt BLG Wonen wat de maximale huurprijs mag zijn.
- De verhuurder moet zich daaraan houden en krijgt in ruil daarvoor gunstigere leenvoorwaarden.
- Lees ook: Huurprijzen vrije sector stijgen nauwelijks meer, behalve in de grote steden: dit betaal je daar gemiddeld per 100 m2
Hypotheekverstrekker BLG Wonen wil meer klanten die een woning verhuren in de vrije sector aan het puntenstelsel binden dat bepaalt wat de maximale huurprijs mag zijn.
De dochteronderneming van de Volksbank is naar eigen zeggen de eerste geldverstrekker die meegaat met de plannen van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting. Hij kondigde eerder dit jaar aan een deel van de huurprijzen in de vrije sector te willen reguleren om woekerprijzen in het middensegment tegen te gaan.
Het puntenstelsel voor huurwoningen is in het leven geroepen om te bepalen hoe hoog de huur voor sociale huurwoningen mag zijn. Op basis van een groot aantal kenmerken waaronder het woonoppervlak en de WOZ-waarde, krijgt een woning een puntenscore die aangeeft hoeveel verhuurders maximaal mogen vragen.
De regulering geldt tot een puntenscore met een maandelijkse kale huur van 763,47 euro, maar De Jonge wil die grens verhogen.
BLG Wonen biedt verhuurders of aspirant-verhuurders vanaf het eerste kwartaal 2023 een hypotheek aan die met hetzelfde puntenstelsel werkt. Op basis van een taxatierapport van de woning bepaalt de geldverstrekker wat de maximale huurprijs mag zijn.
Lees ook: Kabinet wil stijging huren in vrije sector in 2023 koppelen aan loonontwikkeling, niet aan inflatie
Verhuurhypotheek met maximale huur
Als de verhuurder de zogenoemde Verhuurhypotheek afsluit, die bedoeld is voor mensen die een huis willen aanhouden of kopen om te verhuren, moet hij of zij zich ook aan die grens houden. In ruil krijgt de verhuurder gunstigere leenvoorwaarden, zoals hoeveel je mag lenen, en voor welke looptijd of de rentevaste periode.
Overschrijdt de verhuurder die huurgrens, dan kijkt de hypotheekverstrekker eerst of dit gerechtvaardigd is vanwege woningverbeteringen. Maar als de verhuurder de afspraken duidelijk schendt, ontbindt BLG Wonen het contract. De hypotheek is beschikbaar voor woningen met een maximale huur van 1.350 euro per maand. "Daarboven moet je jezelf afvragen of er nog wel sprake is van het middensegment", legt een woordvoerder van BLG Wonen uit.
Volgens BLG Wonen, dat net zoals de hele Volksbank in handen is van de Nederlandse staat, is ruim de helft van de huurwoningen in de vrije sector duurder dan wat volgens het puntenstelsel redelijk zou zijn. Gemiddeld betalen huurders voor die woningen 29 procent te veel huur, stelt de kredietverlener op basis van eigen onderzoek.
Vorig jaar kochten 51.000 investeerders een woning voor verhuur. Daarmee kwam het totaal aantal woningen in bezit van investeerders op 697.000, blijkt uit gegevens van de Kadaster.