Huizenprijzen zijn in het eerste kwartaal van dit jaar flink in beweging, met grote verschillen per regio, zo bleek deze week uit nieuwe cijfers van makelaarsclub NVM. De gemiddelde huizenprijs is met 1,8 procent gedaald in vergelijking met het laatste kwartaal van 2024.

Interessant daarbij is om niet alleen naar gemiddelde transactieprijzen te kijken, maar ook naar de gestandaardiseerde prijzen per vierkante meter.

Je kunt ervoor kiezen in een goedkopere regio te gaan wonen, waarbij je mogelijk langer moeten reizen naar je werk maar daar dan wel meer woonoppervlak voor terugkrijgt. Omgekeerd lever je met wat duurder wonen mogelijk in op de hoeveelheid woonruimte, maar staan daar weer andere voordelen tegenover.

Om dit dilemma in kaart te brengen, heeft Business Insider een overzicht gemaakt van de gemiddelde prijzen per honderd vierkante meter woonoppervlak in veertig regio’s in Nederland, op basis van de vierkantemeterprijzen van het eerste kwartaal van 2025.

Het plaatje van Nederland ziet er momenteel als volgt uit. Door met de muis op regio’s te klikken, kun je de gemiddelde prijs per 100 vierkante meter zien.

In het uiterste noordoosten van Nederland in Delfzijl en omgeving én in het uiterste zuiden in Zeeuws-Vlaanderen zijn met gemiddeld iets meer dan 258.000 euro per 100 vierkante meter de goedkoopste huizen te vinden, terwijl huizen in Groot-Amsterdam gemiddeld bijna 698.000 euro voor 100 vierkante meter kosten.

In de drie bovengenoemde regio's liggen de gemiddelde prijzen beduidend lager in de eerste maanden van dit jaar, vergeleken met het vierde kwartaal van vorig jaar. Destijds betaalde je voor 100 vierkante meter in Delfzijl en Zeeuws-Vlaanderen rond de 270.000 euro. In Groot-Amsterdam kostte 100 vierkante meter gemiddeld 729.000 euro. Voor de Amsterdamse regio gaat het dus om een relatief forse daling van zo'n 30.000 euro per 100 vierkante meter op kwartaalbasis.

Wat hierbij kan meespelen, is dat vooral in grote steden als Amsterdam de verkoopgolf van particuliere beleggers die voormalige huurpanden op de kopersmarkt aanbieden, heeft geleid tot prijsdruk.

Huizenprijzen per 100 m2: verschil per regio

Wonen in en rond Amsterdam blijft wel verreweg het duurst in Nederland. Om duidelijk te maken hoe groot het verschil met de rest van Nederland is, hebben we in het onderstaande kaartje het prijsverschil per regio ten opzichte van Amsterdam weergegeven.

In de donkergroene regio's is het verschil met Groot-Amsterdam het grootste en hoe lichter groen hoe kleiner het verschil.

Zoals gezegd is het verschil tussen Amsterdam en de regio's Delfzijl en omgeving en Zeeuws-Vlaanderen het grootst. In Amsterdam betaal je gemiddeld ruim 439.000 euro meer voor 100 vierkante meter woonoppervlak. Dat was in het vierde kwartaal van vorig jaar nog bijna 460.000 euro. Dit verschil is dus wel iets kleiner geworden door de sterke prijsdruk in grote steden als Amsterdam.

Niettemin zijn ook dichterbij de hoofdstad de verschillen aanzienlijk. Zo ben je in Flevoland gemiddeld ruim 307.000 euro per 100 vierkante kilometer minder kwijt dan in Groot-Amsterdam en in de Zaanstreek 233.000 euro minder.

De NVM verwacht niet dat de prijzen van bestaande koopwoningen in het huidige kwartaal verder zullen dalen. "Het lijkt me niet vanzelfsprekend dat er weer een daling komt", zei voorzitter Lana Gerssen van de vakgroep wonen van de NVM donderdag in een toelichting op de cijfers over het eerste kwartaal.

Ze denkt dat de daling van huizenprijzen in het eerste kwartaal van 2025 ten opzichte van het vierde kwartaal van 2024 een seizoenseffect is. "We zagen in de afgelopen vijf jaar vier keer een daling in het eerste kwartaal", zegt Gerssen. "Maar de jaar op jaarstijging is nog steeds behoorlijk fors en de markt is nog steeds heel krap."

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt in het eerste kwartaal van 2025