Verzekeraars en financiële adviseurs zijn veel te weinig actief bij het benaderen van klanten met woekerpolissen en het aanbieden van oplossingen.

Dat constateert toezichthouder de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een donderdag verschenen rapport.

In totaal zijn er tussen 1993 en 2008 zo’n 7,2 miljoen beleggingsverzekeringen verkocht, waarvan er nog 3,3 miljoen lopen.

Zo’n 20 verzekeraars hebben dergelijke verzekeringen nog in portefeuille. Bij de problematische verzekeringen, ofwel woekerpolissen, onderscheidt de AFM grofweg vier groepen. Bij twee daarvan – verzekeringspolissen die gekoppeld zijn aan hypotheken en zogenoemde ‘niet-opbouwende polissen’ – heeft de AFM in kaart gebracht hoe actief verzekeraars zijn om ‘passende oplossingen’ te vinden.

Oplossing woekerpolissen

Onder een passende oplossing verstaat de AFM het actief benaderen van klanten én het eenzijdig aanpassen van de polis om kapitaalopbouw te herstellen.

Voor de 'niet-opbouwende polissen' had in alle gevallen eind maart dit jaar een oplossing gevonden moeten zijn. Voor de hypotheek-gebonden polissen wilde de AFM dat vóór eind dit jaar in 80 procent van de gevallen een oplossing zou zijn gevonden. Maar dat is bij lange na niet gebeurd, aldus de toezichthouder.

"Voor de 250 duizend niet-opbouwende beleggingsverzekeringen is halverwege 2014 pas in 52 procent van de gevallen een oplossing gevonden", aldus de AFM. Een niet-pbouwende polis is een beleggingsverzekering waarbij de polis ondanks premiestortingen naar verwachting niet meer opbouwt. Vaak komt dat door een relatief hoge overlijdensrisicodekking ten opzichte van de hoogte van de (beleggings)premie.

"Voor de 620.000 hypotheekgebonden beleggingsverzekeringen is halverwege 2014 pas voor 36 procent van de lopende beleggingsverzekeringen actie ondernomen", constateert de toezichthouder. Die noemt de resultaten "zeer teleurstellend". De deadline van 80 procent wordt nu verschoven naar het tweede kwartaal van 2015.

Verzekeraars onder tuchtrecht

De AFM heeft geen dwangmiddelen om verzekeraars tot meer actie aan te zetten, maar die hebben zich na overleg wel onderworpen aan 'tuchtrecht.

Als 'targets' duidelijk niet gehaald worden, kan de AFM een tuchtzaak starten en hierover publiceren. Namen van falende verzekeraars komen dan in de openbaarheid.

Lees ook

Woekerpolis-affaire: verzekeraars verder in het nauw

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl