Voor verzekeraars als Aegon en Nationale-Nederlanden dreigt de woekerpolisaffaire een gebed zonder eind te worden. Alleen als versnipperde claimclubs de krachten bundelen en bereid zijn tot een algemeen bindende schikking, kan een punt worden gezet achter de problemen rond hoge kosten van beleggingsverzekeringen.
Kleine clubs die zaken aanspannen over woekerpolissen boeken sinds een jaar opvallend veel succes bij de rechter, zo signaleert Het Financieele Dagblad maandag. Dit maakt het voor verzekeraars lastig om een punt te zetten achter de affaire rond dure beleggingsverzekeringen met hoge, verborgen kosten.
De woekerpolisaffaire sleept al sinds 2008. In dat jaar leek aanvankelijk een consensus te ontstaan tussen verzekeraars en belangenbehartigers van gedupeerden. De toenmalige voorman van klachteninstituut Kifid, Jan Wolter Wabeke, stelde voor jaarlijkse kosten van maximaal 2,5 procent als norm te nemen bij beleggingsverzekeringen. Hogere kosten zouden door verzekeraars gecompenseerd moeten worden.
Afspraken die op basis hiervan werden gemaakt met onder meer De Vereniging Eigen Huis en de vereniging Consument en Geld kostten de verzekeraars pakweg drie miljard euro. Maar sindsdien zijn er kleinere claimclubs opgedoken die de ‘Wabeke-norm’ weer hebben aangevochten. Met als argument dat ook bij jaarlijkse totale kosten van 2,5 procent er nog teveel in de zakken van verzekeraars terecht komt.
Woekerpolis: strijd voor rechter gaat door
Belangrijk is nu vooral wat er gebeurt met een zaak tegen Nationale-Nederlanden die bij het Europese Hof ligt. Als het Hof beslist dat aanbieders beleggingsverzekeringen vooraf volstrekt helder hadden moeten zijn over kosten, kan een nieuwe claimcircus van start gaan.
Intussen is er wel enige beweging bij claimclubs om eventueel de krachten te bundelen, zo signaleert het FD. Zo doet adviseur René Graafsma, die gedupeerden op individuele basis helpt, in de krant een oproep aan andere clubs (Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces en Wakkerpolis) om gezamenlijk op te trekken.
In eerste instantie nodigt Graafsma alle claimclubs uit zich aan te sluiten bij het initiatief 'Financieel Verbond'. Voorzitter Ab Flipse van Woekerpolis.nl en Pieter Lijesen van Woekerpolisproces geven tegenover het FD aan in overleg te zijn met Graafsma. Maar er is nog geen overeenstemming.
Als de claimclubs één front vormen tegenover de verzekeraars, leidt dit mogelijk opnieuw tot een miljardenschikking. Verzekeraars zullen dan wel willen dat zo'n deal algemeen bindend wordt verklaard.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl